Enlaces accesibilidad
Hospitalitzat

Jordi Pujol millora, però pateix una lesió cerebral a conseqüència de l'ictus

  • Els metges confirmen que pot parlar tot i que se li ha detectat una lesió a la regió temporal esquerra
  • L'expresident continuarà ingressat tota la setmana per valorar l'evolució del seu estat neurològic
  • L'expresident es troba ingressat des d'aquest dilluns a l'Hospital de Sant Pau per un ictus

Per
L'expresidente de la Generalitat Jordi Pujol
L'expresidente de la Generalitat Jordi Pujol

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha evolucionat favorablement en les darreres 24 hores i el seu estat clínic "ha millorat", segons ha informat l'Hospital Sant Pau. Pujol es troba conscient, pot parlar i ha iniciat la ingesta de menjar. Malgrat això, la ressonància cerebral que se li va fer aquest dimecres ha confirmat una lesió a la regió temporal esquerra. L'expresident continuarà ingressat tota la setmana per observació i valorar l'evolució del seu estat neurològic.

Pujol estava ingressat a l'UCI, estable i els metges no temen per la seva vida després que aquest dilluns a la nit fos intervingut per una alteració del llenguatge aguda per un ictus. Pujol ha estat amb els seus fills i la seva família i "els reconeix", han assenyalat els seus metges en una roda de premsa des de l'Hospital Sant Pau, on està ingressat. No obstant això, assenyalen que les primeres 48 hores són claus i encara ha de valorar-se les possibles seqüeles neurològiques.

"Fora del llenguatge no hi ha símptoma visible", han apuntat els seus metges. Pujol, president de la Generalitat i líder de l'extinta CiU durant 23 anys, va ser ingressat aquest dilluns a la tarda a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona a causa d'un ictus.

Hores després va ser intervingut per un ictus detectat arran d'una alteració del llenguatge aguda, segons han confirmat a RTVE fonts de l'entorn pròxim. A la seva arribada, es va confirmar que l'ictus era causat per l'obstrucció d'una artèria cerebral provocant una reducció del flux sanguini. Es troba des d'aquest dilluns a la tarda en el centre hospitalari, on se li està practicant un tractament endovascular per a eliminar l'obstrucció arterial.

L'última aparició pública de Pujol, que té 92 anys, va ser el dijous en la presentació d'un documental sobre l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas i el dissabte va donar una entrevista a Catalunya Ràdio.

Fora de la vida política des de 2014

Després de 23 anys com a president de la Generalitat, va abandonar per complet la vida política en 2014 després de reconèixer que havia ocultat durant 34 anys a Andorra parteix d'una herència, l'origen de la qual investiga la justícia; a més, els seus fills han estat objecte de recerca judicial per presumpta corrupció.

Pujol va concedir la setmana passada una entrevista en la qual va reconèixer que, encara que ha fet coses "ben fetes, fins i tot molt ben fetes", algunes no li deixen "satisfet".

Poc inclinat a abordar l'actualitat política, va assenyalar, no obstant això, que Catalunya "viu un moment de crisi important", encara que creu que és "un país que té coses a oferir, a dir i a defensar", de les quals sentir-se orgullós.