Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Illa apreta ERC, Junts i la CUP per solucionar la situació de Borràs al Parlament

  • El primer secretari del PSC demana que es resolgui la situació de la presidenta suspesa del Parlament Borràs aquesta setmana
  • Salvador Illa: "Borràs no té cap dret a bloquejar el Parlament"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Salvador Illa: "Borràs no té cap dret a bloquejar el Parlament"

El president del Grup Parlamentari del PSC-Units Cat i primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assenyalat que ERC, Junts i la CUP com a responsables per solucionar la situació de la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs: "Borràs no té cap dret a bloquejar el Parlament". La Mesa del Parlament va decidir suspendre Borràs el passat 28 de juliol des que ERC, Partit Socialista de Catalunya i la CUP van votar a favor d'aplicar l'article del reglament per suspendre-la de les seves funcions.

En una entrevista al Cafè d'idees, Illa ha demanat que es resolgui la situació no més tard del dijous d'aquesta setmana i ha avançat que els socialistes catalans buscaran "altres fórmules" si ERC, Junts i la CUP no troben una sortida al cas de Laura Borràs com a presidenta del Parlament.

Demana una solució de la situació de Borràs

El líder dels socialistes catalans descarta que en les pròximes setmanes es convoquin eleccions a Catalunya: "No és moment d'eleccions" i reclama al govern català "que governi".

Illa assegura que no l'han sorprès les desavinences de les últimes setmanes i, concretament, el dia de la Diada al Govern català entre Junts i ERC, però sí la "intensitat i la rapidesa" amb la qual "s'ha evidenciat aquest conflicte crònic". Salvador Illa també ha defensat la taula de diàleg després d'algunes escridassades durant la Diada i reclama "obrir un diàleg entre catalans".

"Jordi Pujol va posar Catalunya per sobre de conjuntures personals"

El primer secretari del PSC, ha mostrat el seu respecte per l'expresident Jordi Pujol, que aquest dilluns va patir un ictus i està ingressat a l'Hospital de Sant Pau, i ha desitjat que es recuperi "de la millor manera possible". Sobre la figura de l'expresident de la Generalitat, Illa ha destacat de la gestió Pujol que "sempre ha posat Catalunya per davant" i ha recordat que va coincidir amb Pujol la setmana passada en la presentació del documental Tarradellas, govern d'unitat.

El dirigent dels socialistes recorda que forma part d'una formació política que va combatre Pujol, però assegura que voldria quedar-se amb les coses bones de Pujol: "Va posar Catalunya per sobre de conjuntures personals".

La gestió de la pandèmia com a ministre

Salvador Illa, que va ser ministre de Sanitat quan va començar la pandèmia de coronavirus, presenta 'El año de la pandemia' un llibre que li permet donar la seva visió d'aquells mesos i algunes idees pel futur: "Emocionalment, m'ha costat, molt més del que havia pensat. No ho havia processat prou bé".

Illa destaca que el gran èxit de la gestió de la pandèmia a Espanya va ser que la gent va seguir les instruccions que es donaven des de l'Executiu: "La gent va seguir molt estrictament, la gent va veure que s'escapava de les mans i s'havia d'actuar". Illa també explica al llibre un parell de converses amb el president Quim Torra: "Estava sempre en posicions molt estrictes, demanava sempre més, no ho critico, és molt difícil prendre decisions".