Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Isabel Rodríguez, sobre la taula de diàleg: "Ha servit per recuperar relacions normalitzades"

  • La ministra de Política Territorial demana a Feijóo que sigui "valent com Casado" i voti en contra de la moció de censura
  • Rodríguez: "El referèndum és l'aspiració d'ERC, però sap que hi ha un marc constitucional. Així ho vam firmar en l'última mesa"

Per
Cafè d'idees - Isabel Rodríguez: "La taula ha recuperat relacions normalitzades"

La ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, demana fer valdre la importància de la taula de diàleg entre el govern de la Generalitat i el govern central per tal de donar una solució política al 'procés': "Hem fet molt bé en obrir la via del diàleg. Ha servit per recuperar relacions normalitzades". Rodríguez assegura que aquest tipus de reunions dins d'aquest marc "no està prevista, no està a l'agenda", tot i que no descarta tornar a reunir-se "si és necessari".

La portaveu del govern demana als partits del 'procés' no crear més preocupacions als ciutadans amb problemes polítics: "La societat catalana que va patir la fractura no ho ha de tornar a passar".

Reclama diàleg també a Catalunya

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Rodríguez ha insistit a donar per recuperades i "normalitzades" les relacions tant socials com institucionals amb la Generalitat. Isabel Rodríguez afirma que la situació a Catalunya res a te a veure amb la de fa sis anys i reclama diàleg també a Catalunya.

La ministra de Política Territorial valora l'acord de l'última taula de diàleg perquè suposa que les discrepàncies no han de sortir del marc de la Constitució: "Així ho vam signar a la passada mesa al juliol".

Ja no hi ha unitat de l'independentisme i la societat no va en aquesta direcció

Isabel Rodríguez assegura l'independentisme està dividit i afegeix que també és "mèrit" de la societat catalana que ha entès que aquell camí no portava enlloc: "El moviment independentista no està unit i ja no l'acompanya la societat". La ministra diu que s'enyora la Catalunya que brillava, referent a Europa, la del progrés i ho contraposa a la Catalunya del 'procés' "gris, de perduda de talent i decadent": "Catalunya ha perdut oportunitats durant aquests 10 anys. Empreses o professionals que van marxar".

A Carles Puigdemont li recomana tornar

La ministra portaveu fa valdre la reforma del Codi Penal per homologar-lo als tipus penals d'altres països de la Unió Europea. Amb relació a la causa contra Lluís Salvador i Josep Maria Jové, Rodríguez recorda que els fets pel que els imputen "tenen una reprovació al Codi Penal" i que Espanya és una democràcia plena que implica el respecte als diferents poders.

Rodríguez reconeix que abans de la reforma penal era complicat demanar l'extradició de Carles Puigdemont i li recomana tornar i fer front a les seves responsabilitats: "Els fets eren delicte aleshores i ara".

En aquest marc, assegura que després de la reforma un nou intent de secessió sense violència, com va passar l'octubre del 2017 no quedaria impune: "Hi ha instruments com el 155 o el delicte de rebel·lió".

Moció de censura: "Que Feijóo sigui valent com Casado"

La ministra de Política Territorial i portaveu del Govern demana no banalitzar la moció de censura perquè és un instrument democràtic important: "Absolut respecte per Ramon Tamames. Serà una oportunitat per mostrar el nostre model enfront d'altres com la ultradreta". Rodríguez retreu al líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo "estigui mig amagant-se, Feijóo no es pot abstenir en això" i li demana que sigui "valent" com ho va ser l'anterior dirigent de la formació popular, Pablo Casado.