Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 16 de febrer | Més de 2.500 judicis suspesos a Catalunya des de l'inici de la vaga de lletrats

  • La defensa d'Alves reconeix per primer cop que va penetrar vaginalment la denunciant
  • Pedro Sánchez no compareixerà al Parlament per donar explicacions del cas Pegasus
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya: Més de 2.500 judicis suspesos a Catalunya des de l'inici de la vaga de lletrats
Més de 2.500 judicis suspesos a Catalunya des de l'inici de la vaga de lletrats

L'actualitat d'aquest dijous passa per la vista que ha de decidir sobre la presó provisional de l'exjugador del Barça, Dani Alves, acusat de violar a una jove a una discoteca de la capital catalana. Aquest dijous, l'advocat del futbolista ha admès per primer cop que el jugador va penetrar vaginalment la denunciant.

Ha quedat en llibertat provisional amb cautelars l'exprofessor d'una escola d'art dramàtic de Reus acusat d'abusar sexualment d'una vintena d'alumnes, després de declarar davant el jutjat d'instrucció 2 de la capital del Baix Camp.

Els lletrats de justícia continuen en vaga indefinida des del passat 24 de gener. La protesta ha provocat ja la suspensió de 2.500 judicis a Catalunya amb greus afectacions per la paralització de procediments com les custòdies compartides o les pensions alimentàries.

El Congrés aprova definitivament la llei trans i la nova llei de l'avortament. Mentrestant, la polèmica per la reforma de la llei del "només sí és sí" marca la sessió de control al Govern. Hem conegut que Pedro Sánchez i els seus ministres no compareixeran al Parlament per donar explicacions del cas Pegasus.

Els mossos d'Esquadra i les policies locals han iniciat una campanya de control d'alcohol i drogues per garantir la mobilitat més segura durant el Carnestoltes, així com detectar possibles agressions sexuals. La patronal de l'oci assegura que aquest cap de setmana facturen fins a un 50% del que és habitual.

El Gremi de Peixaters de Catalunya ha presentat una nova campanya per promoure el consum d'espècies poc conegudes, però més econòmiques que les habituals.

La 87a Copa del Rei de bàsquet arrenca avui a Badalona amb el Madrid-València. El Barça, que defensa títol, juga davant l'Unicaja, que anit arribava a l'hotel de concentració.

RESUM AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:12

    Dos ferits lleus en una baralla entre aficionats a prop del Camp Nou

     

    La baralla s'ha produït entre aficionats del Barça i del Manchester United poc abans del partit que ha enfrontat els dos equips aquest vespre a Barcelona als vuitens de final de l'Europa League. Ambdues han estat ateses pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Els Mossos han rebut una alerta de l'enfrontament al carrer Comandante Benítez, tocant a la Travessera de les Corts. La Guàrdia Urbana també ha assistit a l'incident. Un cop allà, la policia ha identificat una persona que ha rebut un cop d'ampolla al cap i una altra que ha sofert ferides al nas. 

  • 19:52

    Més de 85.000 catalans sol·liciten en un dia el xec de 200 euros per rendes baixes 

     

    S'hi poden acollir aquelles llars amb ingressos inferiors als 27.000 euros anuals, els ciutadans residents a l'Estat per sota aquest llindar que durant aquest any hagin treballat per compte propi o aliè i estiguin donats d'alta a la Seguretat Social o hagin rebut una prestació d'atur i disposin d'un patrimoni inferior als 75.000 euros a 31 de desembre. El període per tramitar l'ajuda s'allarga fins al 31 de març i el pagament s'efectuarà mitjançant una transferència.

  • 19:21

    El Síndic de Barcelona demana a l'Ajuntament tràmits més àgils i normalitzar l'atenció presencial dels serveis socials

     

    Un dels principals motius de queixa dels ciutadans a la Sindicatura de Barcelona és sobre el funcionament de l'administració. De les 459 resolucions que va emetre la Sindicatura el 2022, 184 tenen a veure amb el dret a la bona administració, segons l'informe anual de la institució presentat aquest dijous. David Bondia ha demanat que els treballadors dels Serveis Socials abandonin el teletreball. La Sindicatura insta l'Ajuntament de Barcelona a "redimensionar" les plantilles de tècnics de llicències i els serveis d'atenció per "garantir l'eficàcia de l'administració municipal". 

