Enlaces accesibilidad
Quan tornarà a nevar?

El Pirineu pelat de neu i amb poques reserves

  • Les últimes nevades són insuficients per revertir la situació de manca de neu al Pirineu que hi ha aquest mes de gener
  • La setmana que ve podria nevar de forma abundants i persistent amb l'entrada d'aire fred que també deixaria fortes ventades arreu

Per

Imatge del Pirineu a vista de satèl·lit aquest gener amb molt poca neu

Entre diumenge i dilluns va nevar al Pirineu per damunt dels 1.000 metres d’alçada, tot i això va tractar-se d'una nevada insuficient per revertir la manca de neu que hi ha a bona part de la serralada.

Com evolucionen els gruixos de neu en dos punts del Pirineu?

A Malniu, per damunt dels 2.200 metres a la Cerdanya, a desembre hi va nevar i es van acumular gruixos de 15 a 20 cm, però després la manca de neu i la pujada de les temperatures ha fos molta neu i ara només hi ha 2 cm de gruix, quan de mitjana n’hi hauria d’haver entre uns 20 o 25 cm.

 Gruix de neu a Malniu aquesta temporada 2022/23

El mateix passa a Bonaigua, on aquesta temporada els gruixos han estat sempre per sota de l’habitual. Ara només n’hi ha 29 cm, quan de mitjana n’hi hauria d’haver més de 70 o 80 cm de gruix. Una situació semblant es va viure el gener de 2021, al 2019 i al 2017.

 Gruix de neu a Bonaigua aquesta temporada 2022/23

S’espera que nevi a curt o mig termini?

Després del pas de fronts esquifits durant aquesta setmana, tenim l’esperança que diumenge n’arribi un de més actiu que obriria les portes a l’entrada de nord, d’una massa d’aire més fred d'origen àrtic i marítim que comportaria fortes ventades, mala mar i, sobretot, nevades copioses i continuades que durant la setmana dels barbuts podrien deixar-nos gruixos de neu més importants a tot el Pirineu.

Tendència més humida a finals de gener?

Un canvi de patró que comencen insinuar els models probabilístics per la setmana que ve, amb més tonalitats verdes sobre Catalunya que indicarien més precipitació de l’habitual. Una tendència que es podria mantenir la darrera setmana de gener i potser també al febrer a l’extrem nord peninsular i a la cara nord del Pirineu.

Aquesta seria molt bona notícia pel sector de l’esquí, però també per garantir reserves d’aigua en forma de neu que falta en fa, ja que actualment les conques internes de Catalunya segueixen molt baixes, al voltant del 30%.