Enlaces accesibilidad
La setena dona

Maria Barbal, guanyadora del 53è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

  • Maria Barbal ha guanyat el 53è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes
  • L'escriptora, nascuda a Tremp, és la setena dona que rep aquest prestigiós guardó que atorga Òmnium Cultural des del 1969
  • Recordem el pas de Barbal davant les càmeres de TVE Catalunya parlant dels seus llibres
     

Per
Maria Barbal ha guanyat el 53è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes
Maria Barbal ha guanyat el 53è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes RTVE

Maria Barbal (Tremp, Pallars Jussà 1949) acaba de ser nomenada Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, el prestigiós guardó que atorga Òmnium Cultural des del 1969.

Barbal va aprendre a escriure en català de manera autodidàctica i és la setena escriptora que rep aquest premi, després de grans noms de la nostra literatura com Marta PessarrodonaIsabel-Clara SimóMaria Antònia OliverMontserrat Abelló, Teresa Pàmies i Mercè Rodoreda.

'Pedra de tartera' la va fer popular

Amb el seu llibre Pedra de tartera va obtenir el seu primer gran èxit i el Premi Joaquim Ruyra. D'aquesta novel·la en va parlar l'autora a l'espai Literal, dirigit i presentat per Raimon, a TVE Catalunya.

Arxiu TVE Catalunya - Literal - Maria Barbal

Quan Pedra de tartera va arribar a l'escenari, a Maria Barbal li costava deixar d'imaginar les cares dels seus personatges i posar-los la cara dels actors. Però se sentia agraïda i feliç de veure un dels seus textos al TNC. Així ho va explicar a L'Informatiu.

D'altres novel·les que ha publicat són Carrer Bolívia, Bella edat, País íntim, Emma, en la pell de l’altre, A l’amic escocès o Tàndem. Aquesta última ha guanyat també el Josep Pla.

L'escriptora pallaresa té per costum escriure sovint en primera persona. En els seus personatges, majoritàriament femenins, hi fa viure sentiments íntims, els que fan patir les persones per situacions com l'emigració, l'adolescència, l'enamorament... Moltes vegades, siguin homes o dones, acaben per escampar 'la boira' del seu cap i refan la seva vida, veuen sortir el sol.


Cal recordar que Barbal va escriure precisament un llibre de narracions titulat Ulleres de sol. I va ser al programa L'Odissea, presentat per Montserrat Minobis, on l'autora desgrana un petit apunt de cada conte.

Arxiu TVE Catalunya - L'Odissea - Ulleres de Sol, de Maria Barbal

El jurat en destaca la 'versemblança'

El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes s'atorga, tal com diuen les bases del guardó, 'a una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans'.

El jurat d'aquesta edició a destacat que Barbal 'ha sabut crear un espai literari i una veu pròpia: un estil contingut i essencial que proporciona a la seva prosa un gran to poètic, sempre al servei de la versemblança'. Aquesta escriptora verdaderament ens transporta amb els seus llibres als pobles i ciutats, a les sensacions d'homes i dones capficats amb els seus problemes. Perquè no són cabòries ni imaginacions, són vivències pels que molts podem passar a la vida.

Donem l'enhorabona a Maria Barbal. La narradora pren el relleu al poeta Enric Casasses guanyador de l'edició de l'any passat. El premi li serà lliurat a l'escriptora el 7 de juny i per primer cop, fora del Palau de la Música Catalana.