Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Alícia Romero veu "difícil" un acord per pressupostos abans de Nadal

  • La portaveu del PSC titlla de "frivolitat" que Junqueras lligui la reforma del Codi Penal a les negociacions pressupostàries
  • Romero adverteix amb tornar a aplicar l'article 155 "si Catalunya vol sortir de la llei" i es repeteix un 1-O
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Alícia Romero: "És difícil tenir pressupostos abans de Nadal"

La portaveu parlamentària de PSC i Units per Avançar, Alícia Romero, veu "difícil" un acord per pressupostos de la Generalitat abans de Nadal: "Tot necessita el seu temps". La socialista afirma que no s'han fixat un calendari i qualifica la negociació dels comptes catalans pel 2023 com a "típica".

Romero reconeix que un dels punts de fricció són els tres projectes que planteja el PSC: "El projecte de Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat i el Quart Cinturó". Romero explica que s'estan reunint cada dia i que estan a l'inici de la negociació "de les coses concretes".

Alícia Romero lamenta haver perdut el temps des que els socialistes van comunicar a ERC que volien acordar el pressupos el passat mes de setembret: "Volem un pressupost, però volem un bon acord, una negociació de tu a tu".

"Junqueras parla amb el PSC a través dels mitjans"

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Romero diu que li sembla frívol que Junqueras argumenti que el PSC "va pel bon camí" en referència a l'eliminació del delicte de sedició o la modificació del de malversació: "Per uns pressupostos? Nosaltres no fem això". En aquest sentit, Romero afirma que qui ha canviat és Junqueras: "Des del 22 d'agost ens hem ofert per negociar. És ell que ha canviat i qui ho ha d'explicar".

La portaveu del PSC revela que no té cap relació amb Oriol Junqueras: "He parlat amb tots els líders que han estat a la presó menys amb ell". Li recrimina una actitud envers els socialistes "paternalista".

"Tornarem a aplicar l'article 155"

Romero adverteix als líders independentistes que si es repeteixen fets com els del 2017, tornaran a aplicar l'article 155: "Nosaltres vam donar suport al 155, espero que no torni a passar i crec que no tornarà a passar".

La portaveu socialista afirma que no hi haurà un referèndum d'autodeterminació de Catalunya "no entra dins la Constitució" i veu l'aposta d'ERC per un referèndum com "un model fracassat". Sobre l'independentisme, Romero creu que ha perdut força i posa d'exemple el trencament del Govern, l'acord de compromís a actuar dins la llei i que el suport a la independència ha baixat.

"El PP posa en qüestió un govern legítim"

Amb relació al tens ple d'ahir al Congrés, on es va aprovar la modificació del Codi Penal, Alícia Romero es mostra preocupada per l'actitud de rebuig del Partit Popular: "Porta uns mesos escorant-se cap a l'extrema dreta".

Romero considera que la negativa a renovar els membres del Tribunal Constitucional no deixa que aquest òrgan reflecteixi la geometria que hi ha al Congrés de diputats. En aquest sentit, recorda que la iniciativa legislativa depèn del Govern central i dels grups parlamentaris: "Posar-ho en qüestió afecta el govern legítimament votat pels ciutadans. Ens preocupa i molt".