Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 17 d'abril de 2023 | Els taxistes arrenquen 4 jornades de mobilitzacions a l'Aeroport

  • Joan Laporta defensa que el Cas Negreira no és un delicte de corrupció esportiva
  • Dani Alves torna a defensar davant la jutge que va tenir relacions sexuals consentides

Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Moment de l'assemblea convocada per Élite Taxi a l'Aeroport del Prat
Moment de l'assemblea convocada per Élite Taxi a l'Aeroport del Prat

L'actualitat d'aquest dilluns passa per l'estabilització de l'incendi a Portbou. Finalment, s'han cremat un centenar d'hectàrees a l'Empordà i un miler a la part francesa de la Catalunya del Nord. Els cinc veïns desallotjats a Cervera i diverses masies de Portbou ja han pogut tornar a casa seva.

El sector del taxi ha arrencat aquest dilluns una nova ronda de protestes per protestar contra la presència de conductors 'pirata' a L'Aeroport del Prat. Élite Taxi ha desconvocat la marxa lenta prevista per dimecres després d'arrencar una reunió amb Aena.

El jugador del Barça, Dani Alves, ha tornat a declarar a petició pròpia davant la jutge per defensar que va mantenir relacions sexuals consentides. Defensa que va mentir per poder amagar la seva infidelitat.

El president del Barça, Joan Laporta, ha donat les primeres explicacions del Cas Negreira després de dos mesos. Defensa que el club mai va fer res irregular i considera que ha rebut un "linxament mediàtic" abans de ser jutjat.

La Vall d'Hebron ha completat amb èxit el primer trasplantament de pulmó totalment robòtic del món.

Resum notícies a Catalunya: dilluns 17 d'abril de 2023

https://img2.rtve.es/aplicaciones/rtve-app-mam/imagen/evento/

https://img2.rtve.es/aplicaciones/rtve-app-mam/imagen/evento/
RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:50

    Tret de sortida a la Diada de Sant Jordi amb la celebració del 'Pròleg de Sant Jordi' al Palau de la Generalitat

     

    El president de la Generalitat Pere Aragonès ha donat el tret de sortida a la Diada de Sant Jordi amb la celebració del 'Pròleg de Sant Jordi' al Palau de la Generalitat. Els protagonistes d'enguany han estat els escriptors Roser Cabré-Verdiell i Xavier Bosch. Aragonès ha fet una defensa del català i ha convidat a ''superar el miratge autocomplaent dels últims anys en relació a la llengua''.

  • 18:41

    Aturats cinc trens d'alta velocitat a mig camí entre Barcelona i Madrid per una avaria

     

    Segons ha informat Protecció Civil a les xarxes socials, es tracta d'una avaria que afecta tota la circulació d'alta velocitat entre Barcelona i Madrid. Hi ha 5 trens aturats fora de les estacions. 

    Una altra avaria aquesta mateixa tarda afecta la línia entre Barcelona i Saragossa. Per una incidència en la infraestructura en Ballobar, els trens d'Adif d'aquest trajecte registren retards de 25 minuts.

  • 18:17

    La Moncloa s'obre per primera vegada a no utilitzar el deute de l'"addicional tercera" per finançar la B-40

     

    El Govern català i espanyol s'han trobat avui per tractar de desencallar la B-40. Tot i que no hi ha hagut un acord, s'han fet avenços en les negociacions i la Moncloa s'ha obert per primera vegada a no utilitzar el deute de l'"addicional tercera" per finançar el projecte. Ho ha explicat el número dos del Ministeri, David Lucas.

    El termini per tancar un acord es va acabar el 31 de març, però les negociacions s'han allargat fins avui. La secretària general de Presidència, Núria Cuenca, ha dit que tant el Ministeri com el Govern català tenen "ganes d'arribar a un acord el més aviat possible" i que s'han emplaçat a "treballar ràpidament".

