Enlaces accesibilidad
Oposició

Salvador Illa considera que el nou Govern neix afeblit i ple de desconfiances

  • El líder del PSC reclama a Aragonès aixecar el veto als socialistes
  • Illa insta al nou executiu a abordar el diàleg sense xantatges
  • El candidat socialista ofereix el seu suport en la lluita contra la covid i els fons europeus

Per
Salvador Illa reclama a Aragonès aixecar el veto al PSC

El líder del PSC, Salvador Illa, ha recordat en la seva intervenció al ple d’investidura del Parlament que el nou Govern neix ple de desconfiances entre els mateixos socis. Ha posat l’exemple de la renúncia de la que havia de ser la nova consellera d’Economia, Elsa Artadi, i ha advertit que "Vostè (Pere Aragonès) va arribar a un pacte de conveniència amb Jordi Sànchez . A banda, hem vist carreres per descartar-se del seu govern. Jo hi veig falta de confiança."

La negociació ha afeblit i rebaixat l'autoritat el futur president

El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha advertit a Pere Aragonès que "els pronòstics sobre la solidesa i l'autoritat de la seva Presidència no són gens encoratjadors", i ha recordat que Aragonès serà el primer president que haurà necessitat tres intents per a ser investit.

El líder del PSC, Salvador Illa, intervé durant la primera jornada del debat d'investidura

El líder del PSC, Salvador Illa, intervé durant la primera jornada del debat d'investidura EFE/Alberto Estévez

L'exministre ha recordat que la negociació entre ERC i Junts per a formar Govern ha danyat les institucions i ha "afeblit i rebaixat la seva autoritat com a futur president", perquè ha llançat ultimàtums que no s'han complert.

Illa ha acusat ERC i Junts d'airejar les seves diferències sense discreció: "És un pacte de conveniència. I per què hem hagut de perdre tres mesos per a aconseguir això?". També s’ha referit al fet que la dirigent de Junts, Elsa Artadi, s'hagi descartat per a formar part del Govern, demostrant la seva desconfiança cap al nou executiu d’Aragonès.

No donarà ni 100 dies

Salvador Illa també ha deixat clar que el partit socialista s’esforçarà per “ser alternativa” i exercir “una oposició contundent, constructiva pero divertida”. En aquest sentit ha reconegut que “no li donarem ni 100 dies, perquè ja n’hi hem donat prous”.

Aixecar el veto al PSC

Illa ha instat al presidenciable d’ERC a començar el nou Govern aixecant el veto al PSC: “Com es pot dialogar vetant al primer partit de Catalunya?". En aquest sentit s'ha mostrat preocupat perquè Aragonès “dibuixi un horitzó només per una part del país” i ha retret que parli alhora de diàleg i de confrontació, exigint-li un major convenciment si realment aposta per la taula de diàleg".

No abordar el diàleg amb l’Estat amb un xantatge

Estat de dret no hi cap ni la independència ni l’autodeterminació”. “Ha dit que culminarà la independència i tothom sap que això no passarà. Parla d’amnistia i autodeterminació i tampoc es materialitzaran" ha afegit. Per Illa un dels problemes d'Aragonès és que "repeteix un error basat en una gran mentida com és el procés".

Pel líder socialista abordar “un diàleg fixant el termini de dos anys és un xantatge” i ha reclamat iniciar “un procés de diàleg amb un cert convenciment”.

Suport amb la lluita contra la covid i els fons europeus

Malgrat tot, l’exministre de Sanitat ha ofert al nou executiu la mà estesa per abordar la lluita contra la Covid-19 i també els fons europeus. “Estic disposat a acompanyar-lo a veure el ministre que vulgui i fins i tot a Brussel·les si cal” ha indicat.

Illa ha aprofitat la seva intervenció per felicitar publicament la consellera de Salut, Alba Vergés, pel bon funcionament del pla de vacunació a Catalunya.