Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del dijous 27 d'octubre | Aguanta l'ocupació tot i el repunt de l'atur del tercer trimestre

  • Catalunya registra 4.700 desocupats més en el tercer trimestre i la taxa d'atur repunta lleugerament fins al 9,31%
  • La Moncloa no vol posar terminis a la reforma del delicte de sedició fins que no tingui prou suports al Congrés
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Oficina de treball - Notícies a Catalunya avui en RTVE - 27/10/2022
Oficina de Treball a Catalunya

L'actualitat d'aquest dijous 27 d'octubre ens deixa el primer augment de l'atur, en 4.700 desocupats més en el tercer trimestre, per primera vegada a l'estiu en nou anys. La taxa d'atur repunta lleugerament fins al 9,31%. L'ocupació, en canvi, segueix millorant i marca un rècord a Catalunya des del 2007, amb 3,59 milions d'ocupats.

En clau política finalment la comissió de l'Estatut dels Diputats abordarà el cas Dalmases dijous de la setmana que ve. Al Congrés els Pressupostos Generals de l'Estat han passat el prime tramit després del vot d'ERC en contra de les esmenes a la totalitat. Durant el debat, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que el Govern pensa portar la reforma de la llei de sedició a la Cambra Baixa quan tingui les majories necessaries.

Altres temes destacats d'aquest dijous passen per les mobilitzacions dels joves a favor de l'atenció a les malalties de salut mental i l'arribada a Barcelona del petit Oliver, el nen de dos anys amb un tumor cerebral, per ser operat a l'Hospital Sant Joan de Déu. A Barcelona les terrasses del carrer Enric Granados hauran de tancar una hora abans. En clau energètica, el nombre d'instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum s'han doblat en un any.

Resum de notícies a Catalunya del 27 d'octubre

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:34

    El raper Morad no podrà entrar al barri de la Florida de l'Hospitalet

    El jutjat d'instrucció 5 de l'Hospitalet de Llobregat, en funcions de guàrdia, ha rebut avui com a detingut el raper Morad. La magistrada ha acordat la llibertat provisional a disposició del jutjat sempre que sigui requerit. 

    Com a mesura cautelar la magistrada ha acordat la prohibició a l'acusat d'entrar i restar al barri de La Florida de l'Hospitalet, aquesta mesura estarà vigent fins que es dicti sentència ferma o finalitzi aquest procediment per qualsevol altra resolució. La causa està oberta per un delicte de desordres públics i danys.

  • 18:53

    Mor un nen de tres anys en caure des d'un novè pis a Sant Feliu de Llobregat

    Un nen de tres anys que va caure des d'un novè pis al barri de Can Calders de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) ha mort aquest dijous, segons ha informat l'alcalde de la localitat. Els Mossos d'Esquadra van obrir ahir una investigació, i tot apuntava a un tema accidental. El nen va ingressar a l'hospital amb pronòstic reservat, on ha mort avui. 

     

  • 18:21

    Salvador Illa aposta per abordar la reforma del delicte de sedició quan "hi hagi majories"

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, assegura que la reforma del delicte de sedició no es pot fer "de pressa i corrents", sinó que s'hauria d'abordar "quan hi hagi majoria al Congrés". "En aquests temes no és mai una bona tàctica fixar-se terminis i límits", ha assegurat el líder dels socialistes catalans des de Brussel·les on ha culminat una visita oficial de dos dies. Illa s'ha reunit, entre d'altres, amb el comissari d'Economia, Paolo Geniloni, el vicepresident de la Comissió, Maros Sfcovic, i la comissaria de Cohesió, Elisa Ferreria. 

  • 18:08

    Una fuita de 17.000 litres d'aigua malmet 700 caixes de documentació de l'Arxiu Històric de Girona

    Una fuita d'uns 17.000 litres d'aigua ha malmès fins a 700 caixes de documentació a l'Arxiu Històric de Girona. Segons ha avançat el Diari de Girona, l'aigua va escolar-se durant el cap de setmana des d'una zona situada a la tercera planta de l'edifici, on s'estan fent obres de rehabilitació. En total, s'han mullat uns 70 metres de documents; tots, de caràcter administratiu i que corresponen al segle XX.

