Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 15 de febrer de 2023 | Detenen un exprofessor de Reus per un presumpte cas d'abús a menors

  • La inflació repunta una dècima i trenca cinc mesos seguits de baixades
  • El Govern estudia quines accions legals prendrà davant el ciberatac patit amb motiu del 9N
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícia avui a Catalunya | Detenció per abús de menors a Reus
Nou cas de presumpte abús de menors a una escola de Reus

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la detenció a Reus d'un exprofessor d'art dramàtic de l'escola Buenafuente's Actors per un presumpte cas d'abús a més d'una vintena d'alumnes.

El Govern estudia a escala jurídica quines accions emprendre pel ciberatac contra la Generalitat amb motiu del 9-N, després que ha transcendit que un empresari israelià s'ha atribuït els atacs.

En clau econòmica destaca el repunt d'una dècima al gener de l'IPC. Se situa en el 5,3% a Catalunya i en el 5,9% al conjunt de l'Estat espanyol. Els treballadors d'Amazon a Martorelles s'han manifestat pels carrers de Barcelona per protestar contra el tancament de la planta.

L'Ajuntament de Barcelona ha rebutjat el trencament de les relacions institucionals amb Israel i de l'agermanament amb Tel-Aviv. Els comuns asseguren que la suspensió de relacions no es revertirà perquè és un decret de l'alcaldia.

L'acord de pressupostos inclou un punt perquè l'aeroport del Prat guanyi capacitat. Un grup d'economistes i enginyers entre els quals es troba l'exconseller Andreu Mas-Colell o l'enginyer Joaquim Coello, ha presentat una proposta que consisteix a construir una nova pista al mar.

Coincidint amb el Dia Internacional contra el Càncer Infantil, l'Hospital Sant Pau de Barcelona ha presentat el primer "hospice" a Espanya, pioner en cures pal·liatives als infants.

RESUM AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:45

    Espanya redueix un 22% la demanda de gas natural entre l'agost de 2022 i el mes de gener

     

    Espanya ha reduït un 22% la demanda de gas natural entre l'agost i finals de gener en relació al nivell de consum en el mateix període dels últims cinc anys, segons l'informe que ha fet públic el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. L'estudi indica que si es considera la reducció de les importacions en relació a aquest període, la caiguda de la demanda és del 24%.

     

    L'informe indica que el consum d'electricitat ha baixat un 7,5% en el mateix període. L'executiu subratlla que les baixades responen 'en bona mesura' al Pla Més Seguretat Energètica (Pla +SE), del qual s'han implantat o s'implementaran en breu 47 de les 73 mesures que conté.

  • 18:17

    Grifols anuncia un pla de retallades que inclou un centenar d’acomiadaments a Catalunya

     

    La farmacèutica catalana Grifols, especialitzada en la producció d'hemoderivats, ha anunciat un pla de retallades que inclou 2.300 acomiadaments a tot el món, un centenar dels quals a Catalunya. L'objectiu de l'empresa amb seu a Sant Cugat del Vallès és aconseguir un estalvi de 400 milions d'euros anuals "optimitzant costos" principalment en l'obtenció de plasma humà, un dels puntals del seu negoci. En aquest sentit, preveuen tancar centres de donació i "optimitzar" la compensació que paguen als donants. 

  • 18:02

    Més energia renovable, però sense impacte negatiu al territori

     

    Un nou informe demostra que Catalunya té la capacitat de produir tota l’energia fotovoltaica que necessita aprofitant els espais ja degradats i evitant fer les instal·lacions en espais naturals. L'estudi de l'Observatori de la Sostenibilitat s'ha dut a terme per donar resposta al creixent malestar ciutadà davant el negatiu impacte social i mediambiental de la proliferació de les energies renovables. Segons l'informe, es podria generar suficient energia fotovoltaica per abastir més de 8 milions de persones en les 33.000 hectàrees de sòls degradats disponibles a Catalunya.

