Enlaces accesibilidad
Aquí, parcial i inapreciable

Imatges de l'eclipsi de sol

  • Ha estat visible als Estats Units, Canadà, Groenlàndia i nord d'Europa, mentre que a Catalunya ha estat testimonial
  • Caldrà esperar al 12 d'agost de 2026 per veure un eclipsi total de sol a casa

Per

Amb l'arribada de l'estiu meteoròlogic, ha arribat el primer esdeveniment astronòmic d'aquesta estació, un eclipsi solar. A Catalunya ha estat parcial i s'ha vist molt poquet, en canvi l'obsevació excel·lent al nord del continent americà, just durant la sortida de sol. 

Eclipsi parcial al nord d'Europa i inapreciable a Catalunya

L'eclipsi ha estat prou visible, però parcial, al nord d’Europa, com a Islàndia o als països nòrdics. En canvi com més al sud, ha estat més difícil veure’l. A l’A Coruña el sol ha quedat cobert un 13% per la Lluna i a Catalunya poc més d'un 2%. Aquí el moment de màxim cobertura solar s'ha donat cinc minuts abans de les 12 del migdia. Per veure'l, alguns obsevadors han utlitzat filtres especializats per no danyar-se la vIsta. 

Què és un eclipsi de sol?

Aquest fenomen es produeix quan la Lluna queda alineada amb el Sol i la Terra, projectant així la seva ombra sobre el planeta. Això és el que passarà aquest dijous 10 de juny.

On s'ha vist millor?

Els més afortunats per veure l'eclipsi han estat als Estats Units, Canadà i Groenlàndia, on ha estat un eclipsi anular de sol, ja que l'astre rei ha quedat cobert entre un 60 i 90% per la Lluna. Per tant, el satèl·lit no ha tapat completament el disc solar i s'ha vist un anell de sol al voltant de la Lluna. Ara bé, en aquesta regió, l’eclipsi s'ha vist just quan es feia de dia, i per això les condicions més optimes per veure’l s'han donat com més a la costa nord-est dels Estats Units. La Lluna ha començat tapar el sol a les 10 hores i 12 minuts (hora catalana), el moment de màxima foscor s'ha donat a les 12 hores i 41 minuts.

El 2026, eclipsi total de sol a Catalunya

Per poder veure un eclipsi total de sol a casa caldrà esperar al 12 d’agost de 2026. Aquella tarda-vespre, hi haurà llocs de Ponent i sud de Catalunya on es farà completament de nit.