Enlaces accesibilidad
La sequera s'agreuja

90 dies sense pluja al Camp de Tarragona i al prelitoral central

  • Ja fa 90 que no plou amb cara i ulls en alguns indrets del Camp de Tarragona i del prelitoral central
  • La sequera és excepcional a Barcelona i a l'Empordà i les previsions no són optimistes

Per

Paisatge a Osona | Josep Soldevila
Paisatge a Osona | Josep Soldevila

Els episodis de pluja i neu de la darrera setmana, un dilluns i l'altre dissabte, han deixat quantitats de precipitació insuficients per resoldre la situació de sequera que comença a ser preocupant en àmplies zones de Catalunya. La ratxa seca (dies consecutius amb una precipitació inferior a 1 mm) és de 90 dies (3 mesos) en alguns sectors del prelitoral central i del Camp de Tarragona. Són indrets on gairebé no hi ha plogut amb condicions des del 25 de novembre. La llarga ratxa seca i la poca precipitació dels últims mesos empitjoren la situació de l'actual sequera, sobretot al litoral-prelitoral central, a l’Empordà i en algunes zones del prepirineu occidental, on la sequera és excepcional. Exceptuant l'Ebre i l'Alt Pirineu, a la resta és entre moderada, forta o extrema.

La sequera colpleja l'agricultura

La manca d'aigua afecta greument als cultius de cereal. Per exemple, a les comarques de Ponent, les baixes temperatures del gener conjuntament amb una tardor i un hivern secs, dificulten la crescuda del cereal. Molts d'aquests camps haurien d'estar densos i verds, i malaraudament hi creix poc i el que creix s'asseca. Els pagesos estimen que ja s'ha perdut un 30% de la collita. Per cada setmana que no plou es perd un 10% de la collita.

Els embassaments, a la baixa

La sequera també es nota en els embassaments, cada cop més buits. El que més preocupa és el de Darnius - Boadella, a l'Alt Empordà que frega el 40% de la seva capacitat. Això ha obligat a l'ACA a activar l'alerta per sequera en aquesta regió amb restriccions d'aigua. Ara fa un any estava el doble de ple, fregant el 80%. També preocupa l'embassament de Sau que es troba al 47% de la seva capacitat. Aquest juntament amb el de Susqueda són els que alimenten d'aigua la regió amb més població de Catalunya com és Barcelona i també Girona. Aquí la situació és de prealerta, fet que ha comportat la intensificació de les dessalinitzadores del Prat i de Blanes. Però si baxen del 40% es podria donar una situació d'alerta com ja passa a l'Empordà, comportant restriccions i es començaria a extreure aigua subterrània.

Per comparar la situació actual amb la de fa un any, tant els embassaments de la Conca de l’Ebre com els de les conques internes de Catalunya han baixat respecte l’any passat i es troben fregant el 56 i 54% de la seva capacitat total, respectivament, mentre que fa un any estraven entre el 74 i el 85%.

Com han evolucionat les reserves?

Els embassaments de les conques internes no estaven tan baixos des de finals del 2019, just abans del temporal Glòria. Llavors es van omplir i es van mantenir amb bones reserves fins a principis de l'any passat. Des de l'estiu, però, la falta de precipitacions han fet baixar el nivell de l'aigua. Ara bé, de moment no estan tan baixos com a principis del 2018 i encara estan lluny de la situació de sequera del 2007. Tot i això caldrà estar atents...

Quan plourà?

Les previsions no són gaire optimistes a curt termini. El març tornarà a ser un mes sec, segons model cetreeuropeu. L'abril i maig podrien ser més plujosos de l'habitual. Això seria una molt bona notícia, tenint en compte que la primavera és la segona estació més plujosa de l'any. De no ser així, ens avoquem a un estiu que podria ser preocupant pel que fa a risc d'incendis quan es combinin les elevades temperatures, la forta radiació solar, les baixes humitats i el vent, amb un terreny molt i molt sec.