  • 17:55

    Interrompuda la línia R4 de Renfe entre Sant Sadurní i Vilafranca per un atropellament

     

    La línia R4 de Rodalies de Renfe està interrompuda des de poc després de les cinc de la tarda entre Sant Sadurní i Vilafranca del Penedès per l'atropellament d'una persona. Renfe està habilitant un servei alternatiu per carretera per cobrir el tram afectat.

  • 17:47

    Restablerta la circulació de l'R1 i l'RG1 entre Badalona i Montgat

     

    La circulació de trens a l'R1 i l'RG1 ha quedat restablerta totalment entre Badalona i Montgat poc després de les cinc de la tarda. El pas de trens havia quedat suspès en aquest tram després de l'atropellament d'una persona. Es mantenen les afectacions, per la qual cosa encara hi ha retards de mitja hora en els trens del servei. Les freqüències de pas i els horaris s'aniran recuperant progressivament.

  • 17:39

    El president del TSJC atribueix el col·lapse de la justícia a la passivitat política

     

    El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, ha aprofitat l'entrega dels nous despatxos als nous jutges per carregar contra la situació que viuen els jutjats. Adverteix que el sistema judicial s'enfronta a una situació de col·lapse amb 32 jutjats sense magistrats. Barrientos ha denunciat el que qualifica de "passivitat" per part dels responsables polítics, als que ha acusat de voler afeblir el sistema judicial. 

  • 17:36

    ERC, la CUP i els comuns demanen la compareixença de membres de la campanya contra la B-40 al Parlament

     

    Els tres grups parlamentaris sol·liciten la compareixença de representants de la plataforma "Campanya Contra el Quart Cinturó" a la comissió d'Acció Climàtica, per conèixer els seus arguments contraris a la construcció de la carretera B-40 en termes ecologistes i climàtics.

  • 17:10

    Així és el nou model de quioscs a Barcelona: amb més productes i serveis

     

    Els quioscs és un dels negocis que més anys porten als carrers de les grans ciutats. Però no són iguals que abans, sinó que pels nous hàbits de consum, evolucionen cap a un model més sostenible i viable econòmicament. En aquest sentit, l'Ajuntament de Barcelona aprova aquest dijous un nou paquet de mesures per poder ampliar l'oferta de productes i serveis que poden oferir.

  • 16:44

    Apareixen pintades a locals del PSC i ERC a Girona pel pacte de pressupostos

     

    A la seu del PSC de Girona es pot llegir el missatge "ERC+PSC+comuns. Pressupostos de vergonya". També es fa una crida a la manifestació del pròxim 4 de març contra la B-40, el Hard Rock i l'ampliació de l'Aeroport del Prat. El PSC ha qualificat d'"inadmissibles en democràcia" aquests actes "intimidació i coacció". "Ens asseurem a parlar amb tothom, però no acceptem ni pintades, ni coaccions", han assegurat els socialistes.  

  • 16:22

    El Govern no rebutja la proposta de la nova pista d'aterratge sobre el mar

     

    La consellera d'Economia, Natàlia Mas, assegura que qualsevol proposta per millorar l'Aeroport del Prat s'haurà d'abordar de la mà del territori. Així ho ha apuntat en declaracions als mitjans en un acte a Vilanova i la Geltrú, després que aquest dimarts s'ha presentat la proposta per crear una nova pista d'aterratge sobre el mar. La consellera es mostra satisfeta perquè hi hagi una proposta tècnica per millorar l'equipament, però assegura que cal abordar-la amb el conjunt del país.

  • 15:44

    El Govern estudia accions legals pel ciberatac contra la Generalitat amb motiu del 9-N

     

    La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat que el Govern estudia a escala jurídica quines accions emprendre contra l'empresari israelià que s'ha atribuït el ciberatac contra la Generalitat amb motiu de la consulta del 9-N. En declaracions als mitjans, Vilagrà ha remarcat que l'atac és una "acció il·lícita i una intromissió il·legítima als sistemes d'informació de la Generalitat" i que hauria pogut "comprometre infraestructures o serveis de primer ordre de la Generalitat". 

