Enlaces accesibilidad
Pluges de primavera

Milloren les reserves d'aigua, però la sequera no es resol

  • Aquesta primavera ja ha plogut entre 10 i 40 vegades més que en tot l'hivern, quan vam assolir gairebé 100 dies de ratxa seca
  • Els embassaments han augmentat les seves reserves d'aigua, però les condicions de sequera continuen moderades, fins i tot fortes al Pirineu i Prepirineu

Per

Precipitació acumulada a l'hivern i a la primavera
Precipitació acumulada a l'hivern i a la primavera

Aquesta primavera contrasta amb l’hivern sec que hem tingut. Si fem recompte, entre desembre, gener i febrer, en algunes zones van caure només de 5 a 10 litres, i vam assolir gairebé 100 dies de ratxa seca. Aquesta tendència seca es va trencar al març i s’ha mantingut fins ara. En aquests dos mesos de primavera ha plogut entre 10 i 40 vegades més que en tot l'hivern.

Precipitació acumulada a l'hivern i a la primavera

Però no a tot arreu ha plogut de la mateixa manera. Eel març va ser plujós a moltes comarques i molt plujós als dos extrems de Cataunya: a les Terres de l’Ebre i a l’Empordà. Al Parc Natural dels Ports es van acumular 518 litres i al Pantà de Darnius 322 mm.

Anomalia de precipitació (%) al mes de març de 2022

En canvi, l’abril ha estat sec a bona part del territori i molt sec a la vall de la Cerdanya. En canvi, ha tornar a ser un mes plujós al litoral sud, Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, especialment al massís dels Ports, on s'han acumulat 322 litres.

Anomalia de precipitació a l'abril de 2022

Com ho noten els pantans?

La sequera que arrosseguem des de l'any passat, agreujada durant l'hivern, va fer baixar les reserves hídriques per sota del 50% de la seva capacitat al gener. El desgel d'aquesta època i les pluges de primavera, tot i que més modestes a les capçeleres dels rius que alimenten els principals embasaments, han fet augmentar les reserves fins al 50 a 70%. El que més ha pujat ha estat el de Darnius que ha augmentat gairebé un 30% en 3 mesos.

Estat dels embassaments ara i al gener de 2022

Tot i això, no estem per tirar coets, perquè en general les reserves hídriques actuals freguen el 60% quan fa un any estaven entre el 73 i el 86%. Per tant, cal seguir fent un bon ús de l'aigua i no malmetre-la, ja que ens encarem a l'epoca més seca de l'any, l'estiu.

Estat dels embassaments ara i fa un any cropper

Les últimes pluges han contrarestat la sequera?

Les pluges d’aquesta primavera han estat molt beneficioses per rebaixar l’estrès hídric de la vegetació, dels camps i dels boscos. A finals de febrer, les condicions de sequera eren extremes a tot arreu i excepcionals a les comarques de Barcelona i Girona.

Estat de la sequera al febrer de 2022

Actualment, les condicions de sequera han millorat lleugerament. Tot i això la sequera continua sent moderada a bona part de Catalunya i forta a punts del Pirineu i Prepirineu.

Estat de la sequera a l'abril de 2022