Enlaces accesibilidad
Matrimoni forçós

S'investiga el brutal assassinat de dues germanes naturals del Pakistan que vivien a Terrassa

  • Les víctimes es volien separar dels marits que s'havien decidit per a elles
  • Els mateixos familiars les haurien torturat fins a la mort en un anomenat 'crim d'honor'
  • Els Mossos prenen declaració als familiars residents a Catalunya per esbrinar si coneixien el pla

Per
S'investiga el brutal assassinat de dues germanes de Terrassa

Els Mossos d'Esquadra investiguen l'assassinat al Pakistan de dues germanes, de 21 i 23 anys, que vivien a Terrassa des de feia 1 any. Arooj i Anisa haurien estat assassinades per la seva família després de ser torturades en voler desfer el matrimoni forçós amb els seus propis cosins.

Minut de silenci per l'assassinat de dues germanes del Pakistan que vivien a Terrassa | Sergi Bassolas

Aquest dimarts s'ha citat a declarar a familiars, per determinar el seu grau de col·laboració en el viatge que les dues van fer. La Policia ja investiga els fets, per esclarir si les noies van ser obligades a viatjar o si les van convèncer a fer-ho. Tot apunta que van abandonar el domicili per la pressió d'un germà seu, presumpte autor principal del doble crim. El pare d'ambdues, vivia a Terrassa des de feia 5 anys i ja ha declarat que desconeixia perquè viatjaven al Pakistan.

Crim d'honor

Les noies van viatjar al seu país, on un cop allà haurien demanat el divorci. Això hauria desencadenat aquest crim masclista. Un crim d'honor és l'assassinat d'una persona per part d'un o diversos membres de la seva família, a causa de la creença que la víctima, hauria causat desprestigi a la seva família a causa del seu comportament sexual.

Els sogres de les dues noies haurien comès aquest tipus de crim amb ajuda d'altres persones de la família, com els germans. L'objectiu dels familiars era que s'emportessin els seus marits cap a Espanya a viure amb elles.

Les dues, però, estaven compromeses ja amb dos nois d'origen pakistanès, que també vivien a Terrassa.

La policia local del Punjab, que va presentar càrrecs contra els assassins, va detenir sis persones, entre elles els marits de les joves i busca una setena.

Matrimonis forçats

L'Ajuntament de Terrassa ha convocat aquest dimarts una concentració en senyal de condol i rebuig per la mort de les dues veïnes. L'alcalde, Jordi Ballart, ha ordenat la constitució de la Taula de Feminicidi, en la qual hi han participat representants polítics, d'entitats i cossos de seguretat de la ciutat, a més de la consellera d'Igualtat i Feminisme, Tània Verge, i amb connexió per videotrucada amb representants del ministeri d'Afers Exteriors, de la delegació del govern espanyol a Catalunya i de l'ambaixada espanyola a la capital del Pakistan, Islamabad.

Diverses associacions de dones pakistaneseses troben consternades. Els darres 10 anys, a Catalunya s'han atès 85 nenes i 68 dones per matrimoni forçòs a Catalunya.

El sindicat CCOO també ha condemnat l'assassinat de les joves. L'entitat subratlla que ambdues dones van morir a causa "d'una de les violències masclistes més invisibilitzades, el matrimoni forçat". Els assassins han estat membres de la mateixa família de les víctimes, perquè al Pakistan, la separació del marit d'un matrimoni de conveniència es considera un greuge contra l'honor de la família, segons indica el sindicat.

"Volem deixar palès el nostre rebuig i condemna per qualsevol classe de violència masclista i fer una crida a la unitat de tota la societat i a l'eficàcia dels poders públics per lluitar activament contra aquesta xacra", subratlla la formació sindical. CCOO anuncia un minut de silenci aquest dimarts a les dotze del migdia davant la seu de l'entitat a la via Laietana de Barcelona.