Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Francisca Verdejo: "Falten molts recursos públics per a protegir les dones"

  • La magistrada reconeix ràbia, pena i impotència davant els casos de violència masclista que no es poden impedir
  • Francisca Verdejo: "La violència de gènere és estructural i calen solució des de les estructures bàsiques"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Francisca Verdejo: "Falten molts recursos públics per a protegir a les dones"

La magistrada del Jutjat de Violència sobre la Dona número 2 de Barcelona, Francisca Verdejo, assenyala la manca de recursos públics com a responsable de la invariabilitat dels casos de violència de gènere. Assegura que hi ha molta falta de confiança en les institucions, que calen molts recursos públics com cases d'acollida o punts de trobada, per aconseguir que la dona se senti protegida i reclama més coordinació: "Si no potenciem l'educació, la formació mai acabarem amb la violència de gènere".

Tothom té l'obligació de denunciar

La magistrada recorda que la Llei de Protecció Integral contra la Violència de Gènere va establir el 2004 que calia treure la violència de gènere de l'àmbit privat i traslladar-lo al públic, el que comporta l'obligatorietat de denunciar en tractar-se d'un delicte públic: "Tothom ho coneix, però s'espera que ho denunciï un altre". Verdejo explica que qui coneix els fets està obligat a denunciar-ho perquè si no, pot incórrer en responsabilitats penals.

Les dones migrants estan en una situació de més vulnerabilitat

Amb relació al cas de la dona assassinada ahir a Porqueres, al Pla de l'Estany, Francisca Verdejo reconeix que els veïns no van denunciar al presumpte agressor "per por" perquè era un home que tenia antecedents per altres fets delictius.

"Ràbia, pena, impotència..."

Francisca Verdejo reconeix ràbia, pena i impotència davant els casos de violència masclista que no es poden impedir, com en el cas d'Ana Orantes de qui diu va ser "l'inici de la lluita". El 1997, Orantes va ser assassinada pel seu marit després que ella expliqués el seu cas de violència a la televisió. La magistrada Verdejo n'ha fet una lectura positiva per la visibilitat que dóna a la violència de gènere, però de l'altra banda, negativa perquè diu, no es pot deixar en mans dels mitjans de comunicació la feina que han de fer els poders públics.