Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Irene Rigau, sobre la sentència del 25% de castellà: "Desobeir, el Govern no ho ha de dir mai"

  • L'exconsellera d'Ensenyament es pregunta "sobre què" s'ha d'aplicar el 25 % del castellà a l'escola
  • Irene Rigau: "He pres la mateixa decisió que Artur Mas, no fer el pas a Centrem perquè soc convergent sense partit"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Irene Rigau: "Desobeir, la Generalitat no ho ha de dir mai"

L'exconsellera d'Ensenyament,  Irene Rigau, considera que el Govern de la Generalitat no ha de dir si desobeirà la sentència del 25%: "Desobeir, el Govern no ho ha de dir mai". Rigau defensa que l'objectiu ha de ser exhaurir tots els terminis possibles per arribar al juny sense aplicar la sentència i hi veu una dimensió política darrere de la polèmica. En una entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga, Irene Rigau recorda que hi havia consens per derogar la llei Wert quan el PSOE tornés al poder, però la nova Llei Celaà tampoc blinda la immersió lingüística.

"La política lingüística no ha estat mai taxada per lleis"

Irene Rigau defensa que el català a l'escola l'han defensat "sempre" els docents: "la voluntat dels mestres, que ens vam reciclar i vam dir que no seria només d'unes quantes escoles a Barcelona". Rigau afirma que l'altre element clau ha estat la influència política que Catalunya hagi tingut a Madrid: "La política lingüística no ha estat una cosa mai taxada per les lleis". L'exconsellera d'Ensenyament assegura que no li suposarà cap esforç participar en les jornades del PSC sobre la llengua.

"Amb el 9N hi va haver ànim de venjança"

Irene Rigau denuncia "ànim d'escarment" i "venjança" per part de la vicepresidenta del govern de Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaria després del 9N en activar el Tribunal de Cuentas: "Quan ens van treure l’acusació de malversacióva dir: 'Això no quedarà així, ho pagaran ells i les seves famílies". Rigau diu que el 9N s’adequava a la llei de consultes i a l’estat de dret.

No anirà a 'Centrem'

Amb relació a la creació de la nova formació política "Centrem", Irene Rigau diu que no n'ha parlat amb Artur Mas, però que ha pres la mateixa decisió que ell de no formar-ne part: "Soc una Convergent sense partit". Rigau ha defensat l'obra feta per Convergència que ha qualificat d'indiscutible, més enllà d'algunes consideracions "tristes" per la corrupció: "No he rebut pressions estranyes, he fet equips sense sectarismes i crec que el model de societat recolzat per Convergència va ser bo per Catalunya".