Enlaces accesibilidad
L'entrevista

García-Margallo: "Vam creure que el temps arreglaria el Procés"

  • L'exministre insisteix que abordar el conflicte català i harmonitzar la "voluntat de ser" i la "realitat hispànica"
  • García-Margallo: "És evident que cal abaixar impostos, però abans cal reduir despeses"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - García-Margallo: "Vam creure que el temps arreglaria el Procés"

L'eurodiputat del Partit Popular i exministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha insistit a abordar el conflicte català i harmonitzar la "voluntat de ser" i la "realitat hispànica". Considera que s'ha de trobar una "fórmula" entre totes dues opcions: "Sembla que hi ha 'calma chicha', però els corrents subterranis esclataran". En una entrevista al Cafè d'idees, García-Margallo, ha presentat el llibre 'España en su laberinto' en què parla de l'evolució política a Catalunya.

"Hauríem pogut destruir urnes i paperetes"

García-Margallo considera que l'error que van cometre des del govern de Mariano Rajoy va ser pensar que el "temps arreglaria el Procés": "El moment més important va ser el 9-N. Podíem haver impedit que aquell referèndum se celebrés destruint les paperetes i amb un 155 de 24 hores i havíem d'haver obert, paral·lelament una negociació".

Margallo afirma que Espanya és l'únic país plurilingüe de la Unió Europea que no té una llei de llengües i que des del 2014, no es disposa d'un model de finançament adequat.

"El pacte del Tinell és a l'inici de tot"

García-Margallo acusa el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero d'haver apostat per la divisió: "Zapatero fa diverses coses, trenca equilibris de poder, elimina contrapesos i abandona el centre". I afegeix que els governs de Zapatero es van decantar pel "feminisme o l'ecologisme radical" i que va acordar un pacte amb els nacionalistes, que trencava el diàleg amb els dos partits centrals: "El pacte del Tinell és a l'inici de tot".

L'eurodiputat popular acusa l'actual govern de Pedro Sánchez de seguir el mateix camí que Zapatero: "S'ha posat del costat dels radicals, per dividir la nació".

Reclama reduir despeses abans d'abaixar impostos

En l'àmbit econòmic l'exministre d'Exteriors ha defensat la gestió de l'expresident espanyol Mariano Rajoy qui, diu, va fer una feina "de gegant" per evitar que Espanya fos rescatada a la crisi financera que va començar el 2008: "Rajoy va ser exemplar, no vam apujar impostos, va fer el que devia".

Margallo és partidari d'abaixar impostos, com ha plantejat el president andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla, però diu que l'impost del patrimoni té poca repercussió, tot i ser, a la pràctica, una doble imposició: "És evident que cal abaixar impostos, però abans cal reduir despeses. L'impost sobre el patrimoni suposa una doble imposició".

"La victòria de Meloni pot comportar més dificultats al projecte europeu"

L'eurodiputat popular analitza la victòria de Giorgia Meloni, la líder de Fratelli d'Italia, d'aquest diumenge a les eleccions generals a Itàlia i diu que s'ha produït una enorme fragmentació del vot contra el govern: "Disparen en totes direccions. La fragmentació polaritza i no facilitarà l'entesa entre els partits".

Margallo diu que a Itàlia s'ha afavorit als partits que no estaven al govern de Mario Draghi i provocarà una enorme ingovernabilitat: "Si Fratelli s'alia amb Polònia, hi haurà més dificultats per avançar en el projecte europeu".