Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya, 20 de febrer | El beneficiari dels contractes de l'ILC incrimina Laura Borràs

  • L'AVE entre Barcelona i Madrid compleix 15 anys consolidant-se davant l'alternativa de l'avió
  • La 'rave' de Sarral continua després de 3 dies
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya. La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, en el TSJC on aquest dilluns es reprèn el judici contra ella
La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, en el TSJC on aquest dilluns es reprèn el judici contra ella

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la tercera jornada del judici a Laura Borràs per les presumptes adjudicacions a dit a la Institució de les Lletres Catalanes. El principal beneficiari de les adjudicacions de l'ILC incrimina la presidenta de Junts, mentre ella nega cometre qualsevol delicte.

L'AVE entre Barcelona i Madrid celebra 15 anys del primer trajecte consolidat com a principal opció per davant de l'avió per viatjar a la capital espanyola. Després de tres dies de festa, es dona per finalitzada la rave il·legal a Torà, a la Segarra. D'altra banda, la rave de Sarral encara dura. Els Mossos preveuen que duri tota la nit i acabi demà dimarts. S'han denunciat diversos participants.

Un total de 333 empreses catalanes mostraran les seves propostes a la fira de connectivitat més gran del món, el Mobile World Congress, que arrenca aquest diumenge a Barcelona.

El govern es reuneix amb el sector alimentari per abordar com seguir contenint els preus dels aliments. La rebaixa de l'IVA d’alguns productes ha mitigat l’IPC de gener, que va caure en tres dècimes, però no ha evitat que la cistella de la compra segueixi disparada.

Resum notícies a Catalunya, 20 de febrer

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:27

    L'economia espanyola es desaccelerarà, però no entrarà en recessió



    L'Informe Econòmic i Financer d'Esade del primer semestre de 2023 preveu que l'economia espanyola es desacceleri des del 5,5% de 2022 a l'1% aquest any.  La bona notícia és que no entrarà en recessió ni en contracció. L'informe argumenta les millors perspectives amb relació a les principals economies europees "per una la menor exposició a l'economia russa i ucraïnesa i a algunes polítiques implementades". Els principals riscos d'una eventual recessió se centren en "la trajectòria fiscal, per l'alt endeutament i la manca d'ambició per adoptar reformes estructurals en un any electoral". 

  • 18:03

    El nou president de Renfe serà Raül Blanco i David Lucas assumirà la secretaria d'Estat de Transports

     

     

    El nou president de Renfe serà el català Raül Blanco, que fins al desembre va ser secretari general d'Indústria i Pime al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. La secretaria d'Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana l'assumirà David Lucas, que fins ara era secretari general d'Habitatge al mateix departament encapçalat per la ministra Raquel Sánchez.

     

    Els nomenaments de Blanco i Lucas arriben després que Isaías Taboas i Isabel Pardo de Vera hagin presentat la dimissió com a president de l'operador ferroviari i com a número dos de Transports, respectivament.

  • 17:38

    Localitzen sana i estàlvia la menor desapareguda a Barcelona aquest diumenge

     

    La jove de 17 anys va desaparèixer al districte de Sarrià-Sant Gervasi i els Mossos van fer una crida a les xarxes a la col·laboració ciutadana per trobar-la.

  • 17:07

    Detenen un camioner que circulava pel centre de Lleida en direcció contrària, begut i drogat

     

     

    La Guàrdia Urbana de Lleida va detenir la matinada de diumenge un camioner de 23 anys per conducció temerària sota els efectes de l'alcohol i les drogues. Els agents el van aturar per conduir en direcció contrària a un quart de tres de la matinada al carrer Camp de Mart, al centre de Lleida. El jove va donar positiu al test de drogues i també a la prova d'alcoholèmia amb un resultat de 0,77 mg/l.

  • 16:55

    Crisi a la cúpula de Renfe: dimiteix el president i cessen la secretària d'Estat de Transports

     

    El president de Renfe, Isaías Taboas, ha dimitit per l'escàndol generat per l'error de disseny de 31 trens que no passen pels túnels i que havien d'anar destinats a Cantàbria i Astúries. La secretària d'Estat de Transports, Isabel Pardo de Vera, també ha estat destituïda pel mateix motiu. Fa dues setmanes Renfe i Adif van cessar respectivament el gerent d'Àrea de Gestió de Material de Renfe viatgers i el titular del Departament d'Inspecció i Tecnologia de via per l'error.

