Enlaces accesibilidad
Debat de Política General

Aragonès anuncia un paquet de mesures anticrisi i un "Acord de Claredat" a l'Estat

  • Augmentar el Bo Social Tèrmic, ampliar la bonificació de la T-jove o ajudes al lloguer per joves són algunes de les mesures
  • Les propostes estan adreçades a les famílies, llars vulnerables, els joves i l'estalvi energètic
  • El president vol que el Govern dirigeixi el consens a Catalunya abans de negociar el referèndum "definitiu" a l'Estat

Per
Aragonès insisteix en un referèndum pactat

El govern de la Generalitat, per encàrrec del president Pere Aragonès, ha anunciat un paquet de mesures econòmiques anticrisi per poder pal·liar els efectes de l'impacte econòmic que està causant la inflació. L'ha anunciat durant la major part del seu discurs del segon Debat de Política General d'Aragonès d'aquest dimarts al matí. Les propostes, que estaran incloses als pressupostos del 2023, estan adreçades a les famílies, llars vulnerables, els joves i l'estalvi energètic.

Una de les primeres línies d'ajuts és 100 euros deduïbles d'IRPF per alumne d'Infantil 3 fins a 4t de l'ESO. Aquesta mesura està destinada a les famílies amb rendes mitjanes i baixes que tenen fills escolaritzats, amb l'objectiu de pal·liar el seu esforç per l'increment de costos associats a l'escolarització que hi ha hagut aquest any.

El Govern augmenta un 50% l'ajut previst per a les famílies vulnerables per pagar la factura energètica aquest hivern, l'anomenat bo social tèrmic (BST). L'ajut oscil·larà dels 41 a 186 euros i el rebran 100.219 llars.

Convocatòria d'ajuts al lloguer per a gent jove que es posarà en marxa aquesta setmana. Els joves de fins als 36 anys podran rebre fins a 250 euros pel lloguer en funció dels seus ingressos. Les ajudes estan adreçades a joves de fins a 36 anys i poden arribar als 250 euros per persona. També, s'ampliarà la bonificació de la T-Jove fins als 30 anys (ara només era fins als 24 anys).

Per últim, es posa en marxa un "paquet energètic" per accelerar instal·lacions d'energies renovables i biogàs. S'afavorirà la burocràcia per agilitzar les autoritzacions de projectes de plantes i parcs de generació elèctrica renovable. El temps màxim per aquestes autoritzacions serà de sis mesos per aquells projectes amb potència inferior a 5 megawatts i connectats a la mitja tensió. També es reforçaran les línies de subvenció per renovables d'autoconsum perquè ara no arriben a totes les demandes i amb els 51 milions pressupostats intentaran subvencionar més fonts de producció d'energia renovable per 'autoconsum.

També es destinaran 11,5 milions d'euros perquè les comunitats puguin instal·lar sistemes automàtics d'encesa i apagada de llums en espais comuns i instal·lacions.

Aragonès proposa a l'Estat un "acord de claredat"

Un acord de "claredat democràtica" per celebrar el "referèndum efectiu i definitiu". Aquesta és la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat. En el marc del debat de política general, aquest dimarts al Parlament, Aragonès ha plantejat un "acord" per identificar "quan i com" el país pot tornar a exercir el dret a decidir.

El president ha posat com a exemple el Canadà i el Quebec, junt amb Escòcia de buscar resolucions polítiques similars: "Vull defensar davant l'Estat un Acord de Claredat", ha reiterat Aragonès, que ha presentat la seva proposta com la via "més ràpida i eficient" per tornar a votar. El president vol que el Govern dirigeixi el consens a Catalunya abans de negociar el referèndum "definitiu" a l'Estat.

Aragonès ha reiterat que l'Acord de Claredat ha de servir per recollir "el màxim suport i la màxima complicitat" de la societat catalana. Així, el president considera que l'independentisme tindrà "més força" per defensar la seva posició davant l'Estat i, per tant, també "més legitimitat" a ulls de la comunitat internacional. El cap del Govern ha insistit que aquesta és la via "més ràpida i eficient" per tornar a votar, ja que parteix dels "aprenentatges" de la tardor del 2017 i "supera les dificultats" que no van permetre assolir la independència, ara fa cinc anys.

La Moncloa el descarta i insisteix en la taula de diàleg

L'Executiu central no ha trigat a respondre a la proposta que ha fet Aragonès. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha assegurat aquest dimarts que el seu Executiu no té cap coneixement previ de la proposta d'"Acord de Claredat" per fer un referèndum que el president català ha plantejat durant el debat de política general.

En tot cas, ha recordat que les relacions entre els dos executius es vehiculen a la taula de diàleg, on la Generalitat manté unes "pretensions de màxims" que "no són en absolut compartides pel govern" espanyol. Rodríguez també ha apuntat que el seu govern és partidari de reformar el delicte de sedició per homologar-lo al d'altres països europeus, i si ara hi ha majories "es pot explorar aquesta modificació".