  • 18:51

    Vilanova i la Geltrú inaugura els actes centrals del Carnaval 

     

    La capital del Garraf recupera la Merengada entre centenars d’infants i joves. Després de dos anys suspesa per la covid, la festa ha tornat a empastifar el centre de la ciutat entre centenars d’infants i joves vestits amb capelines de colors. A quarts de sis de la tarda, el pastisser Jaume Blanch ha despenjat una enorme merenga des d’un balcó ubicat en un primer pis, moment en què ha esclatat la festa i han començat les corredisses entre els participants per embrutar els amics i, alhora, evitar ser emblanquinats. 

  • 18:08

    Llibertat provisional pel professor de Reus acusat d'un presumpte cas d'abús a menors

     

    El jutjat d'instrucció 2 de Reus, en funcions de guàrdia, ha acordat llibertat provisional amb les mesures cautelars d'odre d'allunyament i prohibició de comunicació amb les víctimes per l'exprofessor de l'escola de teatre de Reus detingut aquest dimecres. L'investigat s'ha acollit al seu dret a no declarar. La causa està oberta per 11 delictes d'assetjament sexual i 2 d'agressió sexual. 

     

  • 17:21

    El preu dels carburants continua a la baixa

     

    El preu dels carburants ha tornat a frenar-se aquesta setmana i s'ha situat en 1,629 euros el litre en el cas del dièsel, per sota de la gasolina que s'ha reduït fins als 1,634 euros. Aquests preus suposen un descens d'un 2,9% i d'un 1,31%. D'aquesta manera, tots dos carburants encadenen dues setmanes seguides de descensos després de l'escalada dels primers dies de l'any, coincidint amb la retirada de la bonificació de 20 cèntims al litre. 

  • 17:13

    Cinc grups parlamentaris demanen investigar la pederàstia a l'Església

     

    En Comú Podem, PSC, Esquerra Republicana, Junts i la CUP-NCG demanen la compareixença de representants eclesiàstics, experts i víctimes per investigar la pederàstia a l’Església. Volen analitzar-ho des de la perspectiva de les víctimes, els àmbits institucionals i la resposta de l’administració. L’objectiu d’aclarir l’abast de les violències sexuals contra infants i joves a l’Església catòlica, l’escola, l’àmbit de les institucions o el de l’esport i el lleure.

  • 16:31

    La vaga de lletrats paralitza 2.500 judicis a Catalunya

     

    Més de 2.500 judicis suspesos a Catalunya. És el balanç després de 24 dies de vaga dels lletrats de l'administració de justícia. Aquesta tarda tenen la primera reunió amb el Ministeri per mirar de desencallar la situació. Es tracta d'una feina poc coneguda, però que acaba resultant clau en tots els processos judicials. Només al jutjat social número 10 de Barcelona s'han suspès una cinquantena de judicis des que el lletrat està de vaga. Això es tradueix aquests dies en pagaments bloquejats, i en alguns casos, pensions alimentàries per als fills de parelles divorciades. Ho critiquen els advocats de família.

  • 16:17

    Busquen una dona de 53 anys desapareguda en una zona forestal d’Esparreguera

     

     

    Els cossos d’emergències busquen una dona de 53 anys que va desaparèixer dimarts a Esparreguera (Baix Llobregat). Segons la denúncia interposada pels familiars, hauria sortit a passejar per la zona de Roques Blaves dimarts al voltant de les 11 h i ja no n’han sabut res més. L’operatiu de recerca va començar ahir a la tarda.

     

    Aquest dijous hi ha un ampli desplegament de Bombers de la Generalitat i cossos policials intentant localitzar la dona amb la col·laboració de voluntaris.

