Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya 17 de febrer | La Fiscalia demana 7 anys de presó per a Jové i 6 per a Salvadó per organitzar l'1-O

  • 4 detinguts en un macrooperatiu policial aquesta nit a la discoteca Capitolio de Cornellà per detectar armes blanques
  • El 2022 tanca amb un augment del 15% de la compravenda d'habitatge i arriba a la xifra més alta en 15 anys
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies Catalunya 17 de febrer | Josep Maria Jové i Lluís Salvadó
Josep Maria Jové i Lluís Salvadó durant el registre a la conselleria d'Economia

L'actualitat d'aquest divendres passa per un macrooperatiu policial aquesta nit als voltants de la discoteca 'Capitolio' de Cornellà. Hi actuava ROCHI RD, conegut com el raper dels trinitaris. S'han fet centenars d'identificacions i almenys quatre detencions.

La Fiscalia demana set anys de presó per a Josep Maria Jové i 32 anys d’inhabilitació, sis anys i tres mesos de presó i 27 anys i tres mesos d’inhabilitació per a Lluís Salvadó i un any d’inhabilitació per a Natàlia Garriga pel referèndum de l’1 d’octubre.

Catalunya tanca el 2022 amb més de 102.000 compravendes d'habitatges, el millor any des del 2007. Per primer cop en els últims quinze anys es va superar el llindar de les 100.000 operacions.

Allau de peticions de compareixences, a Parlament i Congrés, per altres dues qüestions: el presumpte cas d'espionatge Pegasus i el ciberatac que va patir la Generalitat durant el 9-N.

Arrenca un cap de setmana de Carnaval a gran part de Catalunya i un dels més multitudinaris, el de Sitges, va arrencar ja ahir amb la tradicional festa de l'Arribo: quan el rei i la reina del Carnaval arriben al municipi.

Resum notícies a Catalunya, 17 de febrer

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:10

    Demanen 9 anys de presó per a un home acusat d'abusar sexualment de la seva germana amb discapacitat a la Noguera

     

    La fiscalia demana 9 anys de presó per a un home acusat d'abusar sexualment de la seva germana amb discapacitat, a la Noguera. Els fets van tenir lloc entre novembre i desembre de 2020 al domicili familiar. Segons l'escrit del ministeri públic, l'home aprofitava quan es quedaven sols per fer-li tocaments, tot i la negativa d'ella. El judici tindrà lloc a l'Audiència de Lleida el 22 de febrer.

     

    A més de la pena de presó per un delicte continuat d'abús sexual, la fiscalia demana que s'inhabiliti l'home per treballar amb menors durant 5 anys, que se li imposin 5 anys de llibertat vigilada quan surti de la presó, que se li prohibeixi comunicar-se o acostar-se a menys de 300 metres de la germana durant 5 anys i que la indemnitzi amb 20.000 euros.

  • 17:44

    Marxa lenta a Mollerussa per protestar novament contra la plaga de conills: "O es posen en marxa o paralitzarem Barcelona"

     

    Més de 400 tractors han participat en la segona protesta en una setmana contra la plaga de conills que afecta bona part de les comarques de Ponent. Després de convocar divendres passat a Tàrrega, ara s'ha fet una marxa lenta de Mollerussa fins a les Borges Blanques.

  • 17:39

    El sector immobiliari convençut que el ritme de vendes "no s'aturarà"

     

    La pujada dels tipus d'interès comença a notar-se. Al desembre, es van formalitzar 6.863 operacions de compravenda a Catalunya, un 9,9% menys que el mateix període del 2021. Malgrat tot, el sector immobiliari creu que l'encariment del crèdit no els acabarà perjudicant. El gerent de la Cambra de la Propietat de Barcelona, Òscar Gorgues, destaca que l'escassa oferta d'habitatge, sobretot d'obra nova, fa que encara no es cobreixi tota la demanda i, per tant, "l'augment dels tipus d'interès estabilitzarà el mercat, però no l'aturarà". Gorgues també pronostica que a diferència del que va passar el 2010, "els preus es puguin mantenir".

    La compravenda de pisos assoleix les millors xifres en 15 anys
    rtve La compravenda de pisos assoleix les millors xifres en 15 anys | CLIMENT SABATER
  • 17:28

    L'aeroport de Girona, "infrautilitzat" per la població local

     

    Un estudi encarregat pel patronat de turisme certifica que els usuaris de l'aeroport de Girona són gairebé exclusivament estrangers. També confirma que el 94% de l'activitat es concentra a l'estiu.

