Enlaces accesibilidad
Sort o atzar?

Joan Capdevila: "A la final del Mundial, mentre Casillas feia el sorteig de camp, vaig tirar una moneda a l'aire i la vaig enterrar"

  • Joan Capdevila, exfutbolista i campió del món, explica la seva relació amb la sort
  • En l’esport d’elit, més que la sort, treballen la positivitat i la part emocional aplicada a la tècnica
  • Tens tot el contingut de ‘Mapes mentals’, programa presentat per Ana Boadas, a RTVE Play Catalunya

Per
Mapes mentals - Joan Capdevila i la bona sort

Per un esportista d’elit, la constància i el treball és fonamental. Però, i la sort? Quin paper juguen els cops de sort en la vida d’un esportista com Joan Capdevila? Exfutbolista professional, del Tàrrega a l’Espanyol i culminant la seva carrera amb un mundial jugant per la Selecció Espanyola, el campió ha explicat la seva història i la seva relació amb la sort a la presentadora Ana Boadas a ‘Mapes mentals’.

“La ment i el treball han d’estar igualats. Ja fa temps que en l’esport d’elit es contempla molt la part emocional, fins i tot amb psicòlegs particulars”, explica Joan Capdevila. En el seu cas, assegura que és imprescindible controlar les emocions per tenir un bon rendiment, ja que la tècnica pot veure’s debilitada davant d’una situació de nervis o una actitud negativa.

Si tens un cop de sort, que t’agafi entrenat

El que sí que destaca el jugador en el capítol és la manera en què la sort t’acompanya en moments decisius. És allà on aquest concepte brilla més que mai i on es veurà reflectit si hi ha hagut esforç i feina darrere de la persona que rep la sort. “Els que no tiren la tovallola són els que guanyen. Quan t’arriba el moment, has d’estar preparat. Si tens un cop de sort, que t’agafi entrenat”, diu Capdevila.

Per exemple, durant el Mundial, l’excampió destaca dos moments: el penal parat per Iker Casillas a quarts de finals amb Paraguay i el xut que va parar el porter a Roben, de la selecció holandesa. Qui sap si llavors haguéssim viscut l’històric gol del “Iniesta de mi vida!”, com va cridar José Antonio Camacho? Per Joan Capdevila, en els penals juga més la part emocional que no pas la sort o la tècnica. Els nervis, el cor que s’hi posi… Això serà determinant per marcar gol.

Ana Boadas prova sort llançant un penal a l'exfutbolista Joan Capdevila

Ana Boadas prova sort llançant un penal a l'exfutbolista Joan Capdevila RTVE

Les supersticions de Joan Capdevila

Primer es posa el bandatge esquerre, després el dret. Mitgeta esquerra, més tard la dreta. L’últim a posar-se: la samarreta. Quan entra al camp, ha de ser amb el peu esquerre. Tot plegat, són rituals que havia de fer abans de jugar un partit Joan Capdevila per sentir-se protegit i segur, confiat que el joc sortiria bé. “Em sortia de carrerilla, ni els pensava. Només sabia que si feia això, m’aniria millor el partit. Un jugador que surt amb mentalitat negativa, no el facis sortir”, afegeix.

Aquest tipus de pensament en què la ciència i els fets no juguen cap paper condicionant s’anomena en psicologia pensament màgic. Són un conjunt de creences que tenen determinades persones sobre l’existència d’unes forces sobre les quals poden actuar, elaborant una associació entre els fets aleatoris que succeeixen amb la bona o la mala sort.

Amb aquest marc mental, va decidir sortir a jugar la final del Mundial amb la selecció espanyola. A ‘Mapes mentals’, li ha explicat a Ana Boadas que, seguint el consell d’un amic, abans de sortir, es va posar una moneda a la mitgeta, la va llançar a l’aire mentre Iker Casillas sortejava amb l’àrbitre el camp i la va enterrar… Potser, el ritual de Joan Capdevila va fer guanyar el Mundial a tot un país.