  • 15:55

    9 propostes per l'ampliació del Prat, entre elles la pista marina

     

    La comissió de Foment del Treball sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat ja té sobre la taula nou propostes amb projectes diferents per millorar la infraestructura. Entre les opcions que treballen hi ha també la de construir una pista marina de 3,5 quilòmetres, que es va presentar ahir.

     

    Tot i això, el responsable d'aquest grup, Lluís Moreno, no descarta que rebin més propostes. "No ens pararem aquí, encara ens queden cinc mesos", ha dit. Per la seva part, el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, ha promès que les conclusions d'aquest equip dibuixaran l'aeroport "més verd del món, el més ecològic".

  • 15:00

    Els fets delictius a Barcelona baixen un 14,6% respecte a l’any 2019

     

    Els delictes contra el patrimoni, amb un pes específic del 88,7% a la ciutat, baixen un 18%. Els furts, que són la meitat de tots els fets que passen a la ciutat, baixen un 26,6%. Cada dia de mitjana, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona atenen 1.649 incidents de tota mena, fan 56 contactes amb entitats socials, 62 actuacions relacionades amb el pla Tremall, 44 dispositius de seguretat, 61 detencions i 141 persones investigades.

  • 14:07

    Els delictes amb armes blanques creixen un 32% a Barcelona 

     

    Les violències sexuals creixen un 26,9% a Barcelona el 2022 respecte al 2019. És una de les dades del balanç fet aquest dijous en el marc de la Junta Local de Seguretat de Barcelona. També destaca que els fets penals instruïts amb armes blanques creix un 32%. D'altra banda, indicadors que milloren són els furts, que són la meitat de tots els fets delictius que passen a la ciutat. En concret, els furts baixen un 26,6%. En total, el 2022 es van registrar 193.286 fets delictius, el que representa un descens del 14,6% respecte al 2019, quan se'n van denunciar 226.366. Els Mossos atribueixen aquesta reducció de la delinqüència principalment amb el descens de furts i robatoris amb violència a la via pública.

  • 13:48

    Els treballadors de la neteja de Tarragona faran vaga per Setmana Santa

     

     

    És la resposta sindical a la "intenció" de l'Ajuntament de Tarragona d'obrir un concurs d'adjudicació del servei. Els representants dels treballadors ja avancen que "serà la primera d'una sèrie de vagues i accions" que volen dur a terme. Denuncien que el no contracte que vol licitar el consistori tarragoní "representarà una pèrdua del 30% de la massa salarial" dels treballadors en els pròxims anys. 

  • 13:41

    Es disparen les agressions a funcionaris en les presons catalanes

     

    Un total de 577 funcionaris penitenciaris van ser agredits, de consideració greu o lleu a Catalunya durant el 2022, un 48,6% més que el 2021, excloent-ne les agressions de caràcter sexual. Això suposa que més d’un funcionari de presons és agredit al dia a Catalunya, segons les dades recollides pel sindicat CSIF. 

  • 13:35

    Ramaders i pagesos omplen de papers triturats l'entrada d'Acció Climàtica a Lleida per denunciar l'excés de burocràcia

     

     

    Ramaders i pagesos alerten que la situació s'ha agreujat amb la nova obligació de presentar la declaració anual de residus perillosos, un tràmit que consideren que no haurien de fer perquè l'administració ja té aquesta informació. "Ja n'hi ha prou de duplicar feina, el que ha de fer l'administració és simplificar-la", demana el responsable del sector Porcí d'Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri. 

  • 13:19

    Més de 2.500 judicis suspesos a Catalunya des de l'inici de la vaga de lletrats

     

    És el balanç després de 24 dies de vaga dels lletrats de l'administració de justícia, que reclamen millores salarials. Avui tindran la primera reunió amb el Ministeri per mirar de desencallar la situació.

  • 12:45

    4.500 aparcaments de moto més a Montjuïc per als partits del Barça

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha acordat amb el FC Barcelona crear 4.500 aparcaments de moto a Montjuïc per acollir els partits del Barça a l'Estadi Olímpic Lluís Companys a partir de la temporada 2023-2024 durant la reforma del Camp Nou. El pressupost de l'acord puja als 5.889.100 euros, dels quals 2.578.000 els aportarà el consistori en atenció a inversió i millores de l'espai públic.