  • 18:02

    Educació invertirà 197,6 MEUR per dotar els centres d'equipament tecnològic i formació digital

    El Departament d'Educació invertirà 197.595.000 milions d'euros dels fons Next Generation per impulsar la digitalització i les STEAM als centres. En concret, es repartirà equipament tecnològic i s'acreditarà la capacitació digital de docents i centres. Del total, gairebé 150 MEUR serà per a equipament tecnològic. 

  • 17:25

    La sala Baluard: un espai on els toxicòmans poden consumir

    Fa temps que els veïns de Ciutat Vella es queixen de l'augment de consum de drogues al carrer. L'Agència de Salut Pública de Barcelona diu que cada mes s'atenen al centre Baluard prop de 700 persones. Aquest centre permet als toxicòmans consumir drogues de manera "més segura i controlada". A Barcelona hi ha 9 sales d'aquestes característiques. 

    Un espai on els toxicòmans poden consumir
    rtve Un espai on els toxicòmans poden consumir

     

  • 17:19

    1.617 agents dels Mossos reforçaran la seguretat a la xarxa viària catalana pel pont de Tots Sants

    1.617 agents dels Mossos d'Esquadra reforçaran la seguretat de les carreteres catalanes en el dispositiu especial que el cos policial i el Servei Català de Trànsit (SCT) han dissenyat amb motiu del pont de Tots Sants. L'operatiu començarà a les tres de la tarda del divendres 28 d'octubre i acabarà a la mitjanit del dimarts 1 de novembre. 

  • 16:54

    Educació i Salut revisaran els menús de 42 escoles bressol per millorar l'alimentació dels més petits

    El Departament d'Educació, amb la supervisió de Salut, revisaran els menús de 42 escoles bressol per garantir l'alimentació saludable, segura i responsable dels més menuts. Aquest és un "punt de partida" i la idea és "estendre" la revisió, ha explicat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la presentació aquest dijous de la nova guia 'L'alimentació saludable en la primera infància'.

     

  • 15:38

    La Moncloa insisteix que portarà la reforma del delicte de sedició al Congrés quan hi hagi les majories suficients

    Llum verda al Congrés per seguir tramitant els Pressupostos. La majoria de la investidura, que inclou Esquerra, ha tombat les esmenes a la totalitat. Enmig de debat i votació, el Govern ha confirmat que portarà al Congrés una reforma del delicte de sedició. Ho ha dit la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que amb el mateix president Pedro Sanchez han aclarit que no faran el pas fins que tinguin els suports necessaris per aprovar-ho. 

  • 15:27

    Un treballador ferit greu a Santa Bàrbara després de caure de la teulada d'una nau

    Un treballador ha resultat ferit de gravetat després de caure des de la teulada d'una nau industrial de l'empresa Avifood, al polígon del barranc de Lledó de Santa Bàrbara (Montsià). La víctima participava en els treballs de reforma de la coberta i treballava fent ús dels elements de retenció per evitar accidents. Tot i això, s'ha deslligat momentàniament durant una parada de descans i ha caminat uns metres, moment en el qual s'ha precipitat des de dotze metres d'altura.

  • 13:28

    Segueix creixent l'ocupació a Catalunya tot i el repunt de l'atur

    El nombre d'ocupats a Catalunya assoleix els 3,56 milions de persones, 38.800 més que el trimestre anterior (+1.1%). L'Enquesta de Població Activa apunta el creixement interanual en 80.400 nous ocupats (+2,3%). El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, destaca que les dades demostren la "fortalesa i resiliència" del mercat laboral català davant un context de dificultats". 

  • 13:20

    L'Oliver, el nen de dos anys que té un tumor cerebral, serà operat

    Oliver, el nen de dos anys i mig que té un tumor cerebral, serà operat aquest divendres a l'hospital Sant Joan de Déu. Els metges duran a terme una segona operació la setmana vinent per extreure totalment el tumor agressiu.

     

    L'Oliver, el nen de dos anys que té un tumor cerebral
    rtve L'Oliver, el nen de dos anys que té un tumor cerebral

     

     

  • 13:15

    ERC accepta una reforma del delicte de sedició "homologable" amb la resta d'Europa

    El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat al Congrés que el seu partit aposta per una reforma del delicte de sedició perquè sigui "el més homologable" a l'entorn europeu. Rufián considera que sí que hi ha majoria parlamentària per aprovar-la, encara que des de la Moncloa ho neguin. 

