Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Victor Manuel: "Les cançons no canvien res. Les cançons acompanyen"

  • El cantautor explica que a 'La vida en canciones' hi ensenya també "cançons desgraciades" que van passar sense pena ni glòria
  • Victor Manuel: "L'escenari cura tot el curable. Mai havia pensat que tenia tantes ganes de cantar"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Víctor Manuel ens presenta 'La vida en canciones'

Victor Manuel diu que els seus inicis van ser amb cançons costumistes i que no tenia idees polítiques: "Jo no estava gens polititzat, eren només bones intencions. Després ja sí". El cantautor explica que va ser viatjant que es va obrir la seva consciència política, amb les trobades amb exiliats espanyols a Mèxic o Argentina: "Parlant amb els exiliats vaig descobrir que no sabia res del meu país. A Buenos Aires em parlaven de Marcos Ana". Víctor Manuel recorda que el seu pare mai li havia explicat realment com havia mort el seu avi i només quan es va voler apuntar a la OJE, li va negar: "Aquests són els que van matar al teu avi". En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, el cantautor considera que les cançons sobretot acompanyen: "Potser que algú se li encengui una llum amb una cançó, però crec que sobretot acompanyen".

"Els trets al peu dels partits d'esquerres ja els he viscut"

Víctor Manuel es declara d'esquerres tot i que ja no milita al Partit Comunista "allà hi vaig trobar tot el millor i també el pitjor". El cantautor considera que els partits d'esquerres són més exigents amb les seves conviccions, els governs i la societat i per això hi ha sovint escissions: "Aquests trets al peu ja els he viscut des de dins". Víctor Manuel explica que ara és una altra època: "La gent lluita a la seva manera, abans hi havia altres circumstàncies. La gent jove també ha vist com ens han trinxat".

El cantautor es declara d'esquerres tot i que ja no milita al Partit Comunista "allà hi vaig trobar tot el millor i també el pitjor". Víctor Manuel rebutja les xarxes socials que qualifica de terribles i diu que no hi és, que fa com la velleta que ho mira per darrere de la cortina: "Són terrorífiques. Tu dius bon dia, i un et contesta 'gilipolles'".

"L'escenari cura tot el curable"

Víctor Manuel explica que el va sorprendre "la força dels escenaris" quan va acabar el confinament de la pandèmia i ja podia fer concerts amb el públic amb mascaretes: "Quan vaig arrencar la gira després de la pandèmia em vaig adonar que l'escenari cura tot el curable Va ser un bàlsam, Mai hauria pensat que tenia tantes ganes de cantar".

'La vida en canciones' inclou també algunes "cançons desgraciades"

Al juliol va fer cinquanta anys damunt dels escenaris i el cantautor recorda alguns moments amb el desaparegut Pablo Milanès, amb qui va compartir escenari en 35 concerts: "Et senties molt petit al costat de Pablo". De Joan Manuel Serrat diu que espera que es repensi deixar els escenaris i assegura que serà a Madrid a l'últim concert, però de públic: "Serrat no vol ningú més, diu que es posa molt nerviós". Víctor Manuel ens presenta el seu nou treball 'La vida en canciones' on combina els grans èxits i també algunes "cançons desgraciades" que van passar "sense pena ni glòria" i volia ensenyar l'altra cara: "Em fa molta pena perquè 'Saber de ti' o 'Canción pequeña' són delicioses".