  • 16:48

    L'Audiència de Tarragona accepta un recurs d'apel·lació i reobre el cas del menor ofegat a Miravet

     

    L'Audiència de Tarragona ha admès el recurs d'apel·lació interposat per la mare del menor ofegat al riu Ebre a Miravet, a principis de juny de l'any 2021. El jove, de quinze anys, acabava de fer una activitat aquàtica amb l'institut quan el corrent se'l va emportar. La interlocutòria estima que s'ha de reobrir la causa i que els responsables de l'empresa d'activitats aquàtiques i del centre educatiu hauran de prestar declaració com a investigats. 

  • 16:44

    Els dos acusats en el judici contra Laura Borràs la incriminen directament

     

    La tercera jornada del judici que se celebra al TSJC per les adjudicacions a dit a la Institució de les Lletres Catalanes ha posat contra les cordes l'estratègia de la defensa de Laura Borràs. Els dos altres acusats, els beneficiaris dels contractes sota sospita, l'han incriminat directament.  El primer a declarar ha estat l'informàtic Isaías H, adjudicatari de 18 contractes, qui ha admès que el 2013 es va "posar d'acord amb Borràs" per dividir els projectes de manera que ell sempre resultés beneficiari dels mateixos. 

    Els acusats en el judici a Laura Borràs confirmen l'entramat de contractes
    rtve Els acusats en el judici a Laura Borràs confirmen l'entramat de contractes | Nuria Alcalá
  • 16:18

    El BOE publica el projecte d'eix elèctric entre Lleida i Barcelona que farà 118 quilòmetres

     

     

    La infraestructura ha de substituir una antiga línia amb una millora del traçat i amb una reducció del 25% de suports. La Generalitat va concedir al gener a Red Elèctrica l'autorització administrativa que permet la construcció d'aquest nou eix de 220 kV des dels Magraners, a Lleida, fins a Begues (Baix Llobregat) passant per municipis del Camp de Tarragona. Ara s'obre un període de 30 dies per presentar al·legacions al projecte que la companyia va definir com el més important dels darrers anys a Catalunya.

  • 15:44

    Nova reunió entre Amazon i la plantilla de Martorelles per desencallar el conflicte laboral

     

    Els treballadors d'Amazon de Martorelles i representants de l'empresa es troben reunits al Departament de Treball per tractar de desencallar el conflicte laboral en què estan immersos. Tot i que Amazon defensa que volen fer un trasllat de l'activitat, els sindicats denuncien que es tracta d'un tancament. Aquesta és l'última reunió programada entre les dues parts per arribar a un acord.

     

    La plantilla està en vaga des de l'1 de febrer, i entre les principals demandes dels treballadors, hi ha la recol·locació en altres centres de la zona de Barcelona. Hi ha 745 llocs de treball afectats.

  • 15:25

    L'Audiència de Lleida rebutja la rebaixa de la pena per abusar sexualment d'una dona amb discapacitat a Juneda

     

     

    L'Audiència de Lleida ha rebutjat rebaixar la pena a un home condemnat a 6 anys de presó per abusar sexualment d'una dona amb una discapacitat intel·lectual del 65%, el 12 de març de 2017 a Juneda (Garrigues). L'home havia recorregut la sentència per la llei del 'només sí és sí', però la Sala ha confirmat la pena en considerar que la nova llei no el beneficia.

     

    A més dels 6 anys de presó, es mantenen la resta de mesures acordades en sentència per la mateixa Audiència, com els 7 anys de llibertat vigilada, la prohibició de comunicar-se o acostar-se a menys de 100 metres de la víctima durant 10 anys i a indemnitzar-la amb 3.000 euros. 

  • 14:09

    Ja no caldrà treure els líquids i els portàtils de la maleta als controls dels aeroports

     

    Per agilitzar els controls de seguretat als aeroports Aena implantarà un nou sistema que evitarà que hàgim de treure els líquids de la maleta. Es començarà a aplicar a l'aeroport del Prat i a Barajas.

  • 13:39

    Els Mossos busquen una menor desapareguda a Sarrià

     

    Els Mossos d’Esquadra busquen la Jessica, una noia desapareguda a Barcelona el passat diumenge 19 de febrer. Es tracta d’una menor de 17 anys i la policia catalana ha fet una crida a la col·laboració ciutadana per trobar-la. A Twitter han fet una descripció física de la noia desapareguda: té els cabells curts, porta diversos pírcings, i fa aproximadament 1,69 d’alçada.