    El club abonarà 60.000 euros per a la senyalització de les places per a motos, que se situaran en tres àrees diferents, i 105.000 euros més per llogar el pàrquing del Sot del Migdia per complementar els aparcaments.

  • 12:25

    CAS ALVES | La defensa d'Alves reconeix per primer cop que va penetrar vaginalment la denunciant 

     

     

    L'advocat del futbolista brasiler Dani Alves ha admès per primera vegada que el seu client va penetrar vaginalment la denunciant d'una suposada agressió sexual el passat 30 de desembre. Alves ha donat fins ara quatre versions dels fets, i en l'última va assegurar que la noia li havia practicat voluntàriament una fel·lació. Però l'ADN del jugador va ser trobat a la vagina d'ella. Tot i així, la defensa ha assegurat que la penetració va ser consentida, perquè si hagués estat "en sec" o involuntària, la noia hauria tingut lesions a la zona genital.

  • 12:25

    Les exportacions catalanes van créixer un 17,9% el 2022, fins als 94.926,7 milions, un nou rècord històric

     

    Les vendes catalanes a l'estranger van suposar el 24,4% del conjunt de l'Estat. Si es té en compte només el desembre, les exportacions catalanes van arribar als 8.296,9 milions d'euros, un 23,9% més i el 25,8% del total. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat que les exportacions catalanes representen ja més del 30% del PIB català i "són el motor econòmic del país". El conseller d'Empresa i Treball també celebra que les xifres rècord arribin en un context "internacionalment complex", marcat per les tensions geopolítiques i els efectes derivats de la guerra a Ucraïna i ha destacat el creixement del 61% en l'última dècada.

  • 12:24

    Un avió de Vueling amb ajuda humanitària de Creu Roja per a Turquia surt de l'Aeroport de Barcelona

     

    Un vol especial de Vueling, en col·laboració amb IAG Càrrec i Aena, ha sortit aquest dijous a les 8.00 hores de l'Aeroport de Barcelona-El Prat direcció Gaziantep (Turquia) per a traslladar ajuda humanitària de la Creu Roja espanyola després dels terratrèmols. L'avió porta un carregament de més de 8.000 quilos de botigues-tendals de protecció i contenidors d'aigua de 20 litres, que utilitzaran Creu Roja i la Mitja Lluna Roja tant a Turquia com a Síria.

     

  • 12:24

    CAS ALVES | La defensa d'Alves al·lega que no hi ha risc de fugida

     

    L'Advocat del futbolista argumenta que té arrelament a Barcelona i ha presentat l'empadronament a Esplugues de Llobregat des de 2010, dues empreses amb capital i que les empreses al Brasil no tenen gaire capital. Admet que la relació va ser consentida perquè la noia no té lesions vaginals. També veu cau els vídeos quan se la veu ballant i que ella sabia que  la porta de la discoteca on es va produir la presumpta agressió era un lavabo.

    A més, considera determinant que hagi hagut d'entrar en el fons de la qüestió, que no volia, però que ho han fet les altres parts. I creu que li estan fent un judici anticipat.

  • 12:18

    Pedro Sánchez i els seus ministres no compareixeran al Parlament per donar explicacions del cas Pegasus

     

    El president del govern espanyol i els ministres Robles, Calviño, Díaz i Marlaska no compareixeran a la comissió d'investigació del Pegasus creada a la cambra catalana tot i haver estat citats. El Parlament vol que donin explicacions pel cas d'espionatge davant la cambra el pròxim 3 de març. Fonts de la Moncloa asseguren, "des del màxim respecte institucional al Parlament", que el president espanyol i els seus ministres "només reten comptes davant el Congrés i el Senat".

  • 12:16

    CAS ALVES | L'acusació, igual que la fiscalia, sí que veu que hi ha risc de fugida

     

     

    Argumenta que la instrucció no és ràpida, que Alves no té arrelament a Catalunya i que les 15 empreses de Brasil sí que tenen capital i ell en qualsevol moment podria agafar avio privat i marxar del país.

