Enlaces accesibilidad

El Carrer Major i la Plaça de la Paeria de Lleida: comerç i patrimoni

  • El Carrer Major de Lleida és via comercial des de 1166 i a la Plaça de la Paeria hi ha estat l'Ajuntament des de fa 800 anys
  • Al programa 'De Carrer', el presentador David Fernández passeja per l'eix neuràlgic de la ciutat per veure els seus atractius i conèixer la seva història

Per
El Carrer Major i la Plaça de la Paeria de Lleida: comerç i patrimoni
L'Ajuntament de Lleida a la Plaça de la Paeria.

El presentador de 'De Carrer', David Fernández, viatja a Lleida per conèixer al detall el Carrer Major i la Plaça de la Paeria. Què es pot visitar a l'eix comercial de la capital lleidatana? Per què s'anomena així el centre neuràlgic del municipi? Descobreix-ho al nou programa d'RTVE Catalunya que pots veure a RTVE Play.

El Carrer Major

El Carrer Major de Lleida, batejat amb aquest nom el 1946, és via comercial des de 1166. És el centre neuràlgic de la ciutat i ja existia amb la Via Augusta dels romans, que travessava la capital. A banda de ser l'eix històric, és una de les artèries comercials més rendibles d'Europa, perquè cada portal és una botiga. El comerç i els edificis històrics conviuen en aquest punt.

Durant generacions, el Carrer Major va ser un focus d'atracció per als infants. Hi havia la joguineria Lo Baratillo Leriano, un edifici amb tota la façana plena de joguines que configuraven una imatge molt acolorida. En l'actualitat, li fa la competència la Casa Magí Llorens, 'La Pedrera de Lleida', que encara conserva el patrimoni artístic de la façana de l'edifici construït per Francesc Lamolla a principis de segle XX. Finalment, hi havia l'Armeria Casa Inglés, un negoci dirigit principalment per dones que va tancar definitivament el 2015. Amb més de 140 anys d'història, era una de les més antigues d'Espanya i d'Europa.

La joguineria 'Lo Baratillo Leriano', a la portada de la revista 'Serra d'Or'

El veí de Lleida ensenya a David Fernández la imatge de la joguineria.

La Plaça de la Paeria

A la Plaça de la Paeria s'hi ubica l'Ajuntament des de fa 800 anys, sobre el segle XIII. A Lleida, el consistori s'anomena 'paeria', la casa dels 'paers', que són els homes de pau, i on hi ha el 'paencà', l'alcalde. La façana de l'edifici és romànica, amb la base d'estil gòtic. A la part inferior, hi ha el que antigament havien sigut les presons i, per tant, els presos s'hostejaven a sota de la mateixa alcaldia.

En aquesta ubicació s'hi troba el Teatre Principal, que va ser un punt referencial per a actors de teatre i per a músics perquè s'hi feien obres i concerts de tota mena. També hi ha l'Església de Sant Pere i la Capella de Sant Jaume, que és un Bé Cultural d'Interès Nacional, la màxima distinció que atorga l'Estat. Construïda pels àrabs, avui és parada de la ruta catalana del Camí Sant Jaume. Com a comerç, hi destaca la Llibreria Caselles, nascuda el 1914 com a quiosc de premsa i actualment dirigida per la tercera generació de la família.