Enlaces accesibilidad
Parlament

Aragonès no en té prou amb la destitució de Paz Esteban

  • El president de la Generalitat no dona per normalitzades les relacions i demana més responsabilitats
  • Pedro Sánchez atribueix a un greu error de seguretat la destitució de la directora del CNI

Per
Pere Aragonès no dona per tancat el CatalanGate

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, alerta que la destitució de Paz Esteban al capdavant dels serveis d'intel·ligència no tanca el CatalanGate. A la sessió de control del Parlament ha tornat a reclamar garanties que l'espionatge no es tornarà a produir mai més.

El cap de l'executiu català demana més explicacions i responsabilitats, tot i que en cap moment ha demanat la dimissió de la ministra de Defensa, Margarita Robles, com sí havia fet dies abans. El seu soci de Govern, Junts per Catalunya, continua reclamant que la negociació amb l'Estat acabi d'una vegada per totes.

Destitució per un error de seguretat

Una intervenció força més tensa ha estat la del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés. Sánchez ha justificat davant les crítiques de l’oposició el cessament de la directora del CNI a "un error clar de seguretat". La secretaria general del PP, Cuca Gamarra, ha assegurat que la destitució de Paz Esteban evidencia que “a Espanya governen els independentistes”.

Sánchez atribueix a "error de seguretat" la destitució de la directora del CNI

"El que ha fet el Govern d'Espanya ha sigut complir la llei, posar en coneixement de la justícia els fets delictius i actuar amb absoluta transparència davant l'opinió pública" ha dit el president de l’executiu central. Sánchez també ha rebatut les acusacions del PP recordant que amb el seu govern "ni els fons públics, ni les forces i cossos de seguretat de l'Estat, ni els serveis d'intel·ligència s'utilitzaran per tapar fets delictius ni per perseguir adversaris polítics fora de la llei".

Robles acusa Rufián de no voler saber la veritat

També la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha protagonitzat un dur enfrontament dialèctic amb el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián. Robles ha insinuat que Rufián “no va tenir el valor” d’examinar la documentació sobre l’espionatge polític aportada a la comissió de secrets oficials “per si el que podia trobar el podia afectar”. La titular de defensa l’ha acusat directament de “no voler saber la veritat”.

El líder dels republicans al Congrés havia tornat a reclamar el seu cap pel cas Pegasus, apuntat que és “responsable per acció o per omissió” i li ha demanat responsabilitats “no com a independentista, sinó com a demòcrata”.