  • 17:12

    Wednesday Addams, la disfressa més venuda per aquest Carnaval

     

    Avui és divendres de Carnaval, dia de confeti, dolços, cançons, carrosses i màscares. Però Carnaval és el cap de setmana per excel·lència de les disfresses, que sempre són un bon reflex de l'actualitat. Com en anys anteriors, Netflix segueix marcant tendència, i enguany la disfressa més venuda ha estat la de Wednesday Addams.

  • 16:35

    Els sindicats i la patronal de les grans superfícies a prop de renovar el major conveni col·lectiu d'Espanya

     

    La patronal de la gran distribució ha posat sobre la taula una nova proposta que s'acosta a les pretensions dels treballadors. Del 7% d'increment salarial garantit que proposaven a principis de mes, fins a l'11% al qual s'ha de sumar un 2% de pagament variable. El seu objectiu és assolir un increment dels sous del 18% per als treballadors dels grans supermercats durant els pròxims 4 anys. un 4,5% de retribució variable i baixar el percentatge de diumenges i festius treballats.

  • 16:15

    El ministre d'Afers Exteriors critica la decisió de Barcelona de suspendre relacions amb Israel

     

    José Manuel Albares ha criticat que amb aquesta decisió Barcelona perd un valor d'escenari de diàleg entre les dues parts, escenificat al fòrum "Unió pel Mediterrani". I ha defensat el posicionament del govern espanyol d'una solució de dos Estats per a Israel i Palestina.  Sobre aquest assumpte, entitats que treballen per enfortir els llaços entre Barcelona i Israel han convocat una concentració diumenge a la Plaça Sant Jaume.

  • 16:00

    Macrodispositiu policial per detectar armes blanques en un local d'oci de Cornellà

     

    Un concert a Cornellà de Rochy RD, conegut com el raper dels 'Trinitaris', una banda juvenil, va posar aquesta nit de dijous en alerta màxima els cossos policials. Es va fer un macrodispositiu que va acabar amb quatre detencions i 275 persones identificades que acumulaven més de 300 antecedents.

  • 15:30

    Noves rebaixes de penes per agressions sexuals en aplicació de la llei del ‘només sí és sí’

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebaixat diverses penes per agressions sexuals en aplicació de la llei del ‘només sí és sí’. Es tracta de quatre sentències referents a casos que van tenir lloc a Vic, Barberà del Vallès, Sitges, Pallejà, Caldes de Montbui i Molins de Rei.

     

    Un dels condemnats va quedar amb quatre dones a qui va oferir feina entre agost i setembre del 2019. Les trobades eren amb l’excusa d’abordar les condicions del contracte, però va atacar sexualment tres d’elles a Pallejà, Caldes i Molins de Rei amb tocaments i fins i tot penetració en un dels casos amb l’amenaça d’una navalla. El TSJC li ha reduït el global de la condemna de 15 anys de presó a 9.

  • 14:47

    La discoteca Aire Chicas de Barcelona, obligada a tancar temporalment per excés d'aforament 

     

    Durant sis mesos el local, situtat al carrer Diputació de Barcelona, no podrà obrir les seves portes al públic després de ser sancionat per la Guàrdia Urbana. Els fets es van produir el passat el cap de setmana al voltant de les quatre de la matinada. El 112 va rebre una trucada provinent d’una persona des de l’interior del local. La policia es va personar al lloc i va comprovar com el controlador de l’entrada havia calculat l'entrada de 572 persones. Davant el greu risc que comporta per a la seguretat de les persones i per preservar la seva integritat física van desallotjar la sala.

  • 14:20

    L'aeroport de Girona, "infrautilitzat" per la població de la demarcació

     

    L'aeroport de Girona està "infrautilitzat" per la població de la demarcació, segons remarca un estudi que ha fet la UdG als turistes de la terminal durant l'estiu del 2022. En aquest sentit, la degana de la Facultat de Ciències Econòmiques, Anna Garriga, considera que això és "una ineficiència de país" i per a l'economia gironina. Per aconseguir revertir la situació, Garriga creu que cal tenir una programació regular i la connexió de l'AVE.

  • 13:57

    Junts acusa l'Estat d'intensificar la "repressió" a l'independentisme

     

    El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha acusat l'estat espanyol d'intensificar la "repressió" contra l'independentisme per la nova petició de la Fiscalia pels preparatius de l'1-O a Lluís Salvadó, Josep Maria Jové i Natàlia Garriga. "L'única resposta és la repressió i criminalitzar encara més l'1-O, lluny del que havia promès el PSOE", ha denunciat Turull en una atenció als mitjans. 