  • 15:20

    El Govern demanarà a la DGT poder fer els exàmens de conduir en català sense necessitat de sol·licitud prèvia

     

    Es tracta d’una de les mesures que contempla el pla de foment del català a les autoescoles que s’ha signat avui al Departament de Cultura. El conveni farà una primera diagnosi de la situació actual en els pròxims mesos, a partir de la qual, es treballarà per impulsar la llengua en aquest sector. Així, es preveuen més materials, més formació i la creació d’un nou cicle de Formació Professional.

  • 13:56

    Tallada la C-17 a Parets del Vallès en direcció Vic per una fuita de gas en unes obres properes

     

     

    Els Bombers han desplaçat quatre dotacions a la zona, on han establert un perímetre de seguretat al voltant de la fuita i estan revisant la instal·lació afectada juntament amb tècnics de l'empresa proveïdora, segons ha informat el cos d'emergències a través de les xarxes socials. També es troba tallada la sortida 14 de l'AP-7 i es registren retencions de tres kilòmetres.

  • 13:31

    L'oci nocturn espera que el Carnestoltes elevi la facturació fins a un 50%

     

    El sector de l'oci nocturn preveu que les celebracions de carnestoltes suposin un increment de la facturació d'entre el 30 i el 50% en comparació a un cap de setmana normal. Segons ha destacat aquest dimecres la patronal Fecasarm, s'espera que els sopars de grup i les festes temàtiques organitzades per restaurants i discoteques permetin augmentar la clientela habitual.

     

    'El cap de setmana llarg de carnestoltes permetrà als empresaris fer calaix per poder arribar fins a principis d'abril, que és quan arriba la Setmana Santa', destaquen des de l'associació. D'altra banda, confien que l'ampliació horària que allargarà les festes fins a gairebé les set de la matinada i la previsió de temperatures suaus facin sortir més gent de l'usual.

  • 13:22

    Detenen dos ocupants d'un vehicle robat que va ferir tres vianants al passeig Verdum de Barcelona durant una fugida

     

    La Guàrdia Urbana ha detingut dos dels tres ocupants d'un vehicle que ahir va ferir tres vianants al passeig Verdum de Barcelona quan intentaven fugir. Les tres persones van resultar ferides lleus. Els fets van tenir lloc poc abans de les 18.00 hores.

     

    El conductor, que va ser un dels arrestats, és un menor d'edat que, per tant, no té carnet de conduir. Se li atribueix també un delicte de conducció temerària. El tercer ocupant va aconseguir fugir.

  • 13:07

    Renfe incrementarà la connexió Madrid-Barcelona amb 9.000 places addicionals durant el MWC

     

    Renfe ha tornat a signar un conveni amb GSMA, organitzadora del Mobile World Congress (MWC) 2023, perquè la companyia sigui el tren oficial de la fira, la qual cosa farà que s'incrementi la connexió Madrid-Barcelona amb 8.790 places addicionals, un 6,7% més. A més, Renfe oferirà als assistents registrats en el congrés un descompte del 15% en el preu dels bitllets d'Ocell o llarga distància, informa aquest dimecres en un comunicat.

  • 13:01

    Un empresari israelià s'atribueix el ciberatac a la Generalitat durant la consulta del 9-N

     

    Un empresari israelià que treballa per serveis d'intel·ligència i organismes de seguretat governamentals internacionals s'atribueix el ciberatac a la Generalitat durant la consulta independentista del 9-N del 2014. Així ho ha acreditat una investigació de l'organització de periodistes Forbidden Stories, en què participa 'El País' juntament amb una vintena més de mitjans de comunicació com The Washington Post, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel, entre altres. 

