Enlaces accesibilidad
Animals

Zoos sí o zoos no?

Notícia - En Línia 
  • Molts animalistes creuen que els zoològics haurien de desaparèixer o, si més no, adaptar-se
  • El zoo de Barcelona està en un moment de canvi i la seva transformació es preveu que conclogui el 2031
  • El debat, ja disponible a RTVE Play

Per
En Línia - Moment de canvi al zoo de Barcelona

"Si pensem en els animals tancats en recintes i que perdin la seva llibertat, la resposta és no. Però tenim una responsabilitat, molts animals". Aquesta és la resposta de la biòloga i divulgadora científica Evelyn Segura sobre l'existència dels zoos al debat plantejat a 'En Línia'.

El programa també ha comptat amb la participació de Damià Gibernet, membre del comitè d'empresa del Zoo de Barcelona. "La fauna salvatge té moltíssims problemes i la situació en la majoria d'espècies és absolutament dramàtica. Tenim uns equipaments que hem de posar en dubte, però que poden ser molt pràctics per afrontar tots els reptes de futur. Tenim molt pocs equipaments destinats a aquesta missió. Mals zoos no, bons zoos sí", comenta Gibernet.

El paper dels zoos. Útil o perjudicial?

El treballador del zoo de Barcelona defensa que l'espai sempre s'ha anat adaptant als nous canvis, així com la relació amb els animals al llarg del temps. Tanmateix, hi ha una necessitat imperiosa de reinventar-lo. Gibernet lamenta que els zoològics es tractin injustament perquè "es jutgen pel passat. S'ha de donar un vot de confiança als zoos i ser molt crítics. La crítica és bona".

Meerkats divertits (surikate) al Zoo de Barcelona

Meerkats divertits (surikate) al Zoo de Barcelona RTVE Catalunya

Aquesta mala concepció dels zoològics de la que parla GIbernet es pot deure a les males praxis que es duien a terme a l'origen. L'Evelyn explica que "els animals eren capturats a l'estat salvatge, acostumaven a ser cries i la seva família era aniquilada per poder accedir a aquestes cries. Eren col·leccions destinades al gaudi humà. Això ha anat evolucionant: els humans cada cop tenim més informació i més consciència i ens hem adonat que hi ha alguns hàbitats en alt risc".

En la mateixa línia, Gibernet explica que "la vocació de servei del zoo sempre ha estat vigent. El problema era com ens relacionàvem amb els animals. Tota la societat, durant el segle XX, ha maltractat. Tots estem en deute amb la natura i tenim l'obligació de reparar tots aquests danys".

L'Evelyn creu que sense el "reservori genètic" que suposa el zoo estaríem parlant d'espècies extingides. Tanmateix, la presentadora del programa "¡Qué animal!" entén que els zoos han d'estar fets pels animals i no pels visitants pel que fa a dimensions i ambientació: "Han de tenir refugis on poder amagar-se quan no vulguin ser vistos, s'ha de vetllar pel silenci, per evitar la contaminació acústica, i han de tenir el mínim contacte amb els humans".

Floquet de Neu del Zoo de Barcelona

Floquet de Neu del Zoo de Barcelona RTVE Catalunya

Error habitual: pensar que tots els zoos són iguals

Es pot generar una mala concepció dels zoos a partir de vídeos o imatges d'algun centre concret o per fets del passat. Hi ha diferents tipus de zoològics arreu del món, amb espais diversos, maneres de tractar als animals diferents i amb prioritats o finalitats específiques. La classificació es podria dividir en tres grans blocs:

  • Zoos safaris: els animals no estan tancats en una gàbia, tenen un espai ampli on poder viure. Aquests zoos solen tenir programes per protegir les espècies en perill d'extinció i per reintroduir als animals al seu hàbitat natural.
  • Zoos de carretera: tenen una finalitat purament lucrativa. Volen atraure el visitant perquè es gasti els diners en altres instal·lacions, botigues de souvenirs o restaurants. Aquí els visitants es poden apropar més als animals, que sovint han estat entrenats per fer espectacles. Alguns d'aquests zoos han estat acusats de negligència i han sigut denunciats per maltractament animal. Molts d'aquests espais es concentren als EUA.
  • Granges d'animals o zoològics infantils: hi trobem animals més domèstics (tot i que a vegades també hi ha salvatges) on la gent s'hi pot acostar i donar menjar que ofereix el zoològic.

El zoo de Barcelona: situació abans del gran canvi

Està previst que el zoo de Barcelona gaudeixi d'una gran transformació que acabaria al 2031. Tot i que és un zoo que està en la línia de ser un equipament a favor de la fauna, Gibernet comenta que hi ha dubtes i incerteses en la viabilitat dels projectes, i que cal trobar un equilibri on els animals estiguin bé i s'obtinguin recursos per a que encara estiguin millor: "El fet que els zoos siguin viables, on entri públic sense fer espectacles, que sigui un lloc on la gent gaudeixi anant, et pot permetre obtenir recursos per invertir-los on cal: a la protecció de la natura".

Imatges del Zoo de Barcelona de 1973