Enlaces accesibilidad
Teatre català

El teatre català ha rebut aquesta temporada un 45% menys d'espectadors que abans de la pandèmia

  • El sector reclama "avançar" cap a la recuperació del 100% dels aforaments per fer possible la recuperació
  • 'Catalunya Aixeca el Teló' és l'acte que cada any dóna el tret de sortida a la temporada teatral catalana[if !supportLineBreakNewLine]

Per
'Catalunya Aixeca el Teló' dóna el tret de sortida a la temporada teatral catalana

Els teatres catalans van rebre la temporada 2020-21 1,4 milions d'espectadors, un 17,4% menys que la temporada anterior i fins a un 45% menys que la 2018-2019, l'última abans de l'esclat de la pandèmia. Amb uns aforaments reduïts un 20% per les restriccions, l'ocupació de la temporada ha estat del 71%.

L'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) creu que les condicions de la pandèmia ja permeten "donar el pas" cap al 100% dels aforaments i ho considera "vital" per acompanyar la recuperació del sector. La nova temporada engega simbòlicament aquest dilluns al vespre amb la vintena edició de la gala 'Catalunya Aixeca el Teló', organitzada per ADETCA, els Teatres Públics de Barcelona i l'Associació d'actors i actrius de Catalunya.

El Mago Pop, l'espectacle més vist

Paradoxalment, en un curs de pèrdua d'espectadors, a causa del context internacional encara més restrictiu amb els equipaments culturals, els teatres catalans han assolit el rècord mundial d'espectadors: l'espectacle 'Nada es imposible', del Mago Pop ha estat el més vist a tot el món; el Liceu ha estat el teatre líric amb més públic; la Sala ARS ha estat la sala de proximitat rècord amb 'Crimen Perfecto', programat al Teatre Gaudí, sent l'espectacle de proximitat més vist.

Horitzó de dos anys

"L'any passat l'objectiu era estar oberts, aquest any és recuperar en un horitzó de dos anys aquest milió cent mil d'espectadors perduts", ha manifestat aquest dilluns la presidenta d'ADETCA, Isabel Vidal, fent balanç del darrer curs i l'anterior.

Des de l'associació s'explica, però que per consolidar la recuperació cal eixe "aforament complet, ja que les grans produccions no poden desenvolupar-se sense això" i les sales petites no arriben mai al 70% de l'aforament havent de deixar butaques buides entre grups d'espectadors, ha remarcat. Vidal també ha fet notar que a diferència de la temporada passada, en aquesta els teatres i les productores han fet un esforç de producció que necessita l'acompanyament del públic.

Catalunya Aixeca el Teló

L'Associació d'Empreses Productores de Teatre (ADETCA), els Teatres Públics de Barcelona i l'Associació d'actors i actrius de Catalunya celebren aquest dilluns la vintena edició de la gala Catalunya Aixeca el Teló. L'acte, que cada any dóna el tret de sortida a la temporada teatral catalana i que enguany tindrà lloc de nou al Gran Teatre del Liceu, serà una reivindicació per recuperar el públic perdut les últimes dues temporades. El lema de la gala és 'Tornem a emocionar-nos'.

La direcció anirà a càrrec de la dramaturga i directora Alicia Serrat, amb guió conjunt de Ferran González i ella mateixa. La presentadora de la gala serà una actriu jove –el nom de la qual encara no s'ha desvetllat–, a punt de llicenciar-se en una escola d'art dramàtic de Catalunya, i que ha estat seleccionada a través d'un càsting. Serà una gala que reunirà diverses disciplines escèniques i on l'humor i la música tindran molt de protagonisme. L'acte vol retre un homenatge a la importància del treball en equip i a la necessitat de compartir les mirades entre diferents generacions.