Enlaces accesibilidad
Adjudicacions a l'ILC

L'informàtic incrimina Borràs en el judici per contractes irregulars a l'ILC

Per
La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, en el TSJC on aquest dilluns es reprèn el judici contra ella
La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, en el TSJC on aquest dilluns es reprèn el judici contra ella

La tercera jornada del judici que se celebra al TSJC per les adjudicacions a dit a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) ha posat contra les cordes l'estratègia de la defensa de Laura Borràs. Els altres dos acusats, els beneficiaris dels contractes sota sospita, l'han incriminat directament.

El primer a declarar ha estat l'informàtic Isaías H. , adjudicatari de 18 contractes, qui ha admès que el 2013 es va "posar d'acord amb Borràs" per dividir els projectes de manera que ell sempre en resultés beneficiari. Per optar a aquestes licitacions presentava tres pressupostos per sota dels 18.000 euros per desenvolupar el portal web de la Institució. Un d'aquests ja sabien que acabaria sent l'acceptat i els altres dos eren "pressupostos comparsa".

Els dos acusats en el judici contra Laura Borràs la incriminen directament

Pressupostos comparsa

D'aquesta manera, l'acusat admet que ella li deia com fer-ho. "S'havien d'aportar tres pressupostos per a cada contracte, i els elaboràvem de la següent manera: fèiem dos pressupostos que acompanyaven un pressupost que sabíem que s'acceptaria, eren pressupostos comparsa".

Els acusats en el judici a Laura Borràs confirmen l'entramat de contractes | Nuria Alcalá

L'informàtic ha relatat com ell mateix presentava els falsos pressupostos, com els presentava juntament amb les factures a nom del tercer acusat sota les indicacions de Borràs. Isaías H. ha detallat que els contractes no podien sobrepassar els 18.000 euros i que per fer-ho havien de dividir la feina en diverses adjudicacions.

Per la seva banda, Andreu P. ha admès tots els fets durant la seva breu declaració. Reconeix que va acceptar posar a nom seu en els pressupostos que estan sota sospita; tot i que les sumes que rebia les reintegrava després a Isaías H. i a altres treballadors que havien participat en l'encàrrec. També ha assenyalat que era conscient que els projectes de l'ILC estaven prèviament assignats.

Borràs: "No he comès cap delicte"

La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, ha assegurat que "de cap manera" reconeix els fets: "No he comès cap delicte". Així ho ha afirmat Borràs a preguntes del president del TSJC, Jesús María Barrientos, com a tràmit previ al seu interrogatori, que es farà al final del judici, com va sol·licitar la seva defensa.

A l'inici de la sessió, el tribunal ha rebutjat totes les peticions prèvies de les defenses, com l'anul·lació de proves i del procediment sencer. El tribunal ha rebutjat que es vulneri el dret de defensa de Borràs pel possible pacte entre la defensa d'Isaías H. i la fiscalia, o que es vulneressin drets en els registres de material informàtic personal d'Isaías H. durant els escorcolls el 2015. Algunes decisions les prendrà el tribunal de forma ferma quan hagi acabat el judici.

La Fiscalia demana sis anys de presó i 21 d'inhabilitació per Borràs pels delictes de prevaricació i falsedat en document mercantil per adjudicar suposadament ha dit 18 contractes al seu amic Isaïes H. quan dirigia l'Institució.