Enlaces accesibilidad
Senderisme

Els pobles d'Alins, Àreu i Esterri de Cardós: parades imprescindibles en la ruta Transpirinenca

  • En el recorregut que va del Pla de Boet a Estaon pots visitar els pobles d’Alins, Àreu i Esterri de Cardós
  • El fotògraf i realitzador Álvaro Sanz continua l’expedició per la Transpirinenca amb la resta de l’equip
  • Pots seguir la gran aventura dels Pirineus a RTVE Play Catalunya

Per

Transpirinenca - Capítol 4: Del pla de Boet a Estaon

El fotògraf i realitzador Álvaro Sanz continua l’expedició per la Transpirinenca amb la resta de l’equip. En el recorregut que va del Pla de Boet a Estaon passen per diversos pobles que no et pots perdre: Alins, Àreu i Esterri de Cardós. En aquest últim municipi es troba l’església de Santa Maria de Ginestarre, una petita joia romànica.

Etapes de la ruta transpirinenca

Etapes de la ruta transpirinenca RTVE

Alins

A la comarca del Pallars Sobirà trobem el petit poble d’Alins, a la Vall Ferrera. És conegut per les possibilitats que ofereix per fer senderisme, escalada i esquí. Destaquen la creu de terme gòtica que hi ha davant l’església parroquial i les escultures de forja de ferro que s’han creat en diferents edicions de la Fira del Ferro Pirinenc.

La vila d'Alins coberta de neu

La vila d'Alins coberta de neu iStock

Àreu

Àreu també s’ubica a la Vall Ferrera i pertany al terme municipal d'Alins. De l’antiga vila només es manté l’església preromànica de Sant Feliu i restes del castell. Al poble pots veure l’església de Sant Climent del segle XVIII. En la seva façana hi ha una escultura de ferro forjat que simbolitza el pas de les hores. Si vas a Àreu, no et pots perdre el Museu de la Fusta. Podràs veure una serradora, un molí fariner i una roda de pales que produeix l’energia hidràulica.

Àreu, poble del Pallars Sobirà

Àreu, poble del Pallars Sobirà iStock

Esterri de Cardós

Un altre exemple de poble pirinenc és Esterri de Cardós, que a banda d’estar envoltat d’un entorn natural d’alta muntanya espectacular, té diversos exemples d’arquitectura romànica com l’església de Sant Pere i Sant Pau d’Esterri de Cardós i la de Santa Maria de Ginestarre.

Aquesta petita església és preciosa i està molt ben conservada! L’interior és decorat amb pintures romàniques, però les originals es troben al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Metropolitan Museum de Nova York.

Pintures originals de l¿interior de Santa Maria de Ginestarre

Pintures originals de l¿interior de Santa Maria de Ginestarre Museu Nacional d'Art de Catalunya, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons