Enlaces accesibilidad

Els candidats s'enfronten a RTVE en el debat decisiu de les eleccions europees

  • El debat s'ha pogut seguir a través de La 1, Canal 24 hores, Radio5, Ràdio Exterior, RTVE Play i Rtve.es
  • Els candidats han discutit sobre la llei d'amnistia, les aliances amb la ultradreta europea, les polítiques agrícoles i la immigració

Per
La ultradreta, l’amnistia i Puigdemont maquen el debat de les eleccions europees a RTVE

Durant dues hores i moderat pel periodista Xabier Fortes, els candidats de les nou formacions que aspiren a continuar en el Parlament Europeu han defensat els seus posicionaments en el darrer debat abans del 9J.

Els protagonistes del debat han estat els caps de llista del PSOE, Teresa Ribera; Partit Popular, Dolors Montserrat; Ciutadans, Jordi Cañas; Podemos, Irene Montero; Vox, Jorge Buxadé; Ara Repúbliques, Diana Riba; Coalició per una Europa Solidària, Oihane Agirregoitia;  Sumar, Estrella Galán i en el cas de Junts+, Aleix Sarri, número 3' de la llista que encapçala Toni Comín.

La cita a l'Estudi 5 de Prado del Rey, s'ha pogut seguir en directe a La 1, el Canal 24 hores, Ràdio 5, ràdio Exterior, RTVE.es i la plataforma RTVE Play, també en versió original.

Quatre blocs temàtics i un minut d'or

El debat, d'uns 120 minuts, s'ha estructurat en quatre blocs temàtics. El primer d'ells s'ha centrat en el '⁠Model d'Europa: objectius i reptes', tot i que els temes que han pres més protagonisme han estat la recentment aprovada llei d'amnistia, la situació de Carles Puigdemont, la citació de la dona de Pedro Sánchez com a investigada, el posicionament d'Espanya amb relació al conflicte de Gaza i les crítiques a les aliances amb l'extrema dreta.

El segon bloc s'ha centrat en l'economia, l'energia i el clima. En ella els partits han abordat assumptes com la transició ecològica, el Pacte Verd o la Política Agrícola Comuna (PAC), especialment controvertida després de les protestes dels agricultors reclamant menys exigències, menys burocràcia i la competència deslleial per part de tercers països.

El debat ha continuat amb un tercer bloc sobre migració i fronteres, en què ha quedat en evidència la distància entre les formacions més progressistes i les conservadores sobre els problemes de convivència. En aquest bloc també hi ha hagut moments de tensió sobre les polítiques contra la violència de gènere i contra la xenofòbia.

En l'últim i quart bloc ha versat sobre política exterior, defensa i seguretat, on s'han exposat les propostes relatives a temes de rabiosa actualitat com els conflictes d'Ucraïna i Gaza.

Al final, cada candidat ha disposat d'un 'minut d'or' per a tancar la seva intervenció, que s'ha desenvolupat d'acord amb la representació parlamentària.