Enlaces accesibilidad
CatalanGate

Sánchez i Aragonès es troben cara a cara després del CatalanGate

Por
Aragonès i Sánchez protagonitzen la primera encaixada de mans després del CatalanGate

Finalment, hi haurà cara a cara entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, per parlar del cas d'espionatge al moviment independentista. És el resultat de la breu conversa que han mantingut aquest divendres en el marc de les Jornades del Cercle d'Economia que s'han celebrat a Barcelona. De moment, no hi ha data fixada, però hauria de servir per intentar llimar les diferències.

A la clausura de les jornades econòmiques, Sánchez s'ha limitat a reiterar durant la seva intervenció davant dels empresaris l'aposta pel "diàleg, la negociació i l'acord", alhora que mostrava el seu "respecte" a les institucions i la societat catalanes.

Sánchez i Aragonès no concreten la data d¿una reunió pel CatalanGate

Això sí, tots dos han pogut parlar ja per primera vegada durant uns instants, aproximadament tres minuts. "És urgent que parlem cara a cara. Això és molt greu", s'ha pogut entendre de les paraules que Aragonès ha dirigit breument. La Moncloa assegura que Sánchez ha acceptat l'oferta, però encara sense concretar la data. Ha estat una conversa marcada per la fredor, mentre esperaven la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, coincidint amb la clausura de les jornades.

Respecte institucional

Durant el seu discurs a la clausura de les jornades del Cercle, el president de l'executiu espanyol, ha començat dirigint-se directament al "president" català en el què ha definit com a "una declaració d'intencions". Sánchez ha destacat el seu "profund respecte per Catalunya, la seva societat i les seves institucions".

El president espanyol també ha ratificat l'aposta del seu executiu pel camí del "diàleg, la negociació i l'acord", com a via per "construir convivència" i allunyar-se de la confrontació. El president de la Generalitat ha evitat aplaudir en acabar el discurs de Sánchez. Posteriorment, la Moncloa ha publicat un breu comunicat aclarint que tots dos s'han emplaçat a reunir-se pròximament.

No es tracta d'una trobada fugaç

Aquest mateix dijous el govern català ha advertit que les revelacions de la directora del CNI, Paz Esteban, al Congrés augmenten la gravetat de la situació. Esteban hauria presentat a la comissió d’afers secrets l’autorització judicial per intervenir el mòbil del mateix president català i 18 altres persones relacionades amb l’independentisme.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Aragonès advertia: "No es tracta de fer una fotografia o una trobada fugaç de 5 minuts. La qüestió és prou greu per donar explicacions privadament i públicament". En les mateixes declaracions el cap de l’executiu català ha tornat a alertar que "el que està passant allunya les possibilitats d'estabilitat de la legislatura espanyola".

Pedro Sánchez i Pere Aragonès conversen uns minuts abans de la clausura de les Jornades del Cercle d'Economia

Pedro Sánchez i Pere Aragonès conversen uns minuts abans de la clausura de les Jornades del Cercle d'Economia ACN

Feijóo adverteix que Catalunya està en decadència

Un altre dels protagonistes destacats de la jornada de clausura de la reunió del Cercle d’Economia ha estat el president del PP, Alberto Núñez Feijóo. El líder popular ha advertit davant dels empresaris que “Catalunya està en una decadència innegable” i s’ha ofert a “contribuir per revertir aquesta situació, com més aviat millor” aportant estabilitat.

Feijóo ha insistit que “Catalunya no es pot quedar enrere” i ha apostat per la necessitat que “parli menys de política i més d’economia, més de reconnectar-se al progrés i no de desconnectar-se”. Sobre la polèmica del CatalanGate, el president gallec ha apuntat que "el que ha passat aquesta setmana a la política nacional és l'antipolítica".

Giró acusa Espanya de no fiar-se de Catalunya

Per la seva banda, en la mateixa jornada de clausura el conseller d'economia, Jaume Giró, s'ha mostrat molt contundent a l'hora de denunciar que "l'Estat no confia en Catalunya" perquè només ha rebut el 7,8 % dels Fons Europeus. En aquest sentit, ha advertit que dels 24.000 milions dels Fonts Next Generation que ha rebut Espanya, a Catalunya només li han tocat 1.900 milions. Molt menys del que tocaria en parer de Giró, ja que el Govern no confia en Catalunya.

Jaume Giró: "Espanya no confia en Catalunya" | Climent Sabater

Durant la seva intervenció Giró també ha rebutjat la petició dels empresaris d'eliminar l'impost de patrimoni. Diu que l'única excepció a Espanya és la Comunitat de Madrid i que a la resta d'Europa hi ha altres taxes que substitueixen la de patrimoni.