Enlaces accesibilidad
14-F

Illa proposa rebaixar el sou de 'President' i Cs reclama anar més enllà

  • El candidat socialista planteja una retallada del 30% per equiparar-lo al del lehendakari
  • Ciutadans exigeix un compromís per eliminar els “privilegis” dels expresidents
  • ERC i JxCat reclamen començar per la dotació de la monarquia | Especial 14-F

Per
Ciutadans reclama anar més enllà de la rebaixa del sou del president

La campanya supera el seu equador en el camí cap al 14-F, amb el candidat socialista, Salvador Illa, macant agenda. Aquest divendres anunciava que si arriba a la presidència de la Generalitat es rebaixarà en un 30% el sou. Una proposta denostada per les forces sobiranistes. I és que ERC li recorda, per exemple, que primer s’hauria de plantejar reduir la partida de la monarquia i el PDeCAT demana no fer demagògia i repta a Sánchez a tenir la valentia de negociar un referèndum. Ciutadans, en canvi, fins i tot vol anar una mica més enllà i reclama fer un pas més i acabar amb els privilegis dels expresidents.

Els candidats, d’altra banda continuen, dibuixant estratègies per captar vots. Republicans i socialistes se les tenen per si Vox acaba tenint la clau del Govern. El PP s’erigeix com l’antídot real contra l’independentisme, tot apel·lant als votants de l'antiga CiU, els comuns proposen una conselleria de Feminismes i JxCat vol que el català sigui hegemònic als mitjans.

El bloc independentista intensifica els atacs als socialistes | Edició matí - RNE/Ràdio 4

Illa (PSC) vol retallar un 30% el sou de president per igualar-lo al del lehendakari

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha posat la lupa en el sou de president de la Generalitat, que actualment és de 153 mil euros, el més alt d’un president autonòmic d’Espanya. Assegura que si és investit el retallarà un 30%, fins als 107 mil euros, per equiparar-lo al del lehendakari basc, Iñigo Urkullu. "El sou del president de la Generalitat és tres vegades més alt que el del president d'Itàlia, gairebé dues vegades el sou del president de Portugal i Espanya, i superior al del primer ministre del Regne Unit", ha apuntat. Segons Illa, això no depèn de Madrid, i creu que és un gest que permet acostar-se a la gent i mostrar sensibilitat davant l'escenari actual: "O no és digne el salari del lehendakari?", ha dit.

La vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, ha retret, de la seva banda, a ERC que el seu líder, Oriol Junqueras, parlés de "frenar el feixisme" quan va demanar aglutinar el vot en els republicans per a evitar una victòria del PSC: "Memòria democràtica, quin feixisme?", ha proclamat. Calvo ha reivindicat que el PSC ha d’exhibir el seu passat històric: “Nosaltres tenim totes les víctimes hagudes i per haver, totes les que s’han hagut de posar en el camí de les llibertats". En el mateix acte, Illa anunciava la voluntat d'obrir una nova etapa que superi "el fanatisme" i proposava una llei de memòria democràtica catalana per "tancar ferides".

Ciutadans exigeix un compromís per eliminar els “privilegis” dels expresidents

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, celebra que Illa assumeixi postulats del seu partit, que fa temps que defensa rebaixar els sous dels alts càrrecs mentre els socialistes hi han votat en contra. La presidenta del partit, Inés Arrimadas, ha anat, però més enllà i ha exigit als partits que abans que acabi la campanya es comprometin a dir si estan a favor d'eliminar els "privilegis" a expresident. En aquest sentit ha reclamat acabar amb les pagues vitalícies i les oficines d'expresident, "que costen cada any entre 1,5 i 2 milions d'euros als catalans".

Arrimadas, també ha acusat la Generalitat de repartir “carnets de català” al món cultural i de condicionar-hi el suport “en funció de l’idioma, de quin és el contingut ideològic de les creacions o de la ideologia dels creadors”. “Volem que a Catalunya es doni suport a tota la cultura”, ha dit en un acte en que ha reivindicat un govern “al costat dels artistes però no per utilitzar-los políticament o pressionar-los, sinó per permetre’ls de seguir creant”.