    La jove va desaparèixer al districte de Sarrià – Sant Gervasi i anava vestida amb uns pantalons texans de color blau clar, trencat pels genolls, i un jersei de llana de color grana.

  • 13:34

    José Luis Garci rep el Premi RNE Sant Jordi de Cinematografia a la seva trajectòria

     

    El director de cinema José Luis Garci ha estat reconegut per la seva trajectòrien la 67a edició dels Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia. Director, productor, guionista i crític literari va presentar durant 10 anys el programa de divulgació '¡Qué grande es el cine!' a La 2 de RTVE i va ser el primer director espanyol a obtenir un Oscar l’any 1983 per 'Volver a empezar' . El guardó és un homenatge a la seva figura com a cineasta i divulgador. 

     

    Nascut a Madrid el 1944, Garci va descobrir el cinema de ben petit i s'hi va sentir fascinat. Els seus primers treballs en el món del cinema van ser com a guionista, amb col·laboracions amb Antonio Mercero i José Luis Dibildos, entre altres. L'etapa com a director va començar el 1975 i ben aviat va aconseguir l'èxit; va ser el 1977 amb 'Asignatura pendiente', escrita juntament José María González-Sinde. L'any següent va estrenar 'Solos en la madrugada' i va completar la trilogia amb 'Las verdes praderas'.

  • 13:15

    El Festival Castell de Peralada tindrà un nou auditori fix l'any 2024

     

    La Fundació Castell de Peralada ha encarregat el disseny d'un nou auditori fix, una sala d'assaig polivalent per acollir residències artístiques i una futura aula d'arts escèniques amb projecte museístic. El nou espai, que s'ubicarà als jardins del castell, comptarà amb una inversió de més de 4 milions d'euros en la primera fase, que es preveu inaugurar l'estiu de l'any que ve.

     

    La construcció d’aquest nou equipament de 6.624 metres quadrats, amb pati de butaques a l’aire lliure, ha estat encarregat a Jordi Marcè Arquitectes. El projecte es presenta en tres blocs: un espai entre bastidors i oficines, una caixa escènica amb una sala d'assaig i un espai per a premsa i creació de continguts audiovisuals i una platea amb capacitat màxima per a 1.566 butaques amb una aula d'arts escèniques integrada amb espai expositiu.

  • 12:57

    Els Mossos creuen que la 'rave' de Sarral finalitzarà aquest dilluns

     

    Els Mossos d’Esquadra han començat a negociar amb els participants de la festa il·legal de Sarral perquè desallotgin l'espai aquest mateix dilluns. La convocatòria reuneix encara més de 300 persones al bosc del Cano, a uns 6 quilòmetres de Sarral. La policia encara manté tallats els accessos i fa controls d'alcohol i de drogues als conductors que surten del recinte des de divendres passat. Cañís i els mossos confien que es posi el punt final aquest dilluns, tot i que preveu que alguns camions de l'organització encara es quedin fins demà.

  • 12:46

    Catalunya bat el rècord en exportació d'aliments

     

    Durant el 2022 es van vendre a l'estranger productes per valor de 14.000 milions d'euros, un 15% més que l'any anterior. La carn i els embotits són els àmbits que lideren les exportacions d'aliments catalans, que arriben a dos centenars de països. Els tres que lideren el rànquing de receptors són, per aquest ordre, França, Itàlia i la Xina. Un sector, el català, que també lidera les vendes agroalimentàries del conjunt d'Espanya a l'exterior. 

  • 12:36

    A partir del 15 de març, la T-Jove cobrirà els usuaris fins als 30 anys a l'àrea de Barcelona.

     

    Actualment, aquest abonament, que permet fer un nombre de viatges il·limitats en 90 dies, és per a menors de 25 anys. A banda d'allargar la franja d'edat, el 15 d'abril la T-Jove es farà extensiva a tot Catalunya. És una de les mesures que ha explicat el conseller de Territori, Juli Fernàndez, a "Els matins" de TV3, i que estava condicionada a l'aprovació dels pressupostos. El conseller ha destacat que, amb la bonificació actual, el títol per moure's per una zona costa 40 euros.