  • 13:47

    Els Mossos recuperen dos Dalís robats l'any passat

     

    Els Mossos d'Esquadra recuperen dues obres d'art de Dalí que van ser robades el mes de gener de 2022. Es tracta de dos dibuixos a carbonet sobre paper de l'any 1922: 'Els pagesos' i 'Les sardanes de la festa major', que Salvador Dalí va fer per il•lustrar el llibre 'Les Gràcies de l'Empordà' per encàrrec de l'escriptor Pere Corominas.

    Estan valorades en 300.000 euros. Les dues obres d'art ja han estat retornades als seus propietaris i s'han pogut autentificar gràcies a la col·laboració de la Fundació Gala – Salvador Dalí.

  • 13:38

    Es disparen les atencions als serveis socials de Barcelona

     

    Els centres de serveis socials de la capital catalana han atès 97.852 persones durant l'any 2022. Tot i que representa una xifra similar a la de l'any passat, suposa un 23% més que en 2019. Tot i l'increment de les atencions, el temps mitjà d'espera per a una primera atenció ha baixat: se situa en 14,4 dies, molt per sota dels 21,3 dies que es registraven fa tres anys.

     

    El 2022 s'han concedit uns 19.500 ajuts menys respecte l'any anterior, però s'ha augmentat un 20,6% la despesa del volum d'ajuts, que ha passat dels 41,3 milions d'euros l'any 2021 als 49,8 milions el 2022, la xifra més alta fins ara. Això s'explica, principalment, perquè creix el pressupost destinat a sufragar allotjaments d'emergència com pensions.  

  • 13:28

    Mor el conductor d'un turisme en un xoc frontal amb un camió a la C-55 a Navàs

     

    El conductor d'un turisme va morir aquest dijous en un xoc frontal a la C-55 a Navàs. La víctima és un veí de Cardona de 60 anys. Els Mossos d'Esquadra van rebre l'avís a les 13h per un sinistre al quilòmetre 55,2 de la via. Per causes que s'investiguen, hi va haver un xoc frontal entre un camió i un turisme. Posteriorment, dos turismes més es van veure implicats en l'accident.

     

    El conductor del primer turisme va resultar ferit crític i va ser evacuat en helicòpter a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, on va acabar morint. Amb aquesta víctima són 19 les persones que han mort en accident de trànsit a les carreteres interurbanes.

  • 13:04

    Balcells anuncia l’obertura d’un nou CAP-CUAP a Terrassa i la remodelació de l’actual CAP Nord

     

    En una atenció als mitjans després d'una visita al CAP Can Roca, el conseller de Salut, Manel Balcells, i l'alcalde de la ciutat, Jordi Ballart, han explicat que el nou CAP-CUAP se situarà entorn de la plaça dels Països Catalans, mentre que el CAP Nord es traslladarà a la plaça de la República. La previsió és inaugurar els dos equipaments l'any 2026. 

  • 13:00

    Catalunya rep 1,09 milions de turistes d'aeroports internacionals al gener

     

    Aquesta xifra suposa un descens del 10,3% respecte el mateix mes de l'any 2020, abans de la pandèmia. Així ho constaten les dades provisionals publicades per Turespaña, que detallen que en comparació amb l'any passat els viatgers internacionals es van doblar durant el primer mes de l'any (+101,9%). Es tracta del territori de l'Estat que va experimentar un major creixement interanual.

     

    Les dades també destaquen que dos de cada deu viatgers estrangers que van arribar a Espanya per via aèria ho van fer a Catalunya. Al conjunt de l'Estat en el primer mes de l'any van arribar 5,2 milions de viatgers estrangers, un 98% dels que ho van fer el mateix mes del 2020.

  • 12:58

    ERC segueix defensant la reforma del Codi Penal després de les peticions de penes de la Fiscalia

     

    La portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha denunciat que el darrer escrit d'acusació de la Fiscalia contra Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga "només es pretén cobrar noves víctimes" i "la causa general contra l'independentisme segueix viva". En aquest sentit, Vilalta ha defensat la reforma pactada amb el PSOE del Codi Penal, tot i que considera que la Justícia "va al dictat de l'extrema dreta" i, d'aquí que consideri que "falta valentia política de l'estat espanyol per defensar els drets democràtics". 

