Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Continua en marxa al Parlament el ple d'investidura de Pere Aragonès com a candidat a la presidència de la Generalitat. El republicà, però, no té els suports suficients per a ser investit per l'abstenció de Junts per Catalunya en la votació. En el seu discurs, Aragonès, ha apel·lat a la majoria independentista en vots i en escons per avançar -diu- cap a la república.

El Procicat ha oficialitzat la pròrroga de les actuals mesures i restriccions fins al pròxim 9 d'abril, per tant, no hi haurà cap canvi durant les vacances de setmana santa.

En plana política, demà divendres tindrà lloc al Parlament la primera votació per investir Pere Aragonés com a nou president de la Generalitat. El republicà, però, no té els suports necessaris per a ser investit.

Pere Aragonés podria haver de sotmetre's a una segona volta per ser investit president de la Generalitat. Sense acord encara amb Junts per Catalunya, es preveu que els partits esgotin el temps per negociar. Junts per Catalunya diu que podrien ser fins i tot setmanes. El principal escull rau en el paper del Consell per la República Catalana. Esquerra Republicana diu que no hi ha res insalvable. Aragonés també necessita el suport de la CUP. Avui coneixerem si les bases anticapitalistes donen suport al pre-acord tancat amb els republicans.

El govern explica avui les restriccions que estaran vigents durant la Setmana Santa tot i que no es preveuen grans canvis sobre les actuals. Salut ha reprès la vacunació amb AstraZeneca, ara ampliada a persones de fins a 65 anys. Unes 100.000 tenen ja cita per ser inmunitzats.

Una vez terminada la ronda de consultas con los diferentes grupos parlamentarios, la presidenta del Parlament de Cataluña, Laura Borràs, ha propuesto al líder de ERC, Pere Aragonès, como candidato a la presidencia de la Generalitat al considerar que se trata del presidenciable "con más posibilidades de ser investido", ha asegurado. Borràs también ha anunciado la convocatoria del debate de investidura para este viernes.

Salut a l'espera avui del dictamen de l'Agència Europea del Medicament sobre la segurat de la vacuna d'AstraZeneca en un moment en què a més repunten els contagis i s'ha frenat el descens de la corba epidèmica. Tot plegat a les portes de Setmana Santa. Després d'aixecar-se el confinament comarcal la consellera de Salut, Alba Vergès, demana no especular amb les mesures a prendre en un futur.

En clau política la CUP reclama a Esquerra i JxCat gosadia i sortir de la zona de comfort per formar govern proposa una taula de diàleg de partits i entitats independentistes per plantejar un full de ruta comú.

El Tribunal Suprem condemna a Uralita a indemnitzar no només als familiars dels treballadors de la fàbrica de Cerdanyola del Vallés afectats per amiant sino també als veïns de l'entorn afectats igualment per les emanacions de la planta.

Els taxistes de Barcelona han convocat una marxa lenta per protestar contra el retorn d'UBER a la capital catalana.

Dels esports, Joan Laporta, ja és oficialment president del Futbol Club Barcelona

El exministro de Sanidad y actual líder del PSC, Salvador Illa, ha cuestionado en La Noche en 24 Horas "qué PP se presenta" a las próximas elecciones del 4 de mayo en la Comunidad de Madrid. Para Illa, "Ayuso es la extrema derecha o la derecha extrema, no representa al verdadero PP".

Salvador Illa ha reconocido que tuvo "diferencias con Ayuso", a pesar de que a él no le gustaba "confrontar en público en temática de pandemia". Para el exministro, la candidata por las filas azules en Madrid tiene una forma de hacer política muy diferente a la que emplean compañeros de formación como Núñez Feijóo en Galicia o Juanma Moreno en Andalucía.

Más allá de la actualidad política madrileña, Illa ha vuelto a expresar su deseo de dirigirse a la Cámara de la Generalitat "como partido que ganó las elecciones" y que luego "Laura Borràs ya verá que decisión toma".

La recién elegida presidenta del Parlament de Cataluña "ha empezado con mal pie", según considera Illa, porque debería "guardar una actitud de neutralidad" que ahora mismo no está teniendo.

En vigor des de la passada mitjanit el nou relaxament de les restriccions per contenir la pandèmia. Un dels canvis més destacats és l'aixecament del confinament comarcal sempre que el desplaçament es faci amb el grup de convivents, el que s'ha anomenat el grup bombolla. Un altre, la possibilitat que els comerços no essencials de fins a 800 metres quadrats obrin amb el 30% de l'aforament també el cap de setmana. Aquests i altres canvis que explicarem en detall estaran vigents fins el 28 de març.

I això en un context de millora de les dades, tot i que aquest diumenge el grup BIOCOM de l'UPC encarregat dels informes diaris de la incidència ha alertat d'un estancament de la millora a la Catalunya Central i a Lleida i fins i tot un empitjorament en alguns indicadors a la zona metropolitana nord.

Sobre les vacunes, debat obert al voltant de la seguretat de la d'AstraZeneca després que alguns països hagin deixat d'administrar-la davant la sospita que podria provocar trombosi o problemes de coagulació. Els investigadors demanen tranquilitat.

En matèria política els partits independentistes continuen aquesta setmana les converses que permetin arribar a un acord per investir president Pere Aragonés després de la proclamació de Laura Borràs divendres passat com a presidenta del Parlament.

El catedrático de Derecho Procesal de la Universidad de Barcelona, Jordi Nieva-Fenoll, cree que el juez Llarena acierta al plantear una cuestión prejudicial al Tribunal de Justicia de la Unión Europea sobre las euroórdenes contra Puigdemont, Comín y Ponsatí. "Lo que está haciendo la justicia belga con las euroórdenes de España no es aceptable. Uno no puede decirle a un juez de un estado amigo que no respeta los derechos fundamentales. Estamos en un mismo espacio en el que rige la confianza mutua entre tribunales y no puede ser que un juez belga diga que no entrega a una persona a otro estado porque no se fía de lo que van a hacer cuando llegue allí", ha asegurado el catedrático.

Nieva-Fenoll ha explicado que ahora se abren dos escenarios: que la justicia belga decida no pronunciarse hasta que no lo haga el Tribunal de Luxemburgo, aunque no tiene obligación de hacerlo, o que Llarena decida retirar por segunda vez las euroórdenes, algo que, según el catedrático, es delicado porque podría dar una imagen negativa de España.