Enlaces accesibilidad
Sequera

Així estaven els embassaments fa tres mesos i així estan ara

  • Els embassaments recuperen aigua i registren el 25,86 % de la seva capacitat
  • El de la Baells passa del 25,5 % al 40,9 % en menys de gairebé quatre setmanes

Per
El pantà de Sau és un dels que més ha notat les pluges
El pantà de Sau és un dels que més ha notat les pluges RTVE Catalunya

Les pluges de les darreres setmanes a tot el territori català ja s'han fet notar i aquest dimecres es troben al 25,86 % del total. De fet, alguns d'aquests embassaments, els que patien més la sequera i manca de pluges, fins i tot, assoleixen xifres similars a les de fa un any. Els pantans que més aigua han recuperat aquests darrers dies són l'embassament de Sau o el de la Baells.

Una situació que ha permès rebaixar l'alerta per sequera en el sistema Ter-Llobregat. Aquest dimarts, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publicava la resolució que determina que 202 municipis tornen a la fase d'excepcionalitat, canvi que permet relaxar algunes restriccions. El Govern ho va decidir dimarts passat el canvi en observar l'increment de les reserves als pantans per les pluges de l'abril.

De fet, les conseqüències d'aquestes pluges ja es deixen veure en els embassaments. Un exemple molt clar és el pantà de Sau com es pot veure en aquesta fotografia que compara l'estat de l'embassament el 7 de març d'aquest any en què registrava un 1,2 % de la seva capacitat, amb darrera actualització del passat dissabte 11 de maig que acumulava un 17,5 %.

De fet, el de Sau és dels embassaments més afectats per la manca de pluges i la sequera. Des del 14 de gener de 2024, aquest embassament estava per sota del 6 % de la seva capacitat, en concret, 5,3 %. Una xifra que no ha parat de baixar des que s'ha instal·lat aquest escenari de sequera des de fa 30 mesos.

Un altre embassament que ha canviat la fotografia des de la superfície és el de la Baells, a Cercs, que ha passat del 25,5 % el 27 d'abril al 40,9 % el dilluns 13 de maig, com es pot comprovar a les imatges.

Darnius-Boadella també ha recuperat volum, d'un 11,4 % fa menys de tres setmanes a omplir-se fins a gairebé un 17 % aquesta setmana.

El pantà de Talarn obre comportes

Aquest dimecres, quatre anys després de no obrir comportes, el pantà de Sant Antoni, a Talarn (Pallars Jussà) gestionat per la Conferència Hidrogràfica de l'Ebre, torna a desembassar aigua. Aquest embassament del Pallars Jussà ha superat el límit de la seva capacitat gràcies a les pluges de la primavera. Han obert una de les set comportes que té la presa i deixa anar 60 metres cúbics per segon.

Una altra presa que va obrir comportes va ser la de l'embassament Susqueda. La setmana passada, Acció Climàtica va prendre aquesta decisió per tal de dotar d'aquests 2.000 litres per segon que garanteixen cabal, o per mantenir-lo com està actualment després de la crescuda que ha tingut amb les pluges que han anat caient les darreres setmanes.

Altres embassaments com per exemple el de Susqueda o Bodella, tot i créixer ho han fet encara molt poc. Això ha provocat que encara preocupi la situació del riu Muga, per exemple, que encara es troba en estat d'emergència. El problema és que es tracta d’una conca petita i que si no precipita just "on toca" es fa complicat, va assegurar el conseller d'Acció Climàtica en la darrera roda de premsa de govern. En aquest sentit, aquesta zona continua en emergència, però l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hi aportarà un cabal continu de 135 litres per segon.