Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Jaume Giró: "No són uns bons pressupostos"

  • L'exconseller d'Economia i Hisenda no tanca la porta a què Junts doni suport als pressupostos: "Ho debatrem amb l'executiva"
  • Giró retreu a Aragonès una "elasticitat ideològica sorprenent" per a preservar la presidència del Govern
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Jaume Giró: "No son uns bons pressupostos"

L'exconseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat Jaume Giró celebra l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat pel 2023, però sosté que "no són uns bons pressupostos" pel moment inflacionista que estem vivint: "És una bona notícia que hi hagi pressupostos, el que no vol dir que siguin uns bons pressupostos".

El que va ser el principal redactor dels comptes catalans acusa l'acord de pressupostos de no ser sensible a l'increment de la inflació, que diu, perjudica la classe mitjana treballadora: "La Generalitat recaptarà entre 650-700 milions d'euros més per la inflació i no pot ser una sobreimposició pels ciutadans".

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Giró afirma que Esquerra s'assembla cada vega més als Comuns i li retreu que tingui "els seus perjudicis ideològics": "Esquerra s'està apropant molt als Comuns i al seu ideari econòmic, polític i nacional".

El titular d'economia critica que durant la negociació s'ha posat el focus en projectes concrets i no en mesures com "deflactar els trams de l'IRPF a totes les rendes": "He vist parlar de moltes coses, però no he vist que parlessin de com protegir la classe mitjana treballadora".

"Aragonès ha mostrat una flexibilitat ideològica sorprenent"

Qui va ser conseller d'Hisenda amb Pere Aragonès, lamenta que ERC hagi acceptat al PSC propostes, com l'ampliació de l'aeroport o el Hard-Rock, que a Junts no els haurien acceptat: "Hauria suposat una crisi descomunal si Junts ho hagués plantejat".

Giró acusa l'actual Govern català de "flexibilitat ideològica" per preservar la presidència de la Generalitat: "S'han modificat els principis que té Esquerra i el president ha acceptat coses que el coordinador d'ERC veuria com un pecat mortal".

"Illa el primer sorprès de com Aragonès ha modificat els seus principis"

Giró defensa que Salvador Illa ha estat el primer sorprès de com el president Aragonès ha "modificat dinàmicament els seus principis". L'exconseller d'Economia considera que Salvador Illa hi va sorprès perquè Esquerra ha acceptat tots els punts que va demanar i ha hagut de donar el vistiplau finalment: "No s'esperaven aquest canvi tan radical, des del punt de vista polític, pel PSC era millor que no n'hi hagués pressupost".

La unitat ha estat "molt puntual, fràgil i efímera"

Giró diu que tornaria a donar suport a un govern sobiranista i li donaria "totes les oportunitats" per preservar la unitat, però adverteix que "a partir d'ara, sense renunciar al model de país que té cadascú".

En aquest sentit, des del 2015, diu, Junts ha afavorit la unitat de l'independentisme i s'ha mogut "per mirar de treballar honestament per ser un bloc amb ERC i CUP" mentre que "ERC i la CUP no s'han mogut ni un mil·límetre": "Junts, per enfortir el model nacional ha deixat el seu model de país".

Així i tot, Giró reconeix que fa molt temps que no hi ha unitat independentista i que quan ha existit ha estat "de manera molt puntual, fràgil i efímera".