Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Pluja, vent, llamps i calamarsa. Catalunya va ser ahir escenari de tempestes que van deixar fins a 20 litres per metre quadrat en mitja hora en alguns punts. En algunes zones, com les Garrigues i l'Urgell la calamarsada ha afectat vinyes, oliveres i arbres de fruita dolça.

Els boscos agraeixen les pluges de les darreres hores enmig d'una campanya d'incendis complicada i encara amb risc alt a algunes comarques. Aquest matí els bombers donaven per extingit l'incendi de Portbou, que ha calcinat prop de 49 hectàrees.

Baixen els indicadors de la pandèmia, tot i ser encara molt alts. La incidència acumulada a 14 dies se situa per sota dels mil: avui és de 959 casos per cada 100 mil habitants. El que torna a pujar és la pressió hospitalària. Avui hi ha 7 pacients a les UCI catalanes més que ahir i 79 ingressats més a planta a les darreres hores.

Ray Zapata ha sumat la sisena medalla de la delegació espanyola als jocs olímpics de Tòquio. La selecció espanyola de bàsquet ha perdut contra Eslovènia i jugarà els quarts contra els Estats Units.

Torroella celebra els 40 anys del seu festival amb un cartell excepcional i la darrera part d'una exposició que recorre la seva història.

Este lunes se celebrará la Comisión Bilateral del Estado y la Generaliat, un encuentro que no se producía desde 2018. Tres años después, Esquerra Republicana preside el Gobierno catalán y el Ejecutivo de Pedro Sánchez ha indultado a los presos independentistas. Las fuerzas políticas definen sus posturas ante esta reunión.

FOTO: El vicepresidente del Govern, Jordi Puigneró, y la consellera de la Presidencia Laura Vilagrá. EFE/ Andreu Dalmau.

El nombre d'ingressos a les UCI baixa per primera vegada en aquesta cinquena onada. El sector del turisme mira l'agost amb esperança per poder salvar la temporada en plena cinquena onada tot i que a Barcelona ja donen l'estiu per perdut.

Fer arribar la música als pobles més petits de Catalunya és l'objectiu del Festival Itinera. Jazz, soul i blues són algunes de les propostes que aterren a micropobles com Ulldemolins. Orlando" de Handel arriba al Festival de Peralada en una versió dirigida pel sevillà Rafael Villalobos, que trasllada l'obra a l'univers de Virginia Wolf. Al paper principal hi trobem Xavier Sabata, que ens explica la seva experiència a l'entrevista d'avui.

La delegació espanyola als Jocs de Tòquio suma 2 noves medalles. La parella de tir en fossa olímpica per equips mixtos, Fàtima Gálvez i Alberto Fernández, s'han penjat l'or, mentre l'asturià Pablo Carreño s'ha imposat a Novak Djokovic en la lluita pel bronze.

Entrevista a Isabel Rodríguez, una novel·la sobre una tribu perduda i la connexió entre dos móns, Barcelona i el Carib. La novel·la es situa el 2014 on un parella conformada per Víctor i Selma entren en xoc després d'haver perdut el fill que esperaven. Ella fa de guia de persones amb ceguesa i ell és submarinista. El seu trauma els farà començar de zero a una illa del Carib on descobriran una illa aparentment deshabitada. Una novel·la impregnada de la filosofia del Carpe DIem. A banda de la relació personal i la supervivència davant una mort neonatal també es parla de la denúncia ambiental. I el compromís amb la salvació d'una ètnia que es creia extingida, els Seis Dedos.

Una novel·la d'ecologia, de defensa del medi ambient, d'integritat, d'empatia, de pertinença i connexió entre dos móns aparentment molt allunyats. Una relació entre passat i futur. La relació s'establirà entre Albo i Coral de l'ètnia dels Seis Dedos i Victor i Selma. 4 persones tan diferents i distants però amb unes vides entrellaçades que els portarà a descobrir el important paper de cadascú al món. L'autora, Isabel Rodríguez, també teixeix una narració que ens fa descobrir els límits de la moralitat i temes d'actualitat com la corrupció política, la contaminació medioambiental, l'albinisme, la ceguera, la maternitat, la mare terra o com superar l'estat de coma.

La reflexió inicial us proposem la 2a vida de les cabines telefòniques vermelles de Londres. Aquells típics cubículs vermells amb finestretes campen pel paisatge amb nous usos. La Companyia BT n'està fomentant el reciclatge d'aquest producte icònic que ja ha quedat obsolet. N'hi ha al Regne Unit i també a d'altres dominis britànics com Gibraltar o el Carib. En el moment àlgic hi havia més de 92 mil cabines al Regne Unit però la telefonia mòbil va deixar-les aparcades. Ara s'utilitzen per a projectes veÏnals, per fer intercanvi de llibres, col·locar desfibril·ladors o per fer-ne una cafeteria.

