Enlaces accesibilidad
Carnestoltes 2023

Carnaval, per fi, sense restriccions

  • Barcelona comença les festes amb l'Arribo i la Taronjada
  • Vilanova, Sitges i la resta de Catalunya celebraran un Carnaval prepandèmia
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Carnaval de Sitges 2019
Carnaval de Sitges 2019

Aquesta setmana se celebra la festa de Carnaval a la majoria de poblacions de Catalunya. Les disfresses es podran lluir, per fi, sense mascareta a la primera edició que es podrà dur a terme amb total normalitat des de la pandèmia. La festa s'estén per tot Catalunya i té celebracions molt diferents i especials a cada localitat. A algunes ciutats la festa ja ha començat, i en altres començarà aquest dijous amb l'arribada del Rei Carnestoltes i el Dijous Gras.

  • Dijous 16 de febrer: Dijous Gras
  • Divendres 17 de febrer: Divendres de Carnaval
  • Dissabte 18 de febrer: Dissabte de Carnaval
  • Diumenge 19 de febrer: Diumenge de Carnaval
  • Dilluns 20 de febrer: Dilluns de Carnaval
  • Dimarts 21 de febrer: Dimarts de Carnaval
  • Dimecres 22 de febrer: Dimecres de Cendra

Carnaval a Barcelona

A Barcelona, el Carnaval dura gairebé una setmana sencera: de dijous 16 a dimecres 22. Per tots els barris i districtes de la ciutat se celebraran més de 150 actes de tota mena. Pots consultar el programa de tots els actes de Carnaval a Barcelona.

Carnaval Barcelona

Cartell del Carnaval de Barcelona 2023 Ajuntament de Barcelona

L'Arribo i la Taronjada

La festa comença a la ciutat comtal dijous 16 de febrer amb l'Arribo i la Taronjada. L'Arribo és l'acte que se celebra el Dijous Gras, quan arriba la Reina Belluga i el seu seguici. La ciutat rebrà la reina i les seves set ambaixadores a les portes del Palau de la Virreina a les 18:30. L'espectacle comptarà aquest any amb una pintada de murals en directe i actuació de discjòqueis.

L'Arribo de Barcelona el Dijous Gras

La reina Belluga arribant a la ciutat de Barcelona a l'Arribo de Dijous Gras Ajuntament de Barcelona

La festa acabarà amb la tradicional Taronjada, que se celebra des de l'any 1333, quan el Consell de Cent va prohibir el llançament de taronges. Ara la festa serà una batalla de confeti taronja d'allò més colorada, que acabarà amb un castell de focs.

La festa als districtes

Les celebracions carnavalesques continuaran a Barcelona repartides pels districtes i barris de la ciutat. Dijous Gras serà el dia dels actes més culinaris amb diversos concursos de truites com el del Raval al carrer Hort de la Bomba i el de Sant Andreu a l'Espai Foradada.

La festa continuarà dissabte amb les rues i balls repartits durant el cap de setmana. Més de 110 actes entre concursos de disfresses, rues infantils i concerts escampats pels 10 districtes de Barcelona.

La festa conclourà amb el famós enterrament de la sardina el dimecres 22. El Dimecres de Cendra se celebrarà en diversos punts de la ciutat on tots els habitants de Barcelona podran plorar la mort del Rei Carnestoltes de la seva manera preferida, ja sigui amb una sardinada popular com la de l'Auditori de les Cotxeres de Sants o amb un espectacle de foc a les Corts.

Carnestoltes per Catalunya

A banda de Barcelona, el Carnaval es fa notar a la majoria de poblacions de Catalunya. A certs llocs, a més, és un dels reclams més importants de l'any i atrau visitants de tot el territori.

Un dels Carnavals més espectaculars és el de Vilanova i la Geltrú. La capital del Garraf va ser de les poques ciutats que va continuar celebrant la festa durant la dictadura franquista, quan s'havia prohibit, i és per això que les seves tradicions es van anar enfortint durant els anys.

Nens a la Merengada de Vilanova

Infants esperen que caigui una merenga gegant durant la Merengada de Vilanova i la Geltrú Carnaval de Vilanova

Una de les tradicions més esbojarrades de la ciutat és la Merengada. El Dijous Gras passejar per la ciutat es converteix en un esport de risc si no vols acabar empastifat de merenga blanca i dolça. La festa continua durant tota la setmana amb diversos esdeveniments festius, rues i concursos. No és estrany, doncs, que el Govern de la Generalitat reclassifiqués, l’any 2010, el Carnaval de Vilanova com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, declarat festa tradicional d’interès nacional l’any 1985.

Aquest any l'Ajuntament ha volgut reforçar la seguretat durant les festes i ha duplicat els Punts Liles a la ciutat. La màxima preocupació de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra durant les nits de divendres, dissabte i diumenge són les agressions sexuals, juntament amb el consum de drogues, el vandalisme i els furts.

A altres localitats de Catalunya, com Sitges, les plomes, lluentons i colors vistosos són les protagonistes de les rues de Carnaval que imiten les tradicions brasileres. La festa atrau públic de tot el territori i l'alcaldessa de la ciutat, Aurora Carbonell, no descarta superar les xifres de visitants, especialment perquè és la primera edició 100% normal des de la pandèmia.

L'organització del Carnaval ha destacat que aquest any reforçaran la prevenció i atenció a les possibles agressions LGBT-fòbiques.

Ballarí del Carnaval de Sitges

Ballarí participant a la rua de l'Extermini del Carnaval de Sitges l'any 2019 ACN Gemma Sánchez

Aquest any se celebra la 45a edició del Carnaval de Terra Endins a Torelló, Osona. La rua de dissabte, aquest any el 18 de febrer, és especialment multitudinària i ha arribat a congregar més de 25.000 persones, en un poble de menys de 15.000 habitants.

Les colles fa mesos que preparen les carrosses i hi ha comparses on participen fins a 400 persones. En les últimes edicions el Terra Endins, els concerts de després de la rua, s'ha convertit en una mena de festival musical amb entrades amb preus d'entre 15 i 20 euros.

La Quaresma

Després de la mort del rei Carnestoltes i l'enterrament de la sardina, arriba la Vella Quaresma, que té tantes potes com setmanes dura. Aquest any els dies de Quaresma duraran del dimecres 22 de febrer, el Dimecres de Cendra, fins al dijous 6 d'abril, Dijous Sant.

L'oci nocturn celebra Carnaval

Discoteques i restaurants preveuen que aquest cap de setmana les facturacions incrementin fins a un 50% amb comparació amb un cap de setmana normal. El sector de l'oci nocturn celebra les temperatures suaus que es preveuen per aquest cap de setmana i esperen que les festes temàtiques i els sopars de grup de Carnestoltes augmentin la clientela habitual. La patronal del sector, Fecasarm, ha destacat que hi ha molt bon ritme en la venda d'entrades anticipades i que aquesta celebració serà un "oasi en la llarga travessia pel desert de l'hivern".