Enlaces accesibilidad
Crisi a Govern

Junts consulta a la seva militància sobre la permanència al Govern i acusa ERC d'immobilisme

Per
Vols que JxCat continuï formant part del Govern de Catalunya?

"Vols que JxCat continuï formant part de l'actual Govern de la Generalitat de Catalunya?", aquesta serà la pregunta que Junts farà a la seva militància per conèixer el seu parer sobre la continuïtat de la formació al Govern.

Aquest 6 i 7 d'octubre més de 6.000 afiliats podran optar per sortir de l'executiu, quedar-s'hi o deixar el vot en blanc. Així ho ha acordat l'executiva del partit aquest dilluns al matí en una reunió que ha durat més de tres hores. El secretari general del partit, Jordi Turull, ha comparegut després que la formació hagi fet pública la pregunta.

Segons Junts, el partit ha formulat una sèrie de propostes per a garantir el compliment de l'Acord de coalició, però diuen, no han estat acceptades per ERC. Per tal de decidir la permanència de la formació a l'executiu, Junts preguntarà directament a les seves bases: "Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern de la Generalitat de Catalunya"?

Propostes

Jordi Turull ha insistit en diverses ocasions que la posició de Junts en la crisi de govern ha estat sempre de "voluntat d'arreglar-ho" i "refer les confiances".

En aquest sentit, ha apuntat que la formació ha fet en els darrers dies diverses propostes per trobar una sortida a la crisi, però no han estat acceptades per Esquerra. "No hem rebut cap contraproposta", ha lamentat. "No hi ha hagut cap gest d'ERC (...). Nosaltres hem baixat dos o tres esglaons", ha lamentat.

"Mai és massa tard", ha dit, tot remarcant que si Aragonès li truca, ell està disposat a parlar-hi fins i tot, després de la consulta a les bases si es tracta de "refer" la unitat de l'independentisme: "No hi ha horaris ni tempos". Si bé Turull ha deixat clar que, ara per ara, "no està previst" reprendre les negociacions amb Aragonès, no ha descartat que es pugui suspendre la consulta en cas d'acord.

"Ho hauríem de decidir, depèn. Ho hauríem de valorar", ha dit Turull preguntat per si cancel·larien la consulta davant d'un escenari de pacte. Si això es produís, la direcció de Junts faria una reunió d'urgència de l'executiva per decidir els passos a seguir.

Turull no ha volgut revelar encara la seva posició de cara a la consulta perquè primer la vol traslladar a la militància. Segons ha explicat, la direcció de Junts no farà "campanya" per cap de les opcions i dona llibertat a cadascun dels afiliats per defensar la seva postura.

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha avançat aquest dilluns que a l'última proposta que han fet arribar a Aragonès, ja no apareix la condició de restituir el vicepresident Jordi Puigneró. A part d'aquest punt, la proposta inicial de junts incloïa com a condicions la unitat d'acció a Madrid, que a la taula de diàleg es parli d'autodeterminació i amnistia i que hi torni a haver un espai per fixar l'estratègia de l'independentisme. A més, des de Junts volen el Consell de la República, plataforma presidida per Carles Puigdemont, coordini l'estratègia independentista.

Turull assegura que també li van proposar oblidar-se de la qüestió de confiança i, a canvi, la restitució de Puigneró. "La resposta va ser que quan hi hagués una proposta seriosa ja la faríem arribar".