  • 18:08

    Sánchez Llibre alerta que la nova Llei de l'Habitatge reduirà l'oferta de lloguer

     

    El president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha qualificat la futura llei de l'habitatge d'un exemple de l'intervencionisme del Govern de l'Estat. Segons Sánchez Llibre la norma reduirà l'oferta del lloguer, no incorpora cap proposta per augmentar l'oferta i castiga el sector immobiliari. Paraules del president de Foment en l'assemblea general de la patronal en què ha definit el projecte com un instrument propi de països dictatorials.
     

  • 17:51

    22 anys i mig de presó per l'acusat de calar foc i matar la seva parella a la Bisbal del Penedès

     

    L'Audiència de Tarragona ha condemnat a 22 anys i sis mesos de presó l'home acusat de ruixar amb gasolina la seva parella i calar-li foc a la Bisbal del Penedès (Baix Penedès) l'any 2021, segons ha avançat el Diari de Tarragona. Al febrer d'enguany, el jurat popular va declarar per unanimitat que l'home era culpable d'assassinat. El jutge de la secció quarta l'ha condemnat per un delicte d'assassinat amb acarnissament, amb l'agreujant d'abús d'autoritat i parentesc. També li ha imposat set anys de llibertat vigilada i la prohibició de comunicar-se i acostar-se als familiars de la víctima durant 24 anys. A més, els haurà d'indemnitzar amb 254.000 euros per danys morals.

  • 17:47

    Un sisme de magnitud 4,3 en territori francès es deixa percebre a comarques lleidatanes

     

    Un terratrèmol de magnitud 4,3 a l'escala de Richter, amb epicentre al departament francès dels Alts Pirineus (Hautes-Pyrénées), ha estat percebut per nombrosos veïns de la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. Segons la web de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, els sismògrafs han registrat la tremolor a les 15.28 hores a una profunditat de menys d'un quilòmetre. La intensitat del terratrèmol s'ha pogut percebre a gairebé tota la demarcació de Lleida. El sisme ha estat àmpliament percebut i sense danys.

  • 17:44

    Una professora i un alumne pateixen cremades durant un experiment de química a l'institut-escola de Verges

     

    Una professora i un alumne de segon curs d'ESO de l'institut-escola de Verges (Baix Empordà) han patit cremades durant un experiment a la classe de química. Els fets han tingut lloc poc després de les dues de la tarda. Durant la classe, s'estava fent una mescla amb alcohol, sorra, sucre i bicarbonat. Com que la barreja no estava tenint resultats, l'alumne ha tirat més alcohol, fet que ha provocat la flamerada que ha acabat ferint la mestra i l'estudiant. L'alumne ha patit cremades al colze i la docent al pit i al coll. Els dos ferits, en estat menys lleu, han estat traslladats fins a l'hospital de la Vall d'Hebron. 

  • 17:31

    Carla Simón no formarà part finalment de la llista de Junts a Les Planes d'Hostoles

     

     La directora de cinema no formarà part finalment de la llista de Junts a Les Planes d'Hostoles. A través d'un comunicat, Simón ha dit que ''no comparteix la opció política de la formació ni la majoria de les seves idees''. Ha lamentat el que considera com ''una lectura descontextualitzada'' que s'ha fet de la seva participació en la política municipal del seu poble i que per aquest motiu ha decidit retirar-se de la llista a la que havia donat suport com a suplent independent. 

  • 15:50

    La Sareb ja té 35.000 pisos disponibles per a oferir de lloguer social


    La Sareb, la societat creada per a donar sortida als actius immobiliaris dels bancs rescatats, té ja identificats uns 35.000 pisos que podria destinar a lloguer social, als quals se sumarien en el futur fins a 15.000 immobles més de nova construcció. S'ha conclòs que hi ha 21.000 habitatges "acabats, buides i llestos" per a poder cedir o vendre a les comunitats autònomes i ajuntaments i que es destinin a lloguer social. D'altra banda, la Sareb compta amb 14.000 habitatges més que actualment estan habitats, però es troben en diferents situacions: llogats o ocupats, en prop de 10.000 casos per famílies vulnerables. És aquí on s'està analitzant cas a cas.