  • 12:34

    El funicular i el telefèric de Montjuïc de Barcelona reobre després de la revisió tècnica
     

     

    El funicular i el telefèric de Montjuïc de Barcelona han reobert aquest dilluns després d'estar tancats de manera temporal per revisió tècnica des del 30 de gener. L'aturada del funicular es va substituir amb un bus especial que va operar en el mateix horari (de dilluns a divendres de 7.30 a 20 hores i dissabtes, diumenges i festius entre les 9 i les 20), però amb una freqüència de 15 minuts. El funicular cobreix el trajecte entre el metre de Paral·lel (L2 i L3) i el parc de Montjuïc.

  • 12:05

    Els comuns conviden Juli Fernàndez a la manifestació contra la B-40 a Sabadell

     

    El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, assegura que "No tinc cap dubte que qui va ser alcalde de Sabadell participaria en aquesta manifestació, el dubte és que farà ara el conseller de Territori". També ha expressat que aturar el Quart Cinturó, l'ampliació de l'aeroport del Prat i Hard Rock "depèn exclusivament de la voluntat política d'ERC". 

  • 11:53

    Acaba la festa il·legal que ha reunit aquest cap de setmana un mig miler de persones a Torà

     

    La festa il·legal que ha congregat mig miler de persones aquest cap de setmana en uns terrenys de Torà ha acabat aquest dilluns tot i que encara queden una cinquantena de vehicles a la zona. L'alcalde de Torà, Magí Coscollola, ha explicat a l'ACN que és la tercera vegada en tres mesos que s'organitza aquest tipus de festa i que 'ni l'Ajuntament ho vol ni el propietari de la finca havia donat cap permís per fer-la'.

     

    Coscollola afegeix que el principal problema d'aquestes festes és 'el soroll i que es fan malbé els camins'. Precisament el camí d'accés a aquesta finca es va arranjar al setembre seguint criteris de gestió forestal sostenible, que obliguen a una amplada de quatre metres de via i que facilita l'accés de vehicles.

  • 11:21

    La Intersindical - CSC convoca una vaga general pel 8 de març

     

    La Intersindical-CSC convoca una vaga general pel 8 de març, el dia de la dona treballadora. L’aturada també serà de cures, consum i estudiantil i té com a objectiu 'denunciar les violències, desigualtats i discriminacions, que pateixen les dones en l’entorn sociolaboral', segons ha assegurat el sindicat en un comunicat.

     

    La Intersindical denuncia que les diverses crisis superposades 'generades pel binomi patriarcat-capital, té costos brutals sobre les condicions de vida de les classes populars, que s’aguditzen en el cas de les dones i entre aquestes, les migrants i racialitzades o les identitats dissidents'.

  • 11:03

    L'informàtic amic de Borràs l'incrimina

     

     

    L'informàtic, Isaías H., acusat també al judici a la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, ha admès que ell mateix presentava els "pressupostos comparsa" que acompanyaven els que finalment guanyaven les licitacions de contractes inferiors a 18.000 euros per desenvolupar el portal web de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

  • 10:59

    Els Mossos detenen dues persones i posen més de 20 denúncies a la 'rave' de Sarral

     

    Els Mossos d'Esquadra detenen dues persones i posen més de 20 denúncies a la festa il·legal de Sarral, segons les dades del balanç provisional d'aquest dilluns. La festa va reunir unes 700 persones des de divendres per la tarda. Aquest dilluns encara quedarien unes 200 persones en aquest municipi de la Conca de Barberà. 

     

    Des d'aquest diumenge per la tarda s'han denunciat 10 persones: nou per conducció sota els efectes de les drogues i una per conduir sota els efectes de l'alcohol. Dissabte els agents van detenir dues persones i van denunciar altres sis per conduir també sota els efectes de les drogues i l'alcohol.

  • 10:30

    L'AVE Madrid-Barcelona compleix 15 anys

     

    El 20 de febrer de 2008 arribava a Barcelona el primer tren AVE procedent de Madrid. En aquest temps Renfe ha transportat a la capital catalana en alta velocitat 140 milions de passatgers.  En aquell moment totes les comparacions eren amb l'avió, però ara la batalla l'ha guanyat el tren. Tres de cada quatre usuaris trien les vies en comptes de volar. En aquest augment de passatgers al tren hi ha tingut a veure l'arribada de competidors al corredor Barcelona-Madrid, com la francesa OUIGO o la italiana Iryo, i la posada en marxa de serveis de baix cost, també a Renfe amb l'AVLO. 

