Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Pol Morillas: "Hi ha risc d'accidents que portin a una escalada bèl·lica"

  • El director del Cidob Barcelona destaca que Josep Borrell ha de procurar que els europeus formin part de les converses
  • Pol Morillas diu que no té res a veure el conflicte a Ucraïna amb la invasió d'Iraq del 2003 i el 'No a la guerra'
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Pol Morillas: "Hi ha risc d'accidents que portin a una escalada bèl·lica"

El director del Barcelona Centre for International Affairs/Think Tank de Relaciones Internacionales (Cidob Barcelona), Pol Morillas, assenyala que, quan hi ha escalades militars,  hi ha risc "d'accidents" que portin a una escalada bèl·lica, referint-se a la situació a Ucraïna: "És on som ara i augmentar dotacions militars ha d'anar acompanyat de major esforç diplomàtic". En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, Morillas reconeix que en aquest moment s'està en una "fase prèvia de preparació per a la guerra" que ha començat amb ciberatacs contra Ucraïna i veu "probable" que hi hagi un cop d'estat liderat pel Kremlin "com a fase prèvia a una guerra oberta".

"Els EUA han deixat fora de la taula de negociació a la UE"

Pol Morillas destaca que Josep Borrell, l'Alt Comissionat de la Unió Europea, ha d'aconseguir que la Unió Europea formi part de les converses per a la resolució diplomàtica del conflicte obert a Ucraïna, després que els Estats Units l'hagi deixat fora de la taula de negociacions: "El que els Estats Units han vist és que la UE no té una posició unànime darrere".

"La dependència energètica és ben real"

El director del CIDOB diu que la dependència del gas i del petroli procedent de Rússia fa difícil una resposta clara de la Unió Europa: "El 40% del gas a la UE i el 30% de petroli ve de Rússia. La dependència energètica és ben real". Pol Morillas ha recordat els esforços d'Emmanuel Macron per intentar "descongelar" les relacions amb Rússia, o el cas d'Alemanya, que depèn del gas rus i que són oposats als interessos dels països Bàltics, que són contraris a tenir relacions amb Rússia.

"No té res a veure amb el 'No a la guerra' del 2003"

L'expert en política internacional descarta una similitud amb el moviment de 'No a la Guerra' del 2003: "El 2003 es parlava d'una invasió d'Iraq amb molta confrontació pública". Morillas recorda els moviments contraris a la política de George Bush i de les seves aliances amb José María Aznar: "Ara estem parlant de l'amenaça que Rússia envaeixi Ucraïna".