  • 12:50

    Retards a l'R1 i l'RG1 que poden superar la mitja hora per un atropellament entre Badalona i Montgat

     

    Les línies R1 i RG1 estan registrant retards que poden superar la mitja hora per un atropellament entre Badalona i Montgat, segons ha informat Rodalies. Segons ha afegit Adif, s'han suprimit els trens entre Mataró i l'Hospitalet de Llobregat.

  • 12:40

    Interior activa els dispositius de seguretat per als carnestoltes més concorreguts

     

    Enguany, Sitges i Torelló són els municipis que han presentat el pla d'autoprotecció per homologació del carnestoltes a nivell de la Generalitat, ja que són els que preveuen major afluència. Tots dos tenen l'informe tècnic favorable de la Direcció General de Protecció Civil. A més, Cambrils, Castell-Platja d'Aro, El Prat de Llobregat, El Vendrell, Esplugues de Llobregat, Olot, Palamós, Santa Coloma de Gramenet i Solsona han elaborat el pla d'autoprotecció per homologació a nivell municipal. Per la seva banda, Protecció Civil ha recollit en un mateix portal web consells de seguretat per aquests dies de festa.

  • 12:23

    A presó un conductor begut, drogat, sense carnet i amb 35 quilos de marihuana al maleter

     

    La policia el va aturar ahir durant un control que havien muntat a la sortida de Girona Nord de l'autopista, al terme de Sant Julià de Ramis. D'entrada, els agents ja li van trobar tot de bosses d'escombraries plenes de cabdells de marihuana al maleter. També va donar positiu a la prova d'alcoholèmia, i al test de drogues va donar positiu en cànnabis i cocaïna. A més, el detingut conduïa sense carnet i també duia un adhesiu de la ITV al cotxe que era d'un altre vehicle.

  • 12:15

    La rebaixa de l'IVA modera els preus dels aliments només dues dècimes. 

     

    La inflació acumulada pel que fa als aliments segueix en el  13,2% interanual, només dues dècimes menys que al desembre. Si s'analitza al detall el cistell de consum en comparació amb fa un any, ha continuat disparat el preu del sucre (+52%), la llet (+33%), l'oli i els greixos (+31%), els cereals i derivats (+23%), els ous (+27%), els productes làctics (+23%), la patata (+20%) i el pa (+13%).

    Pel que fa a l'indicador mensual, respecte del desembre els descensos més significatius de preu en la cistella de la compra han estat les fruites (-4,2%), la patata (-1,1%) i els llegums i hortalisses fresques (-0,1%). En canvi, s'han encarit els làctics (+1,2%), la carn de porc (+0,4%), el peix (+4%) i el sucre (+1,1%).

  • 12:12

    Els treballadors d'Amazon es manifesten a Barcelona

     

    Els treballadors de la companyia Amazon es manifesten aquest dimecres al matí pel centre de Barcelona per protestar davant el tancament de la planta a Martorelles i demanar solucions que no impliquin recol·locar-se en centres lluny de la capital catalana, com Saragossa o Figueres.

  • 11:58

    L’Ajuntament de Barcelona aprova el rebuig al trencament institucional amb Israel

     

    L’Ajuntament de Barcelona ha rebutjat el trencament de les relacions de la ciutat amb l’estat d’Israel i en concret de l’agermanament de la ciutat amb Gaza i Tel-Aviv, com va decretar el 8 de febrer passat l’alcaldessa Ada Colau, amb l’únic vot favorable dels comuns i l’abstenció d’ERC. Els vots socialistes s’han afegit als de la resta de l’oposició. 

    Amb tot, des de les files de Barcelona en Comú ja han deixat clar que el trencament de l’agermanament no es revertirà perquè aquesta és una decisió d’alcaldia. 

  • 11:14

    Detenen un exprofessor de Reus per un presumpte cas d'abús sexual

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres al matí un exprofessor de l'Escola d'art dramàtic, Buenafuente's Actors de Reus per un presumpte cas d'abús sexual a diverses alumnes del centre. Una vintena d'alumnes denuncien tocaments comesos l'any passat quan eren menors.  Segons fonts properes a la investigació, l'home no hauria comès agressions amb penetració. L'arrestat passarà a disposició judicial en les pròximes hores.