Els mossos investiguen el crim masclista de Sant Vicenç de Castellet. És la vuitena víctima d'un assassinat masclista. Les UCI dels hospitals catalans tenen ingressats 572 malalts crítics per Covid. Cinc milions de catalans estan vacunats amb una dosi i gairebé 4,5 tenen la pauta completa. Pedro Sánchez ha anunciat l'arribada de 3,4 milions de dosis de la vacuna de Pfizer.  S'ha celebrat la conferència de presidents, sense la presència de Pere Aragonès que ha anat a visitar Marta Rovira a Suïssa. El TGUE ha confirmat la decisió del Parlament Europeu de retirar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí.

El toque de queda nocturno entre la 1:00 y las 6:00 horas se ha prorrogado a partir de esta madrugada en 163 municipios catalanes. Esto no incluye a localidades de más de 5.000 habitantes con una incidencia por debajo de los 400 casos semanales, que ahora temen que los jóvenes trasladen su ocio nocturno y botellones a sus términos municipales ante las limitaciones para contener la pandemia.

Coronavirus: última hora en directo

Comença l'operació sortida de l'agost. Es preveu que mig milió de vehicles surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona aquest cap de setmana. Els mossos troben morts una dona i un home a Sant Vicens de Castellet (Bages) en un possible crim masclista. Continua oberta la investigació de l'incendi de Terrassa on va morir una nena de 4 anys que es trobava sola quan es va declarar el foc. El TGUE confirma la decisió del Parlament Europeu de retirar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí.

Els mossos troben morts una dona i un home aquesta matinada a Sant Vicens de Castellet (Bages) en un possible crim masclista. Continua oberta la investigació de l'incendi de Terrassa on va morir una nena de 4 anys que estava sola quan es va declarar el foc. Aquest cap de setmana s'espera el pic d'ingressos hospitalaris per Covid de la cinquena onada. El TGUE ha confirmat la decisió del Parlament Europeu de retirar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí.

Jorge Buxadé, vicepresidente de Vox, cree que las reuniones bilaterales como la que se va a producir el próximo lunes entre Aragonès y Sánchez "que intentan dar un nivel de igualdad constituyen un atentado". Buxadé considera que el hecho de que el presidente del Gobierno la enmarque dentro del estatuo de autonomía de Cataluña es la prueba de que hay que derogarlo. “Hay que derogar el estatuto de autonomía de Cataluña, que es un mecanismo jurídico utilizado por los independentistas para alcanzar poder”, ha afirmado en Las Mañanas de RNE.

Josep María Argimon, consejero de Salud de la Generalitat de Cataluña, ha explicado en Las Mañanas de RNE que no apoya aplicar el pasaporte COVID en estos momentos porque todavía no todos los ciudadanos han tenido la oportunidad de vacunarse. “No lo descarto en el futuro, sí ahora porque todavía seguimos en fase de vacunación. Es muy importante que cumplamos las recomendaciones y que los certificados no sean una posible razón para relajar las medidas”. Argimon ha vuelto a reclamar mayor cogobernanza entre Gobierno y comunidades autónomas ya que “no es bueno que determinadas medidas sean aprobadas en unos territorios y otros no”.

El pleno del Parlament de Cataluña ha aprobado el fondo de dinero público que servirá de garantía para la fianza de los líderes del procés en el tribunal de cuentas por supuesta malversación. Lo ha hecho después de conocer el dictamen favorable del Consell de Garantías Estatutarias, que ha avalado este jueves por unanimidad el fondo creado por el Govern catalán y ha considerado que se ajusta al Estatut y a la Constitución, aunque ha recomendado modificar varios preceptos del decreto ley para "disipar" dudas.

Foto: El Parlament de Cataluña celebra el último pleno antes del parón estival DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

El Ple del Parlament de Catalunya aprovarà l'informe del Consell de Garanties Estatutàries. El decret es convalidarà amb el suport dels partits independentistes i l'abstenció del PSC i dels Comuns. El dictàmen avala que l'Institut Català de Finances actui com a garant de les fiances que el Tribunal de Comptes imposa a una trentena de polítics i exalts càrrecs en l'acció exterior del procés. Pedro Sánchez lamenta l'absència de Pere Aragonès a la conferència de presidents autònoms. Prorrogada la moratòria contra els desnonaments i altres mesures extraordinàries de protecció als més vulnerables.