  • 13:27

    Dani Alves torna a declarar davant la jutgessa. 

     

     

    Segons ha pogut saber TVE, Dani Alves ha explicat que va mentir en la seva primera i única declaració davant la jutge per a protegir el seu matrimoni, però que avui diu la veritat perquè la seva dona ja ha sol·licitat la separació.

    Assegura que aquella nit va haver-hi un galanteig entre la jove i ell, que va acabar en una trobada sexual entre dos adults consentida per tots dos. Diu que mai va escoltar una negativa, ni va veure penediment per part d'ella. I que el va tenir aquella nit, i sempre, una conducta respectuosa.

    Reconeix que podria haver estat més curós i amable després de l'acte sexual i això és tot el que podria retreure's, però res més. Demana que es reconegui la seva total innocència.

  • 13:01

    El PSC confia que la reunió sobre la B-40 "doni els seus fruits"

     

     

    El PSC confia que la reunió d'aquesta tarda entre el Govern català i espanyol per intentar desencallar la B-40 "doni els seus fruits". La portaveu dels socialistes catalans, Èlia Tortolero, ha admès que l'acord "no és fàcil", però el partit no té "cap sospita que no s'hagi de complir". El termini per tancar un acord es va acabar el 31 de març, segons es va pactar en el marc de la negociació dels pressupostos de la Generalitat a canvi del suport del PSC. Tot i això, els socialistes donen més marge, "dies o setmanes": "Confiem en la paraula del president que aquest acord tirarà endavant".

  • 12:41

    Es moderen les vendes de bicicletes. 

     

    El 2022 es van vendre gairebé 1,36 milions de bicicletes a Espanya. Això és un 14% menys que l'any anterior, que va ser de rècord després que la pandèmia marqués un auge del sector i de les tendències ciclistes. En total, els productors de bicicletes i els seus accessoris i components van ingressar un 6% menys que el 2021, tot i que és una xifra superior a la de 2020. Jesús Freire, secretari general de l'Associació de Marques i Bicicletes d'Espanya, avisa que també podria haver afectat la crisi econòmica.
     

  • 12:37

    Els alcaldables del PSC a l'àrea metropolitana es comprometen a impulsar un parc d'habitatge de lloguer assequible

     

     

    Alcaldables del PSC han presentat un pacte per a impulsar conjuntament el desenvolupament sostenible dels municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona en àmbits com l'accés a l'habitatge, la transició ecològica i la promoció de les economies locals després de les eleccions del 28 de maig. Ho han fet en un acte a Santa Coloma de Gramenet en el qual han participat l'alcaldable per Barcelona, Jaume Collboni; l'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; l'alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon; l'alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete; l'alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón; l'alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, i l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz. Collboni ha explicat que l'objectiu d'aquest pacte és assumir des de la cooperació i la coordinació els reptes de l'àrea metropolitana de Barcelona.

  • 12:16

    Trias s'obre a fer una consulta ciutadana sobre la unió del tramvia per Diagonal


    El candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, rebutja la connexió del tramvia per la Diagonal, però s'ha mostrat disposat a consultar la ciutadania si hi està d'acord o no. Ho ha dit en una conferència dins del cicle 'Objectiu Barcelona' avui, on ha remarcat que ell farà campanya pel 'no'. Trias defensa que "aquests diners els necessitem per a altres coses" i critica que l'alcaldessa va fer "una cosa impresentable, saltar-se una votació de ciutat", en referència a la votació en el ple sobre la unió de tramvia per Diagonal.

  • 11:48

    Joan Laporta nega que el 'Cas Negreira' sigui "un delicte de corrupció esportiva".

