Enlaces accesibilidad
Les reserves d'aigua al 31,7%

Els embassaments continuen buidant-se, malgrat les pluges

  • Les precipitacions d'aquest desembre estat benvingudes i han enverdit el territori, però no han servit per millorar les reserves d'aigua
  • Les conques internes es troben a tocar del 30% i només milloren alguns pantans de la conca de l'Ebre, fruit de les pluges, més abundoses, caigudes a les comarques de Lleida

Per

Embassament de la Baells, al 28% de la seva capacitat, actualment (Josep Maria Coll)

Les pluges que han caigut durant els últims dies es noten en les reserves d'aigua? Francament, no. Si parlem en termes generals, han estat molt ben rebudes, però no han servit per incrementar els nivells dels pantans. El de la Baells, per exemple, es troba al 28% de la seva capacitat i no estava tan buit des de l'any 2000.

Les conques internes freguen el 30%

Si ens fixem en les conques internes de Catalunya, les que abasteixen d'aigua a gran part de la població catalana, aquest 2022 va començar amb uns embassaments al 60%, però ja per sota de la mitjana dels últims 5 anys. Al llarg d'aquest any, les reserves no han parat de baxar i a dia d'avui ja es troben al 31,7%, assolint el registre més baix d'enguany.

 Evolució de les reserves d'aigua a les conques internes de Catalunya durant el 2022

El pantà d'Olina a l'alça. Per què?

Com en tot, sempre trobem algunes excepcions. Les últimes pluges ja han deixat més de 50 a 90 litres a les capçeleres del Pirineu occidental, les que depenen de la conca de l'Ebre. El pantà d'Oliana ho reflecteix. Per poc que sigui, després de tocar fons a l'octubre, durant les últimes setmanes, les reserves han augmentat 13 punts i ara es troben al 36%.

Evidentment, estem molt lluny de revertir la greu sequera que patim. Cal que segueixi plovent i que ho faci de forma general.

 Evolució de les reserves d'aigua al pantà d'Oliana durant el darrer semestre del 2022