Aquests 3 superaliments t'ajudaran a cuidar la salut
- El nutricionista Alex Blasco detalla els beneficis de la quinoa, la remolatxa i el bròquil i com cuinar-los correctament perquè no perdin les propietats.
- Aquests són els aliments clau per potenciar la memòria i la concentració
Hi ha ingredients que s’han guanyat el sobrenom de ‘superaliments’ pel seu paper en la salut. Alguns no poden faltar al rebost: la remolatxa, la quinoa i el bròquil en són tres exemples. Tots ells tenen una sèrie de propietats nutritives que els converteixen en fonamentals per gaudir d'una dieta equilibrada.
Per exemple, la remolatxa afavoreix que l’oxigen arribi millor als músculs. Segons ha explicat el nutricionista Alex Blasco a L'Altaveu, això és degut als nitrats, “unes substàncies que ajuden a eixamplar les artèries”. A més a més, el seu color vermell és fruit d'un antioxidant present en aquesta planta.
La remolatxa dona energia
Remolatxa tallada en daus.
La remolatxa és especialment recomanable per als esportistes i és aconsellable consumir-la en sucs o en concentrats, assegura Alex Blasco, ja que "en conserva perd una mica les propietats". Pel que fa a la cocció, es pot bullir una mica sense que es vegin alterats els nutrients. El seu consum també proporciona altres beneficis, com un augment de l'energia i una millora en la qualitat del son.
Les propietats de la quinoa
Quinoa en una cullera.
Un altre superaliment a tenir en compte és la quinoa, que conté proteïna de molt bona qualitat, té fibra i no té gluten, el que la fa apta per a celíacs. A l'hora de cuinar-la, el nutricionista Alex Blasco ha indicat que "s'ha de netejar abans per treure el sabor amarg de les substàncies saponines". Després, convé coure-la entre 12 i 15 minuts.
El consum de quinoa és beneficiós per a l'organisme perquè proporciona minerals, greixos saludables i carbohidrats complexos. També és bona per prevenir malalties cardiovasculars, càncer de mama i diabetis tipus 2.
La cocció del bròquil
“El bròquil té propietats anticancerígenes“
El bròquil és un dels altres aliments que no poden faltar en una dieta saludable. Proporciona fibra, potassi, vitamina C i també "té propietats anticancerígenes", ha assegurat Alex Blasco. Però el nutricionista ha advertit també d'una condició per gaudir de tots aquests beneficis: respectar el seu temps de cocció. Perquè no perdi les seves propietats, és convenient no cuinar-lo més de 5 minuts al forn o amb vapor.
Dues receptes amb aquests superaliments
La restauradora Sara Bosch prepara un timbal amb quinoa i bròquil a 'L'Altaveu'.
La restauradora Sara Bosch, propietària de l’Alive Restaurant, ha proposat a L’Altaveu dues receptes que incorporen aquests superaliments: un timbal amb quinoa i bròquil i una amanida de remolatxa. El primer plat incorpora ruca, tomàquets cherry, nous i un cremós d'alvocat i llimona, una espècie de maionesa. Per fer aquesta salsa, la xef ha fet servir també sal, oli d'oliva verge extra i pebre.
Per fer l'amanida de remolatxa, la xef ha proposat afegir pastanaga, margallons, canonges i bolets fets a la planxa. A aquests ingredients Bosch li ha afegit també una salsa pesto.
L'altaveu