     

    El president del FC Barcelona, Joan Laporta, defensa el Barça "no ha fet mai cap actuació que tingués com a objectiu final o intenció alterar la competició per a aconseguir algun tipus d'avantatge esportiu". El president blaugrana també ha denunciat el que ha qualificat de  "linxament públic" contra la institució pel 'cas Negreira', i demana a "institucions i mitjans de comunicació" respectar el "principi d'innocència". Laporta assegura que es reserva la reclamació dels danys i perjudicis ocasionats pel cas. 

  • 11:37

    Mor un home i una dona resulta ferida en l'incendi d’un habitatge a Vilassar de Mar.

     

     

     

    Un home de 54 anys ha mort i una dona de 90 anys ha resultat ferida en l'incendi d'un habitatge a Vilassar de Mar.

    L'avís s'ha rebut a les 04.58 hores d'aquest dilluns, i el foc ha tingut lloc als baixos d'un edifici de quatre plantes ubicat al número 10 de la Ronda de Vilassar. Quan els serveis d'emergències han arribat al lloc, hi havia motes flames i estava totalment cremada una habitació de l'immoble on es trobaven les dues víctimes.

     

     
  • 11:15

    Vaga indefinida de funcionaris judicials perquè els apugin el sou com als lletrats de justícia.

     

     

    Les aturades seran de 10 a 1 del migdia cada dia, però el dimecres 19 d'abril, l'aturada serà de tot el dia i es preveu una manifestació a Madrid. Els sindicats de funcionaris judicials han iniciat aquest dilluns una vaga indefinida per aconseguir millores salarials en línia del que van aconseguir fa poc els lletrats de l'administració de justícia arran d'una vaga de dos mesos. En concret, demanen de 350 a 430 euros mensuals més de sou.

  • 11:00

    Élite Taxi desconvoca la marxa lenta de dimecres a l'Aeroport

     

    L'assemblea celebrada pel col·lectiu de taxistes en el vestíbul de la Terminal 1 de l'Aeroport de Barcelona-El Prat ha votat aquest dilluns a favor de desconvocar la marxa lenta programada per a dimecres que ve entre les dues terminals de l'aeròdrom, després de confirmar-se una reunió entre els responsables d'Elit Taxi i Anget amb la directora de la infraestructura, Sonia Corrochano, com a "mostra de bona voluntat".

  • 10:45

    Arriben els advocats d'Alves i de la víctima de la presumpta agressió sexual en una discoteca a Barcelona, a la ciutat de la Justícía.

     

     

    El futbolista ha demanat tornar a declarar de manera voluntària per la presumpta agressió sexual a una noia en una discoteca a Barcelona. L'advocada de la víctima ha valorat aquesta declaració com "una estratègia de defensa, res més"

  • 10:30

    El sector del taxi comença quatre dies seguits de protestes a l'aeroport de Barcelona

     

     

    Protesten per la presència de taxistes il·legals a les instal·lacions de l’aeròdrom. Els convocants, Élite Taxi, han decidit mantenir les mobilitzacions malgrat la reunió que van mantenir divendres amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Per a la jornada d'aquest dilluns està previst que fins a les 12 els taxistes es concentrin a la zona d'arribades de la terminal 1 amb una aturada del servei. Les demandes de l’Associació passen per tenir un estand informatiu al vestíbul de la T1, l’ús d’adhesius a terra per indicar l’accés als taxis i més presència de seguretat privada.
     

  • 10:15

    Fins a un 25% dels pisos cedits per la Sareb per habitatge social estan a Catalunya

     

    El Consell de Ministres aprova aquest dimarts la destinació de 50.000 habitatges de la Sareb, l'anomenat banc dolent, per destinar-los a habitatge social. A falta de saber els detalls, la ministra d'assumptes econòmics assegura que no necessàriament serà requisit que estiguin en zones tensades com determina la nova llei d'habitatge. Es calcula que fins a un 25% dels pisos cedits estan a Catalunya. 

