Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Rafa Vilasanjuan: "Morirà gent que tenim a prop per l'escalfament"

  • El director d'Anàlisi d'ISGlobal afirma que s'han de retirar cotxes de les ciutats
  • Rafa Vilasanjuan: "No estem relacionant els morts amb el canvi climàtic"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Rafa Vilasanjuan: "Morirà gent que tenim a prop per l'escalfament"

El director d'Anàlisi i Desenvolupament Global d'ISGlobal, Rafa Vilasanjuan, lamenta que no s'estigui explicant bé les conseqüències del canvi climàtic a la salut: "Els científics ens avisen de fa 30 anys. Estem explicant bé que significa un augment d'un grau i mig?". Alerta d'un augment en els episodis de clima extrems i l'àrea del Mediterrani és una de les més vulnerables.

El director d'Anàlisi d'ISGloblal relaciona l'emergència de la Covid-19 amb el canvi climàtic i la percepció que hi va haver a causa de l'augment del nombre de morts: "Hauríem tancat a la població si no hi haguessin hagut morts?".

Augment de les malalties relacionades amb el canvi climàtic

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Rafa Vilasanjuan detalla les malalties físiques i mentals que estan relacionades amb el canvi climàtic: "Les cardiovasculars i sobretot respiratòries. I les mentals sobretot depressions i angoixes, pels desplaçaments de gent que comportarà o per l'augment de preus, els efectes al medi o el soroll".

L'expert veu la conferència COP27, que se celebrarà entre el 6 i el 18 de novembre a Sharm El-Sheikh, com una gran operació de turisme d'Egipte i no com una operació política per canviar les coses: "L'interès polític és petit".

"Les ciutats no són dels cotxes, les ciutats són per viure"

Vilasanjuan ha defensat el transport públic, anar a peu o en bicicleta i evitar el cotxe a les ciutats com a mesura per frenar el canvi climàtic: "Hauríem de reduir les emissions de combustibles fòssils entre un 5 i un 10 % i, en canvi, les estem augmentant entre un 1 o 2 % cada any".

En aquesta línia, l'analista s'ha mostrat contundent a l'hora d'assenyalar el cotxe privat com responsable de la contaminació a les grans ciutats: "Les ciutats no són pels cotxes, són per viure". El director d'Anàlisi d'ISGlobal considera que s'han de retirar cotxes a la ciutat: "Ens hem d'habituar a l'exercici físic, a fer un, dos o tres kilòmetres a peu o en bicicleta".

"No hem superat la pandèmia"

Si ve una variant diferent de l'òmicron, tindríem una altra onada

Amb relació a la situació de la Covid-19, el director d'Anàlisi i Desenvolupament d'ISGlobal recorda que "encara no l'hem superada" i assegura que la incidència és baixa: "Tenim unes vacunes molt eficaces". Vilasanjuan alerta dels riscos de creure que ja ha passat: "Si ve una variant diferent de l'òmicron, tindríem una altra onada".

Més freqüència de malalties infeccioses "s'està escurçant"

Rafa Vilasanjuan ha advertit també que vindran més malalties, tant infeccioses com relacionades amb el canvi climàtic: "La freqüència d'infeccioses s'està escurçant moltíssim".

Vilasanjuan ha fet autocrítica de les primeres informacions que es van donar amb la pandèmia de la Covid-19: "Hi va haver molta confusió quan va començar, sobre la protecció de les mascaretes. Fins que no van arribar els models matemàtics de Wuhan, pensàvem que potser es quedaria a la Xina".

Una altra de les conseqüències de la pandèmia, ha recordat l'analista és la reducció d'un 30 % de la vacunació als països en desenvolupament: "Al món moren 7 milions d'infants de fins a 5 anys per no vacunar-los: "Això vol dir que hi haurà més morts de nens i nenes de menys de cinc anys".