Chacón (PDeCAT) veu "demagògica" la proposta d'Illa i demana a Sánchez "valentia" per negociar un referèndum

La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, ha qualificat de "típicament electoral i demagògica" la proposta del candidat del PSC de retallar el salari de President per a equiparar-lo al del lehendakari basc. En un acte a les portes del Congrés, ha retret que Illa no hagi fet cap proposta en relació als aforats: "I què passa amb el tema dels aforats? No fem populisme i demagògia ara que vénen les eleccions", ha afegit. En aquest sentit, ha recordat que encara està pendent resoldre els aforaments i ha demanat "coratge" a Pedro Sánchez per acordar un referèndum.

Chacón també ha recordat que el PDeCAT és un partit independentista que no farà president a cap candidat que donés suport a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i que tampoc a un Govern en el qual estigui la CUP. En aquest sentit no garanteix una eventual investidura de Borràs advertint que "té un model gariabé comunista". Ja a Mollerusa, la presidenciable dels postconvergents proclamava que el PDeCAT serà “la clau” del proper govern per “tornar l’orgull a Catalunya, el prestigi a les institucions i el català al món”

Aragonès accepta el debat de la retallada de sous si es comença per la Monarquia

El candidat d'ERC a les eleccions del 14-F, Pere Aragonès, diu estar disposat a parlar de retallades de sous, ara bé, avantposa començar amb la dotació de la monarquia. Aragonès ha preguntat, mentrestant, al cap de llista dels socialistes, Salvador Illa, si se sumaria al cordó sanitari a Vox que proposa Esquerra. Els republicans han presentat aquest divendres un “decàleg antifeixista” en que precisament es reclama no acceptar els vots de la ultradreta. Aragonès ha acusat Illa de preparar una “catifa vermella” per ser investit gracies als vots de Vox.

De la seva banda, el president del partit, Oriol Junqueras ha advertit que el seu partit no vol una DUI que duri només uns segons i alerta que després de l'experiència del 2017, ara cal "preparar-se a fer una república per tota la vida". Entre les qüestions que considera urgents de cara a fer la República hi ha "ser reconeguts internacionalment" i "aconseguir ser més i més forts" ha apuntat en una entrevista a RAC1.

PPC Casado assegura que no investirà Illa i Fernández apel·la als votants de l'antiga CiU

El líder del PP, Pablo Casado, ha assegurat que si el PP és "clau" després de les eleccions catalanes no investirà al socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat sinó que apostarà per un "líder constitucionalista", com ha ocorregut a Itàlia, que pugui "donar carpetada al procés". Casado ha afegit en una entrevista a la COPE que el seu partit no pot fer costat "al pitjor ministre de Sanitat d'Europa" amb la pandèmia i que, a més, defensa "una taula per l'amnistia i l'autodeterminació".

Mentrestant, el candidat dels populars a la Generalitat, Alejandro Fernández, ha rebut aquest divendres el suport de l'expresident del PP català, Alejo Vidal-Quadras, i la diputada al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo. En referència a Vox, l'exportaveu del grup popular sosté que la solució als problemes de Catalunya no és més nacionalisme. Fernández, en canvi, ha volgut apel·lar als votants de l'antiga CiU, que es puguin sentir orfes políticament en veure que els hereus de la coalició "han assumit la ideologia de la CUP". Fernández defensa que el partit s'ha "obert" incorporant nous perfils amb l'objectiu de convertir-se en la "casa comuna" del centredreta a Catalunya i demana no tenir "prejudicis" vers els populars.

Rosa Lluch (ECP): "Comparar Puigdemont amb els exiliats del 39 no em va fer sentir còmode"

La candidata d'En Comú Podem per Girona, Rosa Lluch, ha reconegut en una entrevista al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La2 que es va sentir incòmode amb la comparació que va fer el líder de Podemos, Pablo Iglesias, sobre Carles Puigdemont i els exiliats de la Guerra Civil Espanyola. Lluch ha destacat la importància que Iglesias reconegués els presos i exiliats polítics, però ha considerat que la imatge que tenim dels exiliats, lliga poc amb "la imatge que ens estan oferint aquestes persones polítiques que són a l'estranger".

De la seva banda, la Ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha acompanyat la cap de llista Jéssica Albiach en un acte de campanya en que ha acusat al Consell General del Poder Judicial d’ignorar el “crit de milions de dones" en qüestionar els eixos de la llei integral de llibertat sexual, coneguda com a llei del “només sí és sí”. Albiach, mentrestant, ha retret a ERC que també proposi, com els comuns, una Conselleria de Feminisme, després de cinc anys en el Govern. “Necessitem coherència i veritat. Això també és feminisme” ha etzibat durant la seva intervenció.

La CUP acusa els comuns d'oferir el seu suport a Illa "sense cap condició"

La CUP ha acusat els comuns d'oferir el seu suport a Salvador Illa per ser president de la Generalitat "sense cap condició", i els insta a triar entre "sumar-se a la fortificació del règim del 78" i "l'estabilització del règim espanyol de la mà del PSC". L'alternativa, ha afegit és "apostar pels consensos que defensa el 80% de la població catalana: l'autodeterminació, l'amnistia, els serveis públics i el rescat social".

El diputat i número 2 de la formació anticapitalista per Barcelona, Carles Riera, ha respost així a les declaracions de la candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, que refredava la possibilitat d'un pacte amb la CUP per veure'ls "més a prop de JxCat". Riera, per cert, també ha alertat , en un acte al Camp de Tarragona per denunciar el model que representa la petroquímica, que la unitat independentista podria trontollar si el govern de Junts i Esquerra es manté com acusació en les causes obertes contra desenes d'independentistes.

Borràs vol que el català sigui "hegemònic" als mitjans públics

La candidata de JxCat al 14-F, Laura Borràs, defensa que el català sigui la llengua "hegemònica" als mitjans de comunicació públics. En un acte de campanya, ha refermat l'aposta del partit pel "blindatge real" de la immersió. Borràs, exconsellera de Cultura, s'ha compromès a apujar el pressupost d'aquest departament fins al 2% del total. JxCat proposa "dissenyar i impulsar una política coherent" dels mitjans de comunicació públics de la CCMA i cadenes locals, per "recuperar l'autocentrament nacional", tal com consta en el programa del partit -publicat el cinquè dia de campanya.

En un míting a Figueres, Borràs aprofitava per respondre a la demanda que Manuel Valls ha interposat contra ella i Pere Aragonès (ERC) per haver-lo qualificat de xenòfob i deportador. “Senyor Valls, posi les querelles que vulgui, que no em farà callar”, apuntava, tot insistint que “és una realitat que va deportar persones”. En aquest sentit ha recordat a l’ara regidor a l’Ajuntament de Barcelona que “té una condemna del TEDH” i que “jo soc aquí per recordar-l’hi sempre que calgui”.

Garriga apel·la al votant "defraudat" del PP: "Sempre tindran a Vox"

El candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, s'ha dirigit aquest divendres als votants "defraudats" del PP i els ha dit que "sempre tindran a Vox", "pensant a defensar la llibertat" a Catalunya i "la unitat de la nació". En una roda de premsa de l’Agència EFE ha supeditat els vots de la seva formació en una possible investidura al fet que el candidat tingui "la ferma voluntat d'acabar amb el maleït 'procés'". Garriga també ha aprofitat per carregar contra les restriccions del govern català per fer front a la pandèmia perquè segueixen condemnant l’hostaleria i el comerç: “Són insultants i una presa de pèl i demostren que no els importa el futur de tants i tants catalans”.