  • 13:11

    El veler de fusta oceànic més gran del món arriba a Barcelona

    El Götheborg de Suècia ha atracat a la ciutat de Barcelona. El veler de fusta oceànic més gran del món ja ha arribat a la ciutat. Abans de l’arribada al moll, ha fet una salutació disparant una salva d’artilleria amb 8 trets de canó.

     

  • 12:58

    La comissió de l'Estatut dels Diputats es reunirà dijous de la setmana que ve per abordar el cas Dalmases

    El 3 de novembre a les 10 de matí es reunirà la comissió de l'Estatut dels Diputats del Parlament, tal com havien solicitat ERC, els comuns i la CUP, per tractar el comportament del diputat de Junts, Francesc de Dalmases, amb la sotsdirectora del 'FAQS' de TV3. El Codi de Conducta del Parlament estableix una amonestació pública o multes de 600 a 12.000 euros per infraccions lleus i obre la possibilitat que el ple aprovi una suspensió temporal pels casos molt greus. 

  • 12:39

    La Cambra de Comerç de Barcelona rebaixa la previsió de creixement per l'any vinent

    La Cambra de Comerç de Barcelona ha augmentat fins al 4,3% el creixement previst del PIB català el 2022. Són -0,3 dècimes més de les previstes inicialment. En canvi, ha decidit reduir a l'1,6%, un punt menys del previst, el creixement del 2023 per "l'impacte negatiu de la crisi energètica".

  • 12:19

    Vaga general estudiantil per la salut mental 

    Els estudiants es manifesten a Plaça Universitat en una jornada de vaga general. El Sindicat d'Estudiants defensa que la salut mental “no pot ser un privilegi de classe ni un negoci”. Molts joves pateixen malalties mentals i defensen tenir una vida digna i accés a teràpia psicològica. 

     

  • 09:50

    Aquest divendres les terrasses d'Enric Granados ja hauran de tancar una hora abans

    Aquest divendres 28 d'octubre es farà efectiva la nova normativa de l'Ajuntament de Barcelona de reducció dels horaris de les terrasses dels bars i restaurants del carrer Enric Granados, de la plaça del Sol i de la plaça de la Revolució. Els restauradors hauran de recollir les taules i cadires exteriors una hora abans: a les 23 h del diumenge al dijous i a les 00 h el divendres i el dissabte.

  • 09:15

    Puja l'atur a Catalunya amb 4.700 desocupats més en el tercer trimestre.

    L'ocupació marca un rècord a Catalunya en un tercer trimestre des del 2007 amb 3,59 milions d'ocupats, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Tot i marcar la segona xifra més baixa des del 2008, els aturats han notat un creixement de 4.700 persones en tres mesos, fins a les 365.200 persones. 

    El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha valorat de forma positiva el creixement de l'atur.

  • 09:05

    Gemma Nierga entrevista l'escriptor Alejandro Palomas al Cafè d'idees de La2 i Ràdio 4. 

    Segueix-la en directe

     

     
  • 09:01

    La previsió per avui, dijous 27 d'octubre de 2022 de la mà de l'equip d'El Temps de RTVE Catalunya

  • 08:47

    El futur de Frances de Dalmases al Parlament, en l'aire.

    Esquerra, els comuns i la CUP forcen la convocatòria de la comissió de l'Estatut del diputat per analitzar el comportament de Francesc ce Dalmases i decidir si és sancionable. Tot plegat, malgrat la voluntat de Junts de tancar el cas amb la seva sortida de la vicepresidència del partit. 

    El grup parlamentari de Junts es reuneix aquest dijous de manera extraordinària després de la dimissió de Francesc de Dalmases com a vicepresident del partit. La reunió serà telemàtica i arriba després de les declaracions de Magda Oranich, al Cafè d'Idees, en què va fer públic que algunes diputades de la formació s'havien queixat sobre el comportament del diputat.

     

  • 08:00

    L'ACTUALITAT, MINUT A MINUT

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 27 d'octubre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.