  • 11:57

    La Fiscalia arxiva la investigació contra les superilles de l'Eixample a Barcelona

     

    La secció de Medi Ambient i Urbanisme de la fiscalia de Barcelona ha arxivat la investigació contra les Superilles de l'Eixample. Les diligències d'investigació es van iniciar l'abril del 2022, arran de dues denuncies interposades per 'Salvem Barcelona' i un exarquitecte del consistori. El fiscal considera que no hi havia elements suficients per considerar que hi havia un delicte sobre l'ordenació del territori, com consideraven els denunciants.

     

    Analitzats els informes tècnics i l'actuació duta a terme, la fiscalia conclou que 'no és evident' que per a la realització d'una ordenació d'aquest espai públic com la plantejada, fos necessària prèviament la modificació del Pla General Metropolità com entenien els denunciants.

  • 11:46

    La Moncloa defensa que "els fets del 2017 a Catalunya continuen sent delicte" tot i la reforma del Codi Penal

     

    El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha afirmat que la petició de la fiscalia a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó "és una prova més del que sempre s'ha dit des del govern" espanyol. "Que els fets que van ocórrer el 2017 a Catalunya eren delicte el 2017 i continuen sent delicte el 2023", ha dit en una atenció als mitjans aquest divendres al matí. "Potser la pregunta avui seria per a aquells que van dir que amb la reforma del Codi Penal es despenalitzaven aquests fets", ha remarcat Bolaños.

  • 11:36

    Els Mossos recuperen dos Dalí robats el gener de l'any passat

     

    Els Mossos d'Esquadra resolen una investigació relacionada amb el robatori de dues obres d'art de l'artista Salvador Dalí valorades en 300.000 €. Es tracta de dos dibuixos a carbonet sobre paper de l'any 1922: 'Els pagesos' i 'Les sardanes de la festa major'. L'artista va fer aquestes obres per il•lustrar el llibre 'Les Gràcies de l'Empordà' per encàrrec de l'escriptor Pere Corominas. 

    Les obres van ser robades el gener de 2022 i ja han estat retornades als seus propietaris.

  • 11:31

    Garriga emmarca la petició de pena de la Fiscalia en "una causa" contra l'independentisme

     

    La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha denunciat que la petició d'un any d'inhabilitació per ella per part de la Fiscalia per l'organització de l'1-O a banda de les peticions per Salvadó i Jové s'emmarca en "una causa general contra l'independentisme". A través de les xarxes, Garriga ha advertit que "no reculem, continuem treballant" i ha acusat el sistema judicial espanyol de fer política en comptes d'impartir justícia. 

  • 11:27

    Jové acusa de "miserables" a la Fiscalia per petició de presó per l'1-O

     

    El president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, ha denunciat que la fiscalia li demani 7 anys de presó i 32 d'inhabilitació per l'1-O. "Miserables, males persones i, sobretot, molta covardia", ha escrit en un missatge a Twitter

  • 11:16

    Detingut un home a Reus per corrupció de menors i agressió sexual a través de ciberassetjament

     

    La Policia Nacional ha detingut un home a Reus acusat d'un presumpte delicte de corrupció de menors, agressió sexual, coaccions i descobriment i revelació de secrets. L'arrestat mantenia contacte amb les víctimes a través de les xarxes socials i es guanyava la seva confiança per aconseguir vídeos d'alt contingut sexual amb els quals les extorsionava.

     

    En l'operatiu, els agents han intervingut 2.412 arxius de vídeo, on apareixen dones, algunes d'elles presumiblement menors, 11.275 fotografies i 178 arxius de vídeo de caràcter pornogràfic infantil. A més, els investigadors han localitzat 115 víctimes, la majoria de les quals residents a països llatinoamericans i cinc d'elles a ciutats d'Espanya.

  • 11:10

    Renfe contractarà 70 operadors comercials a Catalunya

     

    Renfe ha anunciat que contractarà 70 nous operadors comercials a les seves instal·lacions a Catalunya. Segons ha detallat la companyia ferroviària, els interessats hauran de reunir, a dos de març, els requisits específics detallats a la convocatòria disponible al seu web. Al conjunt de l'Estat, l'empresa pública espera contractar 500 treballadors d'aquest perfil laboral, el que suposa cobrir 125 places més que a l'oferta de feina de l'any passat. Tal com ha ressaltat Renfe, els llocs de feina tindran com a referència les condicions laborals i retributives establertes al seu conveni col·lectiu.

  • 10:55

    Els Agents Rurals denuncien un furtiu que disparava des del vehicle, de nit i en zones de seguretat

     

    Els Agents Rurals han denunciat un furtiu per disparar des de vehicles, de nit, amb focus i en zones de seguretat. La investigació es va iniciar arran d'unes imatges a les xarxes socials en què la persona denunciada mostrava aquestes infraccions. L'home perseguia mascles de cabirol, senglars de grans dimensions i conills dins les comarques de la Noguera, el Pla d'Urgell i l'Urgell, ha estat denunciat també per no disposar ni de permís d'armes ni de llicència de caça. Arran de la investigació es va poder identificar una altra persona que cedia al furtiu les seves armes de caça.

  • 10:51

    Els Mossos detenen un home per la mort violenta d'un altre a Vallgorguina

     

    Els fets han passat a la matinada d'aquest divendres. L' home, de 38 anys, ha estat detingut per la seva presumpta relació amb la mort violenta d'un altre a aquesta localitat del Vallès Oriental. Els Mossos han rebut un avís cap a les 3h per adreçar-se a un domicili de la població, on presumptament s'havia produït una discussió. En arribar, els agents han comprovat que hi havia un home sense senyals de vida. El Sistema d'Emergències Mèdiques n'ha certificat la mort.

     

    En paral·lel, un indicatiu de seguretat ciutadana ha detingut un home que es trobava al lloc dels fets i que presumptament estaria relacionat amb la mort. Els Mossos han obert una investigació per esclarir els fets, que estan sota secret de sumari.

     

  • 10:45

    Aragonès: "El sistema judicial no imparteix justícia, sinó venjança"

     

    El president de la Generalitat ha reaccionat de forma molt dura a través de les xarxes a la decisió de la Fiscalia de demanar 7 anys de presó pel diputat d'ERC i ex alt càrrec del Govern, Josep Maria Jové i sis  més pel president del Port de Barcelona Lluís Salvadó. Aragonès també ha recordat que "treballar per la llibertat de Catalunya i defensar les urnes i la democràcia no és delicte". 

     

  • 10:44

    La fiscalia demana 7 anys de presó per a Jové, 6 anys i 3 mesos per a Salvadó per l'1-O

     

    La fiscalia demana set anys de presó per a Josep Maria Jové i 32 anys d’inhabilitació, sis anys i tres mesos de presó i 27 anys i tres mesos d’inhabilitació per a Lluís Salvadó i un any d’inhabilitació per a Natàlia Garriga pel referèndum de l’1 d’octubre. Al president del grup parlamentari d’ERC i al president del Port de Barcelona els acusa dels delictes de malversació agreujada, prevaricació i desobediència, mentre que a la consellera de Cultura li atribueix només aquest últim. Els reclama també multes que van des dels 18.000 euros de Garriga, fins als 24.000 de Salvadó i els 30.000 de Jové.

  • 10:04

    Catalunya tanca el 2022 amb més de 102.000 compravendes d'habitatges, el millor en 15 anys

     

    Es tracta dels millors registres des de l'any 2007, quan es van comptabilitzar 111.482 operacions, i implica que per primera vegada en els últims quinze anys es va superar el llindar de les 100.000 transaccions. En comparació amb el 2021 (89.175), les compravendes d'habitatges van augmentar un 14,5%. L'increment interanual va seguir la línia de la mitjana de l'Estat, que va ser del 14,7%. 

  • 9:25

    Tres homes detinguts per robatoris forçosos al Baix Llobregat

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 8 de febrer tres homes com a presumptes autors de quatre robatoris amb força, a partir de la investigació d'un robatori a Molins de Rei. Els autors haurien forçat la porta d'entrada del domicili i s'haurien emportat joies i diners. Dos dels arrestats ja han entrat a presó i el tercer ha quedat en llibertat amb càrrecs. 

  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 17 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:15

    Cap de setmana de Carnaval. 

    Arrenca un cap de setmana de Carnaval a gran part de Catalunya i un dels més multitudinaris, el de Sitges, va arrencar ja ahir amb la tradicional festa de l''Arribo': quan el rei i la reina del Carnaval arriben al municipi.

     

  • 8:10

    L'Audiència de Barcelona podria decidir imminentment si manté en presó provisional al futbolista Dani Alves, acusat de violar una noia en una discoteca. Ahir dijous el tribunal va escoltar les parts

     
  • 8:05

    Macrooperatiu policial aquesta nit als voltants de la discoteca 'Capitolio' de Cornellà per detectar armes blanques.

     

     

    Hi actuava ROCHI RD, conegut com el raper dels trinitaris. S'han fet centenars d'identificacions i almenys quatre detencions

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 17 de febrer de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.