Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Gerard Quintana: "M'he vestit de miner i he entrat a les meves cavernes"

  • El cantant de Sopa de Cabra presenta la novel·la 'L'home que va viure dues vegades', Premi Ramon Llull 2021
  • Quintana reconeix que la literatura va ser un "refugi" de la seva timidesa
  • Entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Gerard Quintana ens presenta 'L'home que va viure dues vegades'

El músic Gerard Quintana visita el Cafè d'idees de Gemma Nierga per presentar-nos la seva darrera novel·la, L'home que va viure dues vegades, Premi Ramon Llull 2021. El cantant de Sopa de Cabra ens parla de l'obra, però conversem amb ell de molt més: ens explica d'on ve la seva afició per la literatura, parlem de com està vivint el sector de la música la crisi provocada pel coronavirus i ens revela qui vol que sigui el futur conseller de Salut de Catalunya.

L'home que va viure dues vegades

L'home que va viure dues vegades és la segona obra literària de Gerard Quintana, amb la qual ha guanyat el Premi Ramon Llull 2021. Es tracta d'una novel·la "tant complexa i tan senzilla com la vida", diu l'artista, sobre algú que ho perd tot i s'ha de reconstruir i reformular la seva realitat. Té una "mirada vital", que ens parla de les segones oportunitats, de l’amor incondicional i dels somnis que ens sacsegen, on "algú que no té camí el crea més enllà de la pròpia realitat", segons explica l'autor.

L'home que va viure dues vegades busca "confiança" i ha fet un exercici d'introspecció: "M'he vestit de miner i he entrat a les meves cavernes". En aquest sentit, Quintana reitera que la novel·la versa sobre les segones oportunitats i la construcció de la realitat.

La literatura com a refugi

Gerard Quintana també revela que ha estat un aficionat de la literatura des de ben petit, quan estava envoltat de llibres i ja volia ser escriptor, dins de la lògica del "noi introvertit" que era: "És el que he estat fent sempre. Porto trenta-cinc anys escrivint lletres". El cantant reconeix que de petit i de jove era molt tímid, tenia problemes de comunicació i episodis de tartamudeig, per la qual cosa els llibres li servien de "refugi", el que també veiem reflectit en la seva darrera obra literària.

El sector de la música, tocat pel coronavirus

Tot i comença a veure la llum al final del túnel, Quintana destaca que el sector de la música en directe s'ha vist molt tocat per la crisi del coronavirus, i que les sales ja fa un any que estan tancades. En aquest sentit, l'artista, que és president de l'Acadèmia Catalana de la Música, demana "diàleg i treball" comú al futur conseller o consellera de Salut de la Generalitat. I no es queda aquí: Quintana espera que Josep Maria Argimon sigui qui ocupi aquesta cadira i confia en que ho pot fer millor que l'actual consellera, Alba Vergés"Hem trobat moltes dificultats per poder dialogar i aportar solucions",  critica.