Enlaces accesibilidad
Drogues

La sala Baluard: un espai on els toxicòmans poden consumir

  • "La imatge que donem al carrer no és apropiada"
  • Cada mes s'atenen al centre Baluard prop de 700 persones
  • Al centre ofereixen un espai de reducció de danys del consum de drogues

Per
Un espai on els toxicòmans poden consumir

Fa temps que els veïns de Ciutat Vella es queixen de l'augment de consum de drogues al carrer. L'Agència de Salut Pública de Barcelona diu que cada mes s'atenen al centre Baluard prop de 700 persones. Aquest centre permet als toxicòmans consumir drogues de manera "més segura i controlada". A Barcelona hi ha 9 sales d'aquestes característiques.

Com a casa

Les persones que acudeixen agraeixen molt aquest espai "si no estigués estaria tot el dia tirat en un parc" assegura un dels pacients. Poden parlar, socialitzar, dutxar-se, menjar i entretenir-se veient pel·lícules, llegint o jugant…

"Les persones del carrer mereixen respecte i la imatge que donem al carrer no és apropiada". En aquest centre poden consumir drogues de manera més controlada. Els ofereixen els materials necessaris, un espai íntim, ajuda en cas de sobredosi i suport mèdic... Alguns han aconseguit canviar els seus patrons de consum, altres els han reduït i cadascú segueix el seu camí en aquest procés.

Al centre ofereixen un espai de reducció de danys del consum de drogues, donen una atenció personalitzada i una mirada enfocada en reduir el consum.

Al carrer la feina la fan educadores com l'Ona i la Marta. Fan el seguiment de les persones, en consum actiu de substàncies, que atenen al centre. Entre moltes altres tasques, els informen sobre la sala Baluard i mantenen contactes amb els veïns. També recullen les xeringues que troben als carrers i localitzen nous espais de consum.