Enlaces accesibilidad
Salut Mental

Per què són tan addictives les xarxes socials?

  • L'augment de consum de xarxes socials és exponencial, especialment després de la pandèmia
  • El detox digital, desaparèixer de les xarxes completament, és una opció recurrent
  • Tens tot el contingut de ‘Mapes mentals’, programa presentat per Ana Boadas, a RTVE Play Catalunya

Per
Mapes mentals - Les xarxes socials

Ni joves ni grans s'escapen: les estadístiques confirmen que no només creix el temps dedicat a les xarxes socials, sinó que ho fa de forma exponencial: cada any passem més minuts. Com podem evitar que siguin un pou sense fons de temps? Per què ens enganxa tant? Per què no podem evitar de veure vídeos i fer scroll infinitament? Quina màgia hi ha al darrere, que fa que no puguem deixar de consultar el que fa el nostre entorn a les xarxes?

El confinament derivat de la pandèmia, l'accés a l'smartphone i el boom de xarxes socials formen el còctel perfecte per crear aquesta “addicció” que, malgrat que encara no pot denominar-se així mèdicament, alguns hospitals ja han obert unitats destinades al tractament psicològic d'aquest problema.

És casualitat que les xarxes socials siguin addictives? És clar que no. Oriol Lugo, doctor en psicologia i expert en neurociències ho explica a Mapes Mentals: “Compleixen una sèrie d’elements per ser-ho; una accessibilitat molt fàcil i un motiu de ser molt humà, com és relacionar-se amb els altres”.

A escala cerebral, també activen el sistema dopaminèrgic, basat en la satisfacció de la recompensa (quan ens posen m’agrada, quan ens comenten i ens diuen coses que ens afalaguen…). Aquest plaer cada cop necessita ser més alt i més estimulant, per tant, això provoca que ens enganxin i no abandonem.

Per la seva gratuïtat, els usuaris perceben sovint les xarxes socials com quelcom innocent, neutre i sense cap mena d’objectiu empresarial al darrere. Tanmateix, és just tot el contrari: és un negoci i la matèria primera és la nostra llibertat, el nostre temps i la dedicació que hi posem.

Com detectar un ús abusiu de les xarxes socials?

  • Deixes de fer esport i aficions que abans t'agradaven i practicaves
  • Redueixes el teu temps a l'aire lliure
  • Permets que les notificacions interrompin moments importants del dia: retrobar-te amb la família, passar temps amb els amics...
  • No pots deixar un missatge sense respondre o una aplicació amb notificacions pendents
  • L'últim que fas abans d'anar dormir és consultar les xarxes, i el mateix només despertar
  • Consultes les xarxes en hores de feina
  • Oblidar-te el mòbil a casa et genera angoixa i preocupació extrema

Quan ens adonem que la vida digital ocupa massa hores de la nostra vida, existeixen tàctiques per fer-hi front: "amagar" les aplicacions de xarxes perquè no quedin a l'abast d'un clic, configurar un límit de temps diari.

Si tot això no funciona, hi ha qui opta per fer un detox digital: un desenganxament brusc. Més enllà de la necessitat de comprovar el mòbil, les xarxes socials també generen problemes amb l'autoimatge i percepció, l’autoestima, o la sensació de no fer coses tan divertides o emocionants com els altres (el conegut com FOMO, Fear Of Missing Out; perdre's alguna cosa important).

Influencers i celebritats com Dulceida o Lana del rey han fet aquesta desconnexió —temporalment o definitivament— perquè reconeixen que en moments delicats emocionalment, les xarxes han sigut un catalitzador d'emocions negatives.