  • 12:12

    Augmenten un 9,43% els afiliats estrangers a Catalunya

     

    Catalunya ha tancat el mes de gener amb 586.168 afiliats estrangers a la Seguretat Social, un increment del 9,43% respecte al mateix mes de l'any passat. Ara bé, si es compara amb el mes de desembre, el primer mes del 2023 ha tancat amb un 1,24% menys d'afiliats estrangers, és a dir, 7.378 treballadors menys. Del total, 173.468 són de països de la Unió Europea, mentre que 412.700 són extracomunitaris. Per origen, destaca el col·lectiu procedent del Marroc (71.077), seguit dels italians (50.571), els romanesos (45.905) i els xinesos (31.689).

     

  • 12:04

    CAS ALVES |  La Fiscalia s'oposa a la llibertat d'Alves.

     

    La Fiscal ha exposat a la Sala els múltiples indicis existents que corroboren la versió de la víctima i que són suficients de la comissió d'un delicte d'agressió sexual amb penetració i un greu risc de fugida. 

     

    A més, considera que existeix un greu risc de fugida, ja que el Sr. Alves és ciutadà del Brasil, disposa d'un molt elevat patrimoni que li permetria assegurar la seva fugida i no té arrelament suficient a Espanya. Les mesures alternatives proposades per la Defensa no són suficients per a garantir que el Sr. Alves es trobi a la disposició dels Tribunals espanyols durant tota la tramitació de la causa.

  • 11:44

    La teràpia amb gossos redueix un 75% les crisis en menors

     

    La teràpia assistida amb gossos ha permès reduir un 75% les crisis emocionals entre menors atesos a l'Hospital de Dia de salut mental infantojuvenil de l'Hospital Clínic. Així es desprèn d'un estudi liderat pel centre sanitari en què hi han participat una trentena de pacients d'entre 8 i 12 anys. Els responsables del projecte han afirmat que la presència dels animals actua com a "facilitador" i com a "enllaç emocional" entre els sanitaris i els infants. A més, la metodologia ha permès reduir l'absentisme "perquè els pacients no senten que van a teràpia, sinó a veure gosses com la Mel o la Nina". 

  • 11:16

    Les exportacions catalanes marquen un nou rècord històric

     

    Les exportacions catalanes del 2022 van marcar un nou rècord històric, sumant 94.926 milions d'euros. Això suposa un creixement del 17,9%, respecte a tot el 2021. Les vendes catalanes a l'estranger van suposar el 24,4% del conjunt de l'Estat. D'aquesta manera, se superen les previsions que va fer el Govern a finals de l'any passat, quan estimava un creixement de les exportacions del 16%. Si es té en compte només el desembre, les exportacions catalanes van arribar als 8.296,9 milions d'euros, un 23,9% més i el 25,8% del total.

  • 09:50

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEE | Josep González, president de la Fundació PIMEC, augura un 2023 com una "repetició del no anar tan malament" del 2022:  "Tot dependrà de la política d'interessos per controlar la inflació". 

     

     

  • 09:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | Nacho Martín Blanco, portaveu parlamentari de Ciutadans, diu que l'any 2017 va patir per un "conflicte bèl·lic" a Catalunya. "Com es vivia a Ucraïna abans de la invasió russa no era tan diferent


     

  • 8:20

    La 87a Copa del Rei de bàsquet arrenca avui a Badalona amb el Madrid-València.

     

     

    El Barça, que defensa títol, juga davant l'Unicaja, que anit arribava a l'hotel de concentració.

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 16 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:15

    El Congrés aprovi aquest dijous, definitivament la llei trans i la nova llei de l'avortament.

     

     

    Mentrestant, la polèmica per la reforma de la llei del "només sí és sí" va marcar la sessió de control al Govern.

     
  • 8:10

    L'Audiència de Barcelona celebra una vista breu per decidir sobre la presó provisional de l'exjugador del Barça, Dani Alves, acusat de violar a una jove a una discoteca de la capital catalana. 

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 16 de febrer de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.