Enlaces accesibilidad
Parlament

Juvillà i el Parlament recorreran al Suprem per defensar el seu escó de la JEC

Per
Juvillà adverteix que defensaran la sobirania del Parlament davant el Suprem

El Parlament esgotarà totes les vies jurídiques al seu abast per evitar complir l’ordre de la Junta Electoral Central de retirar l’escó al diputat de la CUP, Pau Juvillà.

Esgotar totes les vies

El mateix damnificat ha comparegut al Parlament acompanyat de la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, la resta de membres de la Mesa i el diputat d'En Comú Podem, Lucas Ferro, per advertir que “s’esgotaran totes les vies jurídiques” per defensar la sobirania del Parlament. En aquest sentit, ha anunciat que ell mateix presentarà un recurs davant el Tribunal Suprem (TS) contra la resolució.

Juvillà ha apuntat que també els serveis jurídics del Parlament estan preparant un recurs contenciós davant el mateix Tribunal contra la retirada del seu escó. L'actual secretari tercer de la Mesa ha insistit que la JEC no és competent i que s'estan "vulneren els drets de representació dels diputats i la sobirania del poble català".

La defensa del diputat està estudiant, així mateix, si presenta o no mesures cautelars. Borràs ha convocat per dilluns una reunió de la Mesa precisament per tractar la presentació del recurs i la petició de les mesures cautelars.

Cs i Vox adverteixen Borràs

Aquest divendres, el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha exigit a Borràs i els membres de la Mesa que han d’acatar l’ordre i procedir a escollir el seu substitut. Carrizosa ha avançat que Juvillà haurà de deixar l’escó “de la mateixa manera que ho va fer Quim Torra” i adverteix que en cas contrari s’estarà incorrent en un delicte de desobediència.

Per la seva banda, el líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha alertat Borràs que la denunciarà si no retira l’escó a Juvillà. Des de les files socialistes, la portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, ha assegurat al programa Aquí Parlem del canal 24 horas que estan a l'espera d'analitzar la sentència, tot i que són partidaris d'explorar la via del recurs.

El Parlament haurà de decidir si retira l'escó

Juvillà va ser condemnat al desembre pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per negar-se a complir les resolucions que exigien la retirada de llaços grocs a l'ajuntament de Lleida en 2019. Tant Ciutadans com Vox i el PP van reclamar que, en conseqüència, se li retirés l'acta de diputat del Parlament per incórrer en causa d'inelegibilitat sobrevinguda i van elevar un escrit a la Junta Electoral Central per a pronunciar-se sobre el tema.

La JEC va donar la raó als tres partits recordant que el delicte de desobediència pel qual ha estat condemnat Juvillà està dins del capítol de delictes contra l'administració i, per tant, conforme a la llei la seva condemna es converteix en causa d'inelegibiidad encara que la sentència del TSJC no sigui ferm perquè càpiga recurs davant el Suprem.

L'organisme arbitral que presideix el magistrat Miguel Colmenero es va dirigir al Parlament perquè informés de les seves actuacions i la Cambra que presideix Laura Borràs, de Junts, va contestar aleshores que no aprecia motiu per a retirar l'escó al diputat. Ara, haurà de decidir si compleix l'ordre de la JEC.