Enlaces accesibilidad
Parlament

Pere Aragonès obre la negociació dels pressupostos als comuns

  • El president català es reuneix primer amb la formació d’Albiach i després amb Salvador Illa
  • Aragonès avisa al PSC que no pensa “alterar el rumb de la legislatura"
  • La CUP concreta els cinc principals eixos per retirar l’esmena a la totalitat

Per
El Govern torna a reunir-se amb la CUP mentre s'obre a parlar amb la CUP

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’obre ara a “asseure’s a parlar” dels pressupostos de l’any vinent amb els comuns. Un gest, al que s’havia resistit fins ara, que arriba després de l’anunci de l’esmena a la totalitat de la CUP i que no ha agradat gents als seus socis de Govern. JxCat li ha demanat explicacions durant la sessió de control al Parlament.

Aragonès manté l'aposta per la CUP però s'obre a sumar els comuns als pressupostos | Laura Herrero

En paral·lel, el govern manté la negociació oberta amb els cupaires. El president català i el conseller d'Economia, Jaume Giró, s'han reunit al mateix Parlament amb l'equip negociador dels cupaires. A la tarda també ho ha fet, primer "amb bona sintonia" amb la formació de Jéssica Albiach, i després amb Salvador Illa.

La formació anticapitalista ha traslladat al Govern un document en què exigeix, entre d'altres, la retirada de la inversió a projectes com el Hard Rock, el Circuit de Catalunya, la retirada de la candidatura dels JJOO d'Hivern, l'increment dels impostos a les classes altes i un nou referèndum.

Aragonès allarga la mà als comuns

"Parlem-ne, seiem i mirem la possibilitat d'ampliar la majoria que va permetre la investidura amb una majoria més àmplia per poder facilitar aquest pressupost". Aquest ha estat l'oferiment que el president del Govern ha fet als comuns durant la sessió de control, que s'ha acabat concretat en una reunió a la mateixa cambra catalana ja a la tarda. Fonts de l'executiu parlen de "bona sintonia" i que seguiran les converses aquest mateix dijous.

Tot plegat, després que la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, hagi expressat que vol ajudar a millorar els comptes. La proposta d'Aragonès no ha agradat al seu soci. El líder de JxCat al Parlament, Albert Batet, li ha retret que "s'obri a majories no acordades" i ha cridat a "no desaprofitar la majoria independentista més gran de la història" a la cambra: "Necessitem pressupostos, però també estratègia compartida".

Illa reclama una reunió urgent

El president català, en canvi, ha tancat la porta a explorar una majoria alternativa amb el PSC. El líder dels socialistes, Salvador Illa, ha reclamat aquest dimecres una reunió urgent per “acordar els pressupostos que necessita el país”.

Aragonès li ha contestat a la mateixa cambra catalana que està disposat a reunir-s’hi, però que no pensa “alterar el rumb de la legislatura”. La reunió s'ha produït a la tarda.

Nova reunió al Parlament

El president Pere Aragonès i el conseller d'Economia, Jaume Giró, s'han reunit durant 45 minuts en el Parlament amb una delegació de la CUP, després que els anticapitalistes han detallat les seves condicions per a continuar negociant. Eulàlia Reguant, Carles Riera, Dolors Sabater i Montserrat Vinyets han estat els diputats dels anticapitalistes que assistit a la trobada, que s'ha celebrat en el despatx que el president té en la cambra catalana.

Fonts del Govern han explicat que la reunió ha començat amb l'anàlisi de les demandes traslladades per la CUP i, en paral·lel, continuar negociant amb l'executiu d'ERC i JxCat.

Les cinc condicions de la CUP

Mentrestant, el Govern manté la negociació oberta amb la CUP. Aragonès ha deixat clar el seu compromís a “treballar fins a l’últim segon” per intentar que els comptes tirin endavant amb el suport dels socis de la majoria que va facilitar la seva investidura.

A la reunió d’aquest dimarts al Palau de la Generalitat amb el mateix president català i el conseller d’Economia, Jaume Giró, la formació anticapitalista va posar sobre la taula cinc línies vermelles que condicionen el seu suport als pressupostos.

  • Retirar la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern
  • Supressió del projecte del Hard Rock de Salou
  • Aturar la renovació del contracte del Circuit de Catalunya
  • Pujar l’IRPF a les rendes de més de 60.000 €
  • Generar les condicions d’un nou referèndum d’autodeterminació