Enlaces accesibilidad
Model Superilla

La renovació de la fàbrica Mercedes-Benz donarà vida al districte de Sant Andreu

  • L'Ajuntament de Barcelona acorda amb la propietària transformar la zona en un nou nucli urbà amb usos veïnals
  • Els edificis antics es conservaran per impulsar els polígons industrials de l'entorn seguint el model de Superilla Barcelona
  • En total, s'espera que la transformació generi prop de 1.450 habitatges i fins a 5.000 nous llocs de treball

Per

S'espera que la transformació generi prop de 1.450 habitatges i fins a 5.000 nous llocs de treball

L'Ajuntament de Barcelona ha acordat la transformació urbana de la fàbrica de la Mercedes-Benz, al districte de Sant Andreu, per crear una nova zona que reculli diferents usos veïnals i productius. L'objectiu és promoure activitats i crear habitatges per a donar vida a la zona dels polígons industrials de l'entorn i per a fer que aquest espai sigui ciutat i connecti els barris que l'envolten.

Barcelona transformarà l'antic recinte de Mercedes en una illa amb 1.450 pisos | Maite Boada

El recinte fabril de la Mercedes-Benz ha estat històricament dedicat a l'activitat industrial, primer a la fabricació de motors d'aviació i més tard a l'assemblatge automobilístic. Se situa a cavall entre els barris de Sant Andreu del Palomar i del Bon Pastor. És un espai de 90.641 m² de superfície que, des que va tancar l'any 2007, ha estat abandonat i aïllat del seu entorn.

Rèplica del model Superilla Barcelona

Segons el Govern municipal, el pla pretén actualitzar els usos industrials que tenia a l'economia del segle XXI i generar un nou veïnat en un recinte que fins ara ha estat tancat. Amb la seva renovació total, la nova fàbrica Mercedes-Benz mantindrà i reutilitzarà els edificis existents, però crearà un espai sense vehicles al seu interior que replicarà el model Superilla Barcelona.

Es projecten noves zones verdes i els equipaments públics necessaris per donar resposta a les necessitats de la mateixa transformació i l'entorn, que es consensuaran amb el territori. A més, tota l'illa complirà uns estàndards alts de sostenibilitat i resiliència per poder fer front a l'emergència climàtica.

La renovació inclourà 1.450 nous habitatges

La nova Mercedes-Benz donarà un gran protagonisme a l'habitatge, que suposarà gairebé el 60% dels usos. Això implica 1.450 habitatges nous en un espai de 117.000 m² de sostre. A més, el 40% de les cases seran en règim de protecció oficial i la resta, lliures.

Un dels grans canvis que preveu el pla serà l'obertura de l'espai, ja que s'eliminaran les tanques perimetrals. El recinte serà accessible i estarà ben connectat al transport públic.

Es crearan 1.450 habitatges nous en un espai de 117.000 m² de sostre

Es crearan 1.450 habitatges nous en un espai de 117.000 m² de sostre

5.000 llocs de treball

Paral·lelament, s'està avançant un acord amb la Fundació Leitat perquè instal·li un centre propi per a liderar la implantació de noves empreses tecnològiques. L'objectiu serà ocupar entre 10.000 i 30.000 m² que podrien suposar entre 1.000 i 3.000 llocs de treball directes qualificats. En total, amb la transformació s'espera generar espai per acollir fins a 5.000 nous llocs de treball.

Preservar la memòria industrial del recinte

Per preservar la memòria de l'arquitectura industrial del segle XX de la ciutat, la nova fàbrica mantindrà els edificis més representatius del conjunt, que actualment no tenen cap protecció patrimonial. En aquest sentit, s'ha signat un acord d'intencions amb la Fundació Privada Elisava, Escola Universitària per instal·lar la nova seu de la Facultat de Disseny i Enginyeria ELISAVA de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Alhora, s'està treballant amb la UVic-UCC per ubicar-hi la seva nova seu a Barcelona que, més enllà de ser la seu institucional de la Universitat a la capital de Catalunya, permetrà impartir estudis de postgrau.