  • 10:22

    Borràs al TSJC: "De cap manera he comès cap delicte"

     

    La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha negat aquest dilluns haver comès "cap delicte" en ser preguntada pel president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, a l'inici de la nova sessió del judici per presumptament fraccionar contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). "De cap manera he comès cap delicte", ha subratllat Borràs quan Barrientos li ha preguntat si es reconeix autora responsable dels fets i delictes que li atribueix la Fiscalia després de llegir-li els seus drets, sobre els quals ha puntualitzat que té dret a guardar silenci i a respondre o no a les preguntes que li facin les parts.
     

  • 10:16

    Salut potencia la venda d'aliments saludables a les màquines expenedores

     

    A partir d'avui el departament de Salut regularà els aliments de les màquines expenedores, cafeteries i menjadors dels hospitals i centres sanitaris. Es restringirà la presència d’aliments amb continguts elevats de sucres, sal i greixos. Com a mínim, el 75% de l'oferta d'aliments i begudes envasades ha de ser saludable. El Servei Català de la Salut ha emès una instrucció, d'obligat compliment, que marca aquests criteris alimentaris i nutricionals.  La instrucció també promou l'aigua gratuïta a través de fonts, marca una quantitat màxima de sucre per beguda o que s'incloguin opcions aptes per a persones amb celiaquia. Es preveu un termini màxim de 6 mesos perquè els hospitals i centres sanitaris es posin al dia o bé fins que finalitzi el contracte amb el distribuïdor.

  • 9:30

    Busquen una menor desapareguda a Barcelona

     

    Els Mossos d'Esquadra han fet una crida a la col·laboració ciutadana per ajudar a buscar la jove de disset anys desapareguda al districte de Sarrià-Sant Gervasi.

  • 9:15

    2 homes detinguts per disset estafes amb el mètode 'smishing'

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir la setmana passada un home de 28 anys i un menor d'edat a Solsona i Oliana (Alt Urgell). Els detinguts són els presumptes autors de disset extraccions bancàries per valor de 2.950 euros. Els estafadors accedien a les dades bancàries de les víctimes a través de pàgines clonades, les trucava per aconseguir el codi de seguretat i anava al caixer automàtic a extreure diners.

  • 9:10

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | L'expresidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, defensa que Dolors Feliu no ha de deixar la presidència de l'ANC perquè manté la majoria en el Secretariat: "Ha tingut una aposta unilateral per la taula de diàleg que està fent bastanta figa".

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 20 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:22

    Cap de setmana de carnaval.

     

     

    A Sitges, una quarantena de carrosses i més de 2.000 persones han participat en la tradicional rua de la disbauxa, que, passada la pandèmia, ha recuperat tot la seva esplendor. 
     

     
  • 8:20

    El govern es reuneix avui amb el sector alimentari per abordar com seguir contenint els preus dels aliments.

     

     

    La rebaixa de l’iva d’alguns productes ha mitigat l’IPC de gener, que va caure en tres dècimes, però no ha evitat que la cistella de la compra segueixi disparada

  • 8:15

    La reforma de la llei del només sí és sí contínua erosionant el govern de coalició.

     

     

    Unidas Podemos acusa el PSOE d'evitar un acord, però els socialistes reiteren que estan disposats a negociar una proposta conjunta. Els socialistes segueixen reclamant als morats que facin públiques les seves propostes

     
  • 8:10

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya reprèn el judici a Laura Borràs.

     

     

    És previst que avui declarin els altres dos acusats: l'informàtic que s'hauria beneficiat dels contractes i de l'empresari que, presumptament, l'hauria ajudat a preparar els pressupostos i factures que presentava. Segons les declaracions que facin es podrà veure si han arribat a algun tipus d'acord amb la Fiscalia. El Tribunal també s'ha de pronunciar avui sobre la possible vulneració de drets fonamentals a Borràs.  

  • 8:05

    Continua l'operatiu dels mossos al voltant de les dues festes il·legals a Torà (a la Segarra) i a Sarral (a la Conca de Barberà).

     

     

    En tots dos casos, la rave va començar divendres. A Sarral, els assistents han començat a marxar. A Torà s'hi han arribat a concentrar fins a 500 persones i 700 a Sarral. A hores d'ara, els assistents han començat a marxar pel seu propi peu. A Sarral, la rave ja s'ha saldat amb 2 detinguts i diverses persones denunciades per consum de drogues. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dilluns 20 de febrer de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats.