Enlaces accesibilidad

Ada Parellada, cuinera: "A casa no ha mort la cuina catalana, han mort els fogons"

  • La restauradora Ada Parellada reflexiona a Punts de Vista sobre la situació de la cuina catalana actualment
  • La cuinera celebra 32 anys al capdavant del Restaurant Semproniana de Barcelona
Punts de Vista - Entrevista a Ada Parellada
Judit Tomás Muñoz

La restauradora Ada Parellada va néixer entre fogons, a la Fonda Europa de Granollers, l’establiment familiar que porta en funcionament des de l’any 1771. Allà, va aprendre l’ofici i, quan tenia 25 anys, va obrir el seu Restaurant Semproniana al centre de Barcelona, on ja no entra ni l’alvocat, ni el salmó, ni el mango. A més, la cuinera participa activament en mitjans de comunicació, imparteix xerrades sobre hàbits alimentaris saludables i, l’any 2016, va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria en la restauració.

A Punts de Vista, programa disponible a RTVE Play Catalunya, Ada Parellada assegura que, davant l’emergència climàtica i l’amenaça de la desaparició de la cuina catalana, la carta del seu restaurant ha canviat. “La cuina catalana ha estat durant molts anys malmesa. L’hem rebregat, l’hem maltractat, l’hem extingit… Però ara està retornant, perquè realment és sensata i l’enyorem”, exclama. No obstant això, a les llars trobem una altra situació: “A casa no ha mort la cuina catalana, han mort els fogons. Tu vas als supermercats i és impressionant la quantitat d'opcions de menjars preparats que trobes. I això és en detriment del fresc, és evidentíssim”.

És difícil que una moda es transformi en una tradició

Però si hi ha un espai en què la cuina catalana s’estigui imposant de nou, aquest és en la batalla contra el brunch. “Els esmorzars de forquilla han pres una dimensió absolutament revolucionària. Tenen un èxit aclaparador. Els restaurants no se n'avenen de la quantitat de gent que tenen; no tenen temps ni mans ni hores per poder servir tantíssima gent”, comparteix. “Les modes tenen el seu moment fulgurant, però acaben desapareixent. És difícil que una moda es transformi en una tradició”, continua.

32 anys de l’obertura del Restaurant Semproniana

La cuinera Ada Parellada relata que, quan va fundar el Restaurant Semproniana ara fa 32 anys, va acudir a una escola de negocis per aprendre certes pautes sobre com portar una empresa. “Vaig fer molts treballs, tenia molts apunts… Però quan vaig acabar el curs al juny, ho vaig cremar tot a la foguera. Vaig pensar que això no em serviria de res, que era inaplicable”, explica.

Més enllà d’aquesta anècdota, la restauradora comparteix a Punts de Vista quina és la seva recepta de l’èxit: “Vaig escriure a l’entrada del restaurant, amb unes lletres que tenen una mica de relleu, però el mateix color de la paret, perquè així només ho veig jo, un lema que diu ‘Cada dia’. Nosaltres no tenim massa temps de fer gaires números, el que fem és aixecar cada dia aquella persiana”.

‘Gastrorecup’, una iniciativa contra el malbaratament alimentari

Amb la meitat del que es llença podríem combatre la fam crònica mundial

Aquest octubre, Parellada participarà en la iniciativa contra el malbaratament alimentari 'Gastrorecup', una proposta impulsada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. En aquesta trobada una setantena de restaurants oferiran àpats amb aliments en perfecte estat de consum, però rebutjats pel circuit comercial. “És indecent que llancem un de cada tres aliments que es produeixen, perquè amb la meitat del que es llença podríem combatre la fam crònica mundial. Aquestes dades ens han de fer reaccionar”, expressa.

Per acabar, a Punts de Vista, posen a prova la paciència d’Ada Parellada amb tres escenaris possibles que poden tenir lloc a un restaurant i que tenen a veure amb el comportament i tracte amb els comensals.