Enlaces accesibilidad
Començar de zero

La Llei de Segona Oportunitat: la gran oblidada

Notícia - En Línia 
  • La llei va entrar en vigor el 2015 i des de llavors s'hi han acollit a Catalunya més d'onze-mil persones, de les quals el 96% s'han alliberat del deute.
  • El 99% de la gent en situació d'insolvència pot recórrer a aquest procediment, que mai ha acabat de popularitzar-se.
  • Ho pots veure a RTVE Play.

Per
En Línia - El dret a una segona oportunitat.

Aquells que ho han perdut tot poden començar de zero i evitar la indigència gràcies a la Llei de Segona Oportunitat. Aquesta normativa contempla l'ampliació del pagament de crèdits a través d'acords amb els bancs o condonar tot el que es deu. La llei va entrar en vigor el 2015 i des de llavors s'hi han acollit a Catalunya més d'onze mil persones, de les quals el 96% s'ha alliberat del deute. Tanmateix, a diferència d'altres països europeus, la Llei de Segona Oportunitat no ha acabat mai de popularitzar-se.

Borja Pardo, advocat i membre del Grup de Treball de la Segona Oportunitat al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, exposa les causes més evidents del desconeixement generalitzat de la norma: "El nombre de procediments iniciats és molt baix perquè hi ha hagut una falta de difusió important -la gent, sis anys després, no coneix la norma-, hi ha un dèficit de formació important d'aquesta norma i hi ha un dèficit d'especialització important en els advocats".

Quines opcions ofereix la llei i qui pot accedir-hi?

Pardo ens explica les possibilitats que acull aquesta normativa: "La llei té un itinerari concret on s'intenta arribar, en primer lloc, a un acord extrajudicial entre deutor i creditor. No és habitual que es compleixi, els creditors no entenen la part positiva d'aquesta norma i prefereixen fer el que els digui un jutge".

L'advocat comenta que el 99% de la gent en situació d'insolvència. Els requisits són:

• No deure més de 5 milions d'euros.

• No haver estat condemnat per sentència penal ferma els darrers deu anys per delictes de naturalesa econòmica.

• No haver passat per aquest procediment o per un concurs de creditors els darrers cinc anys.

És possible iniciar el procediment sense contractar un advocat?

"L'acord extrajudicial de pagaments, previ a la fase judicial, formalment es pot fer sense advocat", explica Pardo. Tanmateix, el convidat a En Línia comenta que les inexactituds greus que es puguin cometre en aquests documents poden tenir una sanció molt greu al final del procediment. "És molt recomanable la presència d'un advocat des del primer moment perquè, a més, se sol seguir una estratègia, s'han de valorar pros i contres i prendre una decisió que un particular que no té coneixements de Dret pot no fer-ho convenientment", raona Pardo.

La "bona fe", element imprescindible

Segons l'advocat, la condició essencial per rebre l'exoneració dels deutes és ser considerat un deutor de bona fe. Per arribar a aquest punt hem de passar per la fase extrajudicial i la fase judicial (el concurs de creditors), on es valorarà la bona fe del deutor de manera objectiva partint de la qualificació del concurs, és a dir, "si en la generació de la insolvència ha concorregut algun comportament dolós o de mala fe greu que hagi comportat la seva insolvència. Un exemple de persones de mala fe són les que demanen préstecs de forma compulsiva per a despeses que no són de naturalesa essencial", comenta Pardo.