  • 10:35

    Consum ordena retirar dos models de patinet elèctric per irregularitats de seguretat

     

    Es tracta dels patinets de les marques Smartgyro i Uirax. Els dos models presenten problemes de seguretat a la part elèctrica i mecànica. Un cop detectats els errors, el Govern n'ha prohibit la venda i ha contactat amb els organismes de consum competents a Madrid i Andalusia, on estan radicats els fabricants o importadors dels aparells, perquè donin l'ordre de retirada general. Aquesta acció es correspon amb la campanya d'inspeccions l'Agència Catalana de Consum d'aquest tipus de vehícles amb l'objectiu que els fabricants compleixin la normativa.

  • 10:13

    CAS ALVES | El cas de la presumpta agressió sexual a una dona per part del futbolista Dani Alves ja ha arribat a la sala tercera de l'audiència de Barcelona.

     

     

    Previsiblement, demà les parts exposaran en una vista breu les seves al·legacions. Els magistrats decidiran divendres o dilluns si mantenen a Alves a la presó o el deixen en llibertat amb fiança.

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El vicepresident i portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, insisteix que l'esmena a la totalitat de Junts als pressupostos de 2023 és una esmena al president Aragonès i demana una "reflexió interna" a Esquerra Republicana de Catalunya.

     

  • 9:30

    Revifa l'IPC a Catalunya fins al 5,3%

     

     

    Aquesta pujada coincideix amb la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics i amb la retirada del descompte dels carburants. L'ïndex de Preus de Consum ha pujat una dècima respecte el desembre, que estava al 5,2%, segons ha informat l'INE. Aquesta petita pujada arriba després de cinc mesos consecutius de baixades. A nivell estatal, l'IPC també ha pujat des del desembre, fins al 5,9%.

  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 15 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:15

    Qui pot demanar el nou bo de 200 euros per a aliments?

     

     

    El Govern ha obert el termini per poder demanar el nou ajut de 200 euros destinat a famílies amb rendes baixes per mitigar els efectes de la inflació. La mesura forma part del paquet d'iniciatives que va aprovar el Consell de Ministres el passat 27 de desembre arran el decreixement de l'economia espanyola i l'encariment dels aliments per les conseqüències de la guerra d'Ucraïna.

     
  • 8:10

    Una pista sobre el mar, nova proposta per ampliar l'aeroport

     

    L'acord de pressupostos inclou un punt perquè l'aeroport del Prat guanyi capacitat. Un grup d'economistes i enginyers entre els quals es troba l'exconseller Andreu Mas-Colell o l'enginyer Joaquim Coello, ha presentat una proposta que consisteix a construir una nova pista al mar. 

    La plataforma es construiria a 1.500 metres de distància de la costa i tindria una llargada de gairebé 5 kilòmetres. Només es faria servir per vols intercontinentals i podria acollir 30.000 operacions. Calculen que el cost de la construcció seria de 2.100 milions i asseguren que la pista marina no afectaria cap espai protegit i tindria una mínima afectació sobre la fauna.

  • 8:05

    El debat de les esmenes a la totalitat dels pressupostos al Parlament va ser escenari de la batalla per l'hegemonia independentista.

     

     

    El suport del PSC i En Comú Podem als comptes va servir Junts per acusar el Govern Aragonès d'haver abandonat el full de ruta independentista. PSC i Comuns, per contra, han sortit en defensa del pacte amb el Govern. 

    La CUP carrega durament contra Aragonès per "abandonar" l'estratègia independentista i "comprar macroprojectes" pactant amb "el pitjor PSC". Cs, Vox i PP també rebutgen frontalment els comptes

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 15 de febrer de 2023.

     

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.