  • 9:55

    El preu de l'habitatge es desaccelera segons els taxadors



    El preu de l'habitatge ha pujat un 6% interanual el març de 2023 a Espanya, desaccelerant el seu creixement i mantenint-se estable respecte a les dades del mes de febrer, segons revela l'índex Tinsa. En xifres trimestrals, el preu de l'habitatge en els primers tres mesos de 2023 ha estat un 6,4% superior al de l'any anterior, malgrat que la taxa de creixement interanual està registrant una "desacceleració gradual" en totes les regions espanyoles.

  • 09:38

    La Moncloa es reuneix amb la Generalitat aquest dilluns a Madrid per desencallar la B-40

     

     

    El Ministeri de Transports i la Generalitat celebraran aquesta tarda a Madrid una reunió de caràcter tècnic amb l'objectiu de desencallar l'execució de la B-40, coneguda com la Ronda Nord del Vallès. La primera reunió presencial tindrà lloc a les 16h segons ha pogut confirmar RNE a Catalunya. Després de cedir davant el PSC i acceptar signar un conveni que garanteixi la construcció de la Ronda Nord, una via que seguiria la trajectòria de la B-40, el Govern no ha aconseguit encara un acord amb l'Executiu central sobre aquesta qüestió, malgrat que es va comprometre a aconseguir-lo per a abans del 31 de març.

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | L'exsecretari d'organització de Ciudadanos, Fran Hervias, creu que Ciudadanos desapareixerà: "Ciutadans no és una solució, és un problema. És part del problema perquè no descarta donar suport a Sánchez". A més considera que continuarà havent-hi fugues de membres del partit taronja al Partit Popular.

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 17 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:25

    Ramsomhouse publica noves dades robades al clínic.

     

     

    Noves publicacions de les dades robades a l'hospital clínic. Ara es tractaria d'assajos mèdics i proves diagnòstiques de pacients, i també signatures i números de col·legiats de metges. Els mateixos ciberdelinqüents asseguren que han ideat un nou sistema que permet descarregar 4 gigabytes d'informació. Des de l'Hospital intenten confirmar si les dades filtrades són noves o corresponen a les publicades anteriorment.
     

  • 8:20

    La mesa del Parlament es reuneix demà dimarts per presentar al·legacions a la Junta Electoral Central per la retirada de l'escó de Laura Borràs. 

  • 8:15

    Setmana decisiva per la llei de llibertat sexual.

     

     

    Aquesta setmana el PSOE tirarà endavant la reforma de la llei del 'només sí és sí'. Serà dijous i ho farà sense el suport dels seus socis habituals, però amb els vots del PP, amb qui negociaran qüestions tècniques, però no sobre el nucli de la llei. El president Pedro Sánchez ha demanat perdó a les víctimes per les rebaixes de penes. El Partit Popular l'acusa d'electoralista i Unidas Podemos li retreu el pacte amb els Populars 
     

     
  • 8:10

    Albiach lamenta la manca de política d'habitatge d'ERC. 

     

     

    Per la coordinadora d'En Comú Podem, Jèssica Albiach, la nova llei d'habitatge no és suficient per resoldre un problema tan greu. A més, com que el desplegament dependrà de les comunitats autònomes ha criticat Esquerra per no tenir una política sobre aquest tema al capdavant de la Generalitat. 

     
  • 8:05

    Els bombers han aconseguit estabilitzar l'incendi de Portbou. 

     

     

    Les flames han cremat més de 930 hectàrees, 96,37 de les quals a l'Alt Empordà, segons els últims càlculs dels Agents Rurals.  A més, cal afegir el miler de la part francesa de la Catalunya del Nord. Els cinc veïns desallotjats a Cervera i diverses masies de Portbou ja han pogut tornar a casa seva. 

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